Jaunumi:

Atpakaļ
Juta Kārkliņa, 31.01.2024 11:10

LiepU studenti apgūst vides ģeozinātnes Francijā

Maģistra studiju programmas “Ekotehnoloģijas” studenti Juta un Edgars Kārkliņi janvārī piedalījās Erasmus+ kombinētajā intensīvajā programmā jeb BIP Orleānas Universitātē Francijā, lai padziļināti apgūtu tādas tēmas kā ūdens, enerģija, kalnrūpniecības resursi un piesārņojuma mazināšana.

Studentiem bija iespēja iepazīties ar četru simulācijas metožu pamatprincipiem, ko plaši izmanto vides ģeozinