Jaunumi:

Atpakaļ
Sintija Bruže, 23.02.2024 16:20

LiepU personāls viesojas ar lekcijām Ateneo de Manila Universitātē Filipīnās

No 2024. gada 9. līdz 21. februārim Liepājas Universitātes galvenā speciāliste starptautiskās sadarbības jautājumos Ērika Lauberga-Sleže un Starptautisko attiecību daļas vecākā referente Sintija Bruže devās Erasmus+ KA171 docēšanas un personāla pilnveides mobilitātēs uz Ateneo de Manilas Universitāti (Ateneo de Manila University, Ateneo), Filipīnās, Manilā. Ateneo ir viena no labākajām privātajām universitātēm Filipīnās. LiepU sadarbībā ar Ateneo jau sesto gadu īsteno kopīgu starptautisko mobilitāšu apmaiņas projektu (KA171), kur LiepU un Ateneo studentiem un pasniedzējiem ir iespēja doties apmaiņā studijās uz vienu studiju semestri vai vadīt lekcijas jauno mediju mākslas jomā.

Vizītes programma Ateneo bija ļoti bagātīga. Notika tikšanās ar starptautisko attiecību departamentu, studentu lietu departamentu, mākslas un vides departamentiem, tāpat tika novadīta ekskursija pa visu Ateneo de Manilas Universitātes teritoriju, notika arī Ateneo mākslas galerijas tūre gida pavadībā un lekciju nodarbības, kas tika ieplānotas trijās dienās. Bija iespēja satikt arī Tēvu Džeisonu Dīdžeju (Jason Dy), kurš 2019. gadā Liepājas Universitātē vadīja lekcijas medijiem par mākslas mijiedarbību ar kopienām un vizītes laikā Ateneo izrādīja jezuītu rezidenci, kurā dzīvo 35 mācītāji, no kuriem šeit rezidē Ateneo pasniedzēji, darbinieki un pat universitātes prezidents, jo universitāte tiek vadīta pēc jezuītu tradīcijām.

Ērika Lauberga-Sleže, daloties ar saviem iespaidiem par mobilitāti, atzīmē: “Lekciju bija daudz un visas patiešām izbaudīju! Strādāju ar Vadības un administrācijas skolas dažādu studiju programmu studentiem. Lasīju lekcijas par emocionālās inteliģences nozīmīgumu un attīstīšanu, par starpkultūru komunikāciju un visbeidzot – biznesa etiķeti. Priecēja, ka visu lekciju laikā manās lekcijās piedalījās tie pasniedzēji, kuru lekcijas es aizstāju, līdz ar to sanāca aprunāties arī ar augstskolas mācībspēkiem, ne tikai studentiem. Kā pasniedzējai darbs ar Ateneo studentiem bija īsta bauda, jo studenti varēja brīvi izteikties angļu valodā (augstskolā lekcijas notiek tikai angliski), labprāt izteicās, diskutēja un uzdeva jautājumus. Pēc manām pirmajām lekcijām universitātē restorānu vadības studenti mani un kolēģi Sintiju Bruži uzaicināja uz studentu veidoto ēdiena uzņēmumu stendiem, kas, starp citu, tiek oficiāli reģistrēti kā uzņēmumi Filipīnās, nodarbinot īstus darbiniekus un maksājot nodokļus. Studenti aizrautīgi stāstīja par savām biznesa iecerēm un jau realizēto. Bija sajūta, ka atrodamies tādā kā “Ateneo burbulī” ar aizrautīgiem, inteliģentiem un motivētiem studentiem, kas visticamāk tomēr nedeva patieso ainu par izglītības līmeni Filipīnās un valsts kontrastus redzējām ik uz stūra.”

Šī Erasmus+ projekta vadītāja Sintija Bruže atzina, ka šajā reizē pieredzēja daudz un īpaši zīmīgi bija redzēt kā universitāte un pilsētvide ir attīstījusies kopš  pagājušās reizes, kad pirmoreiz viesojās Ateneo: “Bija interesanti iepazīt Vadības un administrācijas skolu, atsevišķas līdz šim Eiropā nedzirdētas vadības studiju programmas un izbaudīt piedalīšanos kolēģes Ērikas Laubergas-Sležes vadītajās vadības studentu lekcijās, tādējādi iepazīstot lekciju norisi un Filipīnu studentu aktīvo līdzdarbošanos, neformāli aprunāties ar pasniedzējiem, jo līdz šim iepriekš bija pieredzētas dažādas tikšanās. Novērtēju iespēju detalizēti iepazīties ar starptautiskā attiecību departamenta labi izstrādāto un pārraugāmo starptautisko aktivitāšu sistēmu un funkcijām, dažādu apmaiņas programmu īstenošanu, piedāvājot specializētu angļu valodas un Filipīnu kultūras kursu programmas ārvalstu studentiem, īpaši japāņu un franču studentiem. Ateneo varēja tik tiešām sajust spēcīgu amerikāņu izglītības ietekmi gan studijās, gan akadēmiskajā darbībā, gan studentu atbalsta centra darbībā, dzīvīgu studentu kampusu ar studentu veidotiem mazuzņēmumiem, tirgojot dažnedažādus produktus, tostarp arī Valentīndienā. Patika aizrautīgas tikšanās ar jau pazīstamiem un jauniem, harizmātiskiem pasniedzējiem un ieinteresētas sarunas par nākamā gada Erasmus+ apmaiņas projektu.”

Vizītes laikā tika apspriestas uzņemošo studentu un pasniedzēju mobilitāšu īstenošana mediju mākslā šajā studiju gadā, iespējas izvērst Erasmus+ apmaiņu arī vides un vadības zinātnēs, plānotās apmaiņas iespējas un idejas 2025. gada Erasmus+ projekta uzsaukumam. Paredzēts, ka Liepājas Universitāte nākamajā studiju semestrī uzņems 3 pasniedzējus un 2 studentus no Ateneo, un apmaiņā nosūtīs 2 Liepājas Universitātes pasniedzējus un studentus uz Ateneo.

Foto ŠEIT.