Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Milberga | Sabiedrisko attiecību daļa, 09.04.2014 00:00

Rakstniecības studiju maģistranti piedalīsies prozas, dzejas un atdzejas seminārā „Literatūra un procesi”

10. un 11. aprīlī literāti, kā arī topošie Liepājas Universitātes studiju programmas „Rakstniecības studijas” maģistri piedalīsies prozas, dzejas un atdzejas seminārā „Literatūra un procesi”, kas notiks Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju mājā, Ventspils galvenā bibliotēkā. 


Semināra darbā pieaicināti lektori gan no Latvijas, gan ārvalstīm.  Dzejas praktikumu vadīs dzejnieki Andris Akmentiņš, izdevējdarbību atspoguļos Andra Manfelde, ar daiļrades psiholoģiju iepazīstinās  Liepājas Universitātes lektore Linda Zulmane, par literatūru un procesiem atdzejā un tulkošanas specifiku, valodu mijiedarbi – sarunas ar lietuviešu, igauņu un franču kolēģiem, ko semināra laikā vadīs tulkotāja Astra Skrābane un projekta vadītāja Sandra Vensko.


Tulkošanai un rakstniecībai veltīts izbraukums Ventspilī notiek jau otro gadu. Tā ir viena no projekta „Piejūras pilsētu literārā akadēmija” aktivitātēm, kurā piedalās arī LiepU „Rakstniecības studiju” maģistranti. Sadarbojoties ar Ventspils Starptautisko  rakstnieku un tulkotāju māju, tās direktori Andru Konsti, biedrībai VIA CULTURA,  Liepājas Universitāti, Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas  birojam ir izveidojusies laba sadarbība ne tikai literārajā jomā, radošājā procesā iekļaujas abu pilsētu Liepājas un Ventspils mācību spēki, iesaistās bibliotēku darbinieki, rakstnieki un mākslinieki. Projekta  dalībnieki ir jaunie autori no Liepājas, Rīgas un Ventspils, literārās aktivitātes atspoguļo mājaslapa www.vaards.com., kā arī citas, ar šo projektu saistītas mājaslapas.


Projekts jau otro gadu ir ieguvis Kultūras Ministrijas finansiālu atbalstu un projekta gaitā šogad Liepājā notikušas vairākas tikšanās radošajā kafejnīcā „Darbnīca”. Savā radošajā pieredzē jau dalījusies dzejniece Ruta Štelmahere no Jēkabpils, nesen notika saruna-dzejas performance, ko veidoja Rīgas viešņa, dzejniece  Agita Draguna.  Ar jauniešiem Liepājas Universitātes telpās tikās literatūrkritiķis Guntis Berelis. Projektā iekļautas arī pilsētas Aizpute un Kuldīga, kur jaunajiem autoriem notiek meistardarbnīcas un  dzejas, prozas konsultācijas, ko vada rakstniece Sandra Vensko. Sadarbība starp literātiem un augstskolu mācību spēkiem ir viens no svarīgākiem šī projekta uzdevumiem, lai kopīgi veidotu ne tikai pasākumus, bet rosinātu jaunos rakstniekus un tulkotājus  padziļināti apgūt literārās prasmes un izkoptu savu talantu un veidotu savu literāro karjeru nākotnē.


Plašāka informācija - Sandra Vensko, LRS Liepājas biroja vadītāja, Linda Zulmane, LiepU HMZF lektore, Piejūras pilsētu literārās akadēmijas lektore, e-pasts: linda.zulmane@liepu.lv .