Studentu pieredze

2016./2017

MARTA GŪTMANE,

Bakalaura studiju programmas „Dizains” studente


 

Valsts: Portugāle

Uzņemošā augstskola: Leirijas Politehniskais institūts


 

Došanās uz Portugāli ERASMUS ietvaros bija ļoti laba pieredze gan izglītības, gan arī citu iemeslu dēļ. Sākotnēji biju jau dzirdējusi labas atsauksmes par institūtu Kaldašā da Rainā no citiem studentiem, bet Portugāles skati arī spēlēja savu lomu mērķa institūta izvēlē.

Ierodoties patīkamu iespaidu deva stāvoklis, kādā bija studentu rezidence. Darbinieki ļoti laipni un patīkami, telpas bija mājīgas un patiešām labi iekārtotas, katrai istabai bija arī sava vannasistaba, kā tas ir viesnīcās.

Uzņemšana skolā arī bija silta, un komunikācija ar mācībspēkiem bija ļoti patīkama un nesagādāja grūtības. Paši mācībspēki arīdzan strādāja ļoti cītīgi un ar patiesu entuziasmu, darot procesu ļoti aizraujošu. ERASMUS laikā noteikti iegūtas daudz jaunas teorētiskās un praktiskās iemaņas, kas neapšaubāmi noderēs tālākās gaitās karjerā ar datorprogrammām saistītā dizaina nozarē. Pēc vietējo studentu darbiem arī bija patīkams iespaids par studiju kvalitāti. Pilsētā piedzīvojām arī ikgadējo mākslas festivālu, kuru varētu daļēji salīdzināt ar pasākumu “Akti naktī”.

Vietējo draudzīgā un izpalīdzīgā attieksme un nesteidzīgā mentalitāte bija diezgan liels pretstats Latvijā piedzīvotajā, jo cilvēki Portugālē bija vienmēr gatavi izlīdzēt arī pilnīgam svešiniekam. Vairākkārt, prasot norādes, ne tikai detalizēti izstāstīja, kā nokļūt, bet biežāk pat veltīja laiku no savas dienas, lai līdz vietai aizvestu. Cilvēki bija arī ļoti viesmīlīgi un pat tad, ja kāds nesaprata angliski, izdevās komunicēt bez problēmām citādi.

Mans iespaids, kas radās par Portugāles sabiedrības draudzīgumu, patīkami izmainīja manu skatījumu uz vairākām lietām, es pat teiktu, ka nopietni pārdomāju kā turpmāk operēt sabiedrībā, un, iedvesmojoties no Portugālē piedzīvotā, jūtami arī pārdomāju to, kādi negadījumi ir patiešām satraukuma vērti.

Lai arī noslogojums bija manāms, laiku pa laikam izdevās arī nedaudz atpūsties un paceļot, un Portugāles dabas skaistums radīja vēlmi tur noteikti pašai kādreiz atgriezties. Lai arī klimats dažkārt bija nedaudz par intensīvu, augu daudzveidība, kalni, okeāns un arī arhitektūra šo valsti padarīja par acīm ļoti tīkamu lokāciju. Cenas arī bija latvieša maciņam draudzīgas. No tūrisma vispatīkamākie iespaidi radās no Berlengu salām, kas atrodas samērā netālu no pilsētas, Sintras, kas bija absolūti pasakaina kalnaina pilsēta ar vairākām pilīm pusstundas brauciena attālumā no Lisabonas, un vairāki tūrisma objekti pašā Lisabonā.

Kopumā esmu ļoti pateicīga un patiesi priecīga par doto iespēju piedalīties ERASMUS. Esmu ieguvusi labu pieredzi jaunu zināšanu apguvē un guvusi labāku priekšstatu par to, kā dzīve norisinās citā kultūrā, kas radījis patīkamas atmiņas un atziņas.

 


 


 

KALVIS ALSEIKA,

Bakalaura studiju programmas „Biznesa un organizāciju” students

 

Valsts: Grieķija

Uzņemošā augstskola: Centrālmaķedonijas Tehniskās izglītības institūts

 

Mācības notiek angļu valodā, visi pasniedzēji bija atsaucīgi un palīdzēs, ja kaut ko nesaprot. Pasniedzēji lieto kvalitatīvus mācību materiālus. Ārpus lekcijām daži pasniedzēji labprāt kopā ar studentiem iedzers kafiju vai aizvedīs parādīt interesantas vietas. Lekcijas notika četras dienas nedēļā pa 2-4 lekcijām, lekcijas nebija nogurdinošas, un ir daudz brīvā laika.

Pilsētā ir pieejams stadions un peldbaseins, crossfit. Laikapstākļi ir ļoti labi, tas nozīmē, ka jebkurā laikā var doties ārā skriet, staigāt vai kāpt kalnos. Pilsētā ir ļoti daudz kafejnīcu, pavasarī pilsētas centrā ir divi naktsklubi, maijā un jūnijā naktsdzīve pārceļas uz citu vietu nedaudz ārpus centra, tur netālu ir pieejams arī bārs ar āra peldbaseinu.

Dienesta viesnīca un ēdnīca ir par velti, ēdiens ir labs, bet pēc pieredzes varu teikt ka 2/3 no studentiem īpaši daudz neēd ēdnīcā.

No Serres ir pieejams plašs transporta tīkls, gan autobusi, gan vilcieni. Aizbraucot uz Salonikiem var arī izmantot gaisa satiksmi. Cenas autobusiem ir augstas, vilcieniem zemākas, bet arī nav lētas. Būtībā viss ir dārgāks nekā Latvijā.

Ceļošanas iespējas ir ļoti labas, manuprāt, ceļot ir iespējams pat katru nedēļas nogali, jo Erasmus stipendija ir salīdzinoši liela un nav jāmaksā par dzīvesvietu. Galamērķi uz kuriem var doties ir ļoti daudz un visus nav iespējams uzskaitīt.

Kā spilgtākos apskates objektus jāmin Lailas kalns, Kerkini ezers, Meteora klosteris, kas gan atrodas diezgan tālu no Serrēm, kā arī Moni Timiou Prodomou klosteris, kas atrodas ielejā ar skaistu skatu uz apkārtējiem kalniem.

Viennozīmīgi iesaku doties Erasmus studijās uz Serrēm, jo dzīvesvieta ir par velti, kas dod iespēju ceļot un tik daudz nedomāt par finansiālo pusi un mācības notiek angļu valodā.


 


 

 

EVIJA DAUKSTE,

Bakalaura studiju programmas „Eiropas valodu un kultūras studijas” studente

 

Valsts: Slovākija

Uzņemošā augstskola: Matej Bel universitāte

 

 

Mācību process ir diezgan atšķirīgs no Latvijas. Pirmkārt, vienas lekcijas/semināra ilgums ir 40 minūtes, tādējādi atstājot daudz laika patstāvīgajam darbam. Visās lekcijās, kuras apmeklēju, pasniedzēji bija kreatīvi un katrā lekcijā tika izmantotas dažādas tehnikas. Valodu apguves pasniedzēji ir ne tikai no Slovākijas, bet arī no valsts, kur šo valodu izmanto ikdienā. Manā gadījumā tā bija gan angļu, gan franču valoda, kuras pasniedza profesori no Lielbritānijas, ASV un Francijas.

Ārpus mācību dzīve Banskā Bistricā ir visnotaļ aktīva, jo tā ir studentu pilsēta. Turklāt par dažādām aktivitātēm rūpējas arī ESN centra dalībnieki, katru nedēļu organizējot izbraukumus dabā, dažādas spēles, sporta pasākumus, sociālos pasākumus un ballītes. Turklāt sporta aktivitātēm var pieteikties arī pašā universitātē un apmeklēt tos mācību priekšmeta veidā, iegūstot par to papildus kredītpunktus. Ja uz pasākumiem nav vēlmes doties, tad pilsētā un arī dienesta viesnīcā ir tāpat, ko darīt. Universitātes dienesta viesnīcā ir ierīkota atpūtas zona/bārs/kafejnīca, kur pavadīt brīvo laiku, spēlējot dažādas galda spēles vai vienkārši atpūšoties kopā ar draugiem. Par garlaicību tiešām nebija jāsūdzas, vienmēr atradās kaut kas darāms.

Universitātes kopmītnes ir ļoti labā stāvoklī un atrodas tajā pašā ēkā, kurā notiek visas nodarbības, tā kā par aizgulēšanos uztraukties īsti nevajag. Arī īres cenas ir piemērotas dzīvošanas apstākļiem (54 EUR par trīsvietīgu istabiņu). Katrā stāvā ir pa 4 dzīvoklīšiem ar divām istabām (1+3) un kopēju stāva virtuvi. Virtuvē ir visas vajadzīgās iekārtas, izņemot traukus, kuri pašam ir jāsagādā. Vienreiz nedēļā nāk apkopēja iztīrīt istabas. Uz to nu ir jābūt gatavam un ir jāsavāc sava istaba, lai to varētu iztīrīt. Tā kā neviena no apkopējām nesaprot angļu valodu, sarunas sanāk visnotaļ interesantas. Šajā gadījumā varu ieteikt tikai smaidīt, māt ar galvu un teikt ‘dobre’ un ‘Ďakujem’. Taču neskatoties uz to, ka tu nesaproti slovāku valodu, visi darbinieki ir ļoti draudzīgi un vienā vai citā veidā visu var sarunāt. Tāpat arī visos transportlīdzekļos pilsētās. Nekas nav dārgs, īpaši jau studentiem. Par mums ir noteikti padomāts. Pilsētas sabiedriskā transporta biļete maksā 0.30 EUR, un visi vilcieni ir par brīvu, protams, uzrādot derīgu ISIC karti. Arī starppilsētu autobusi ir lēti priekš studentiem. Vienīgās problēmas kaut kur aizbraukt var rasties sestdienās un svētdienās, kad transports nekursē tik bieži.

Pirmais kultūršoks, ko saņēmu, bija slovāku braukšana. Šķērsojot ielu, neviens neapstājas, lai palaistu gājēju. Gājējs šajā valstī ir gandrīz neredzams, tas, nu, ir jāliek aiz auss. Slovāki daudz neatšķiras no latviešiem - strādīgi un aktīvi cilvēki. Taču varu noteikti teikt, ka viņi tomēr ir mazliet agresīvāki. Ja ir kādas problēmas vai nepatika, tad to noteikti neslēpj un ir gatavi sevi aizstāvēt un darīt to visiem zināmu. Cilvēki negrib īsti sadarboties ar ārzemniekiem. Šo pieredzi nācās piedzīvot dažās no izvēlētajām lekcijām. Kursabiedri īsti negrib sadarboties, jo valodas barjeru ir pārvarēt pārāk grūti.

Kā jau minēju, visi vilcieni Slovākijā studentiem ir par brīvu. Ļoti ērti var izbraukāt praktiski visu valsti. Vietas, kur noteikti vajadzētu aizbraukt, ir Augstie Tatri, Čičmany ciemats, jebkura pils, Bratislava un praktiski visas kalnu takas/haikošanas vietas, kuras vari atrast. Galvenais šajā valstī ir pavisam noteikti daba, īpaši jau kalnos, viss pārējais nāk komplektā. Tāpat tuvumā ir arī dažas no Eiropas lielākajām pilsētām, kā Vīne, Budapešta, Krakova un Prāga. Uz visām šīm pilsētām var ļoti viegli un arī, protams, lēti nokļūt ar autobusu vai vilcienu.

Pirms brauc apmaiņas programmā noteikti izpēti, uz kādu valsti brauc. Noskaidro katru sīkumu un vislabāk sagatavo sarakstu ar vietām, kur gribētu aizbraukt. Tādā veidā varēsi ātri vien saplānot savu laiku, un nebūs tā, ka jāsēž istabā garlaikojoties. Par to, ka jābrauc būs vienam, nevajag uztraukties. Ceļabiedri vienmēr atradīsies, jo neesi jau vienīgais, kurš grib pasauli izpētīt. Saistībā ar studijām noteikti izvēlies vairāk kursus nekā tev ir vajadzīgs gadījumā, ja kāds ir par grūtu un nav izdevies nolikt kādu no eksāmeniem. Lai nav liekas galvassāpes un problēmas ar dokumentiem, pārliecinies, ka ir vairāk KRP/ECTS kā nepieciešams. Un nebaidies paņemt papildus kursus, kuri varbūt nav saistīti ar tavām studijām, visu vajag izpētīt un izmēģināt. Tas noteikti nāks par labu. Vēl noteikti dodies uz visiem ESN organizētajiem pasākumiem, jo, īpaši sākumā, tas būs galvenais veids, kā iepazīsies ar citiem ERASMUS studentiem. Pats galvenais – esi atvērts, neskati vīru pēc cepures, un sagatavojies jebkādiem pārsteigumiem, jo bez neparedzētiem notikumiem noteikti neiztikt.

 


 

DITA STEGMANE,

Bakalaura studiju programmas „Eiropas valodu un kultūras studijas” studente

 

Valsts: Slovākija

Uzņemošā augstskola: Matej Bel universitāte


 

Ahojte!

Uzsākot studijas Liepājas Universitātē vēlējos izmēģināt iespēju aizbraukt apmaiņas programmā uz citu valsti. 3. mācību gadā sadūšojos un pieteicos braukt uz Bansku Bistricu, pilsētu, kas atrodas Slovākijas pašā viducītī, kalnu ieskautu. Pilsēta pēc lieluma ir apmēram kā Liepāja. Darba dienās ielas ir pilnas ar studentiem un skolēniem, bet brīvdienās lielākā daļa no viņiem dodas uz mājām. Pilsēta ir skaista. Manas mīļākās vietas bija: pilsētas centrs, pankūku kafejnīca, 500 metrus augstais Urpins un mans istabas balkoniņš ar skatu uz kalniem.

Šie pieci mēneši paskrēja pārāk ātri, lai pilnībā iepazītu šo skaisto pilsētu, valsti un kultūru. Mana pieredze Slovākijā bija ļoti pozitīva, gan saskarē ar cilvēkiem, gan piedzīvojot dažādas sadzīves situācijas. Cilvēki Slovākijā ir ļoti atsaucīgi, smaidīgi, kaut arī ne visi prata angļu valodu (skolā ne visi jaunieši mācās angļu valodu).

Matej Bel Universitāte ir diezgan liela. Tur mācās gandrīz 8 tūkstoši studentu. Fakultātes atrodas vairākās ēkās, izkaisītas pa pilsētu. Mana fakultāte atradās netālu no kopmītnēm, pareizāk sakot, pāri ielai, bet lielākā daļa lekciju notika manā kopmītnes ēkā. Mācīšanās sistēma ir līdzīga mūsējai. Atšķīrās vērtēšana un lekciju ilgums. Sākumā bija nepierasti, ka pasniedzēji paskaidro neskaidros jautājumus tikai angļu, vācu vai slovāku valodās, bet pēc pirmās nedēļas to uzskatīju par parastu parādību. Par pasniedzējiem man ir siltas atmiņas. Viņi ir saprotoši, iejūtīgi un atsaucīgi. Visspilgtāk atmiņā man ir saglabājies angļu valodas pasniedzējs, kurš pirmajā lekcijā paziņoja, ka kavēt students drīkst 4 reizes – viena reize ir atļauta, par pārējām tiek procentuāli samazināts gala vērtējums, bet, ja students ceļo un var uzrādīt ceļojuma dokumentus, bildes, tad tas tiek uzskatīts par attaisnojošu iemeslu kavējumam, jo šādi pilnveidojas valoda.

Slovākija studentam ir draudzīga valsts. Braucieni iekšzemes dzelzceļa transportā ar studentu apliecību ir par velti. Tādēļ kā pārvietošanās veidu mēs pārsvarā izvēlējāmies vilcienu. Blakus kopmītnēm atrodas ēdnīca, kurā varējām paēst gan pusdienas, gan vakariņas par studentam pieņemamām cenām. Netālu no kopmītnēm ir veikals, kurā var nopirkt visu nepieciešamo.

Studijas apmaiņas programmā palīdzēja man iepazīt sevi un attīstīt valodas, komunikācijas, noderīgas sadzīves prasmes. Pēc šī piedzīvojuma esmu kļuvusi pārliecinātāka par sevi, drošāk skatos uz izaicinājumiem, ieguvusi labus draugus, izvirzījusi mērķi aizbraukt uz Indonēziju un Itāliju!

Iesaku nebaidīties, nekaunēties, neatlikt uz vēlāku laiku, bet izmantot šādu iespēju iepazīt citu valstu kultūru, mācību sistēmu un, pats galvenais, studentu dzīvi! Lai veicas!

 


 

ANETE VĪKSNE,

Bakalaura studiju programmas „Jauno mediju māksla” studente

 

Valsts: Portugāle

Uzņemošā augstskola: Leirijas Politehniskais institūts

 

Ola,Portugal!


Savā gadu ilgajā Erasmus apmaiņas braucienā devos uz Portugāli- Leirias Politehnisko institūtu. Kas atrodas netālu Atlantijas okeāna,Caldas da Rainha pilsētiņā. Kas ir populāra ar mājslas studentu aktivitātēm. Izvēlējos Portugāli saulaino laikapstākļu dēļ, cilvēku atvērtība un dabas skaistuma vilināta. Mākslas un dizaina jomā skola piedāvā plašas,radošas iespējas,vairāk koncentrējoties uz radošo pieeju un individuālo brīvizpausmi. 

Tākā Latvijas studijās,Jauno mediju mākslā,vairāk darbs bija ar datorprogrammām, Portugālē izvēlējos radošākas lekcijas, kā māla mākslu, performanci,instalāciju,.fotogrāfiju un video mākslas prakses.

Mazliet par Portugāli - Dienvideiropas valsts, kura atrodas Pireneju pussalā. Tās vienīgā kaimiņvalsts ir Spanija, bet Portugāles rietumu un dienvidu piekrasti apskalo Atlantijas okeāns. Portugāles sastāvā ietilpst arī Atlantijas okeānā esošās Azoru salas un Madeiras sala. Rietumos no valsts galvaspilsētas Lisabonas atrodas Eiropas  galējais rietumu punkts - Rokas rags.Portugāles daba ir ļoti skaista, jo ar savām acīm var redzēt mandarīnu kokus un apelsīnkokus. Apstādījumos ir palmas- kas arī rada eksotisku sajūtu pirmajā mirklī. Okeāns, kalni, eikaliptu meži.

Mazliet par skolu - skolas teritorija ir priežu meža iekļauta, skolai ir 4 korpusi,  labi aprīkota bibliotēka, galvenā ēka(diziana un mākslas nodaļas), teātra fakultāte un studentu kafetērija. 

Lekcijas iekrita gandrīz katru darba dienu, lekciju garums ir četras stundas. Skolas gaisotne ir radoša,studenti strādā studijās kā arī darbi tiek izstādīti skolas gaiteņos.

Erasmus gabinets ir ļoti aktīvs un izpalīdzīgs jebkādos studentu jautājumos, kas bija liels atbalsts studiju periodā. Pasniedzēji pārsvarā ir atvērti,cenšas runāt angliski, bet jārēķinās kad ar to varētu būt problēmas.

Būtiskāko runājot par sadzīvi varu minēt, ka pirmais iespaids, ka viss ir lētāk kā Latvijā bija mazliet maldīgs. Daudzas lietas maksāja vai nu tāpat kā Latvijā vai mazliet dārgāk, izņemot augļus, kurus varēja nopirkt vietēja tirgū par lētu naudu.

Dzīvokļa izmaksas bija lielākās naudas izdošanas punkts- siltajos mēnešos ( septembrī, oktobrī un novembrī) tās vēl bija mazas ( salīdzinoši- līdz 160EUR/ mēnesī), bet tiklīdz sākas mazliet aukstāks tā arī pieauga rēķini, diemžēl Portugāle nav apkures sistēmas, līdz ar to man un citiem Erasmus studentiem tika piedāvāts cits siltuma avots- elektriskais sildītājs.

Erasmus+ Apmaiņas programma ir lieliska izaugsmes iespēja gan profesionālajā gan personības izaugsmes jomā. Iespēja, ko jāizmanto!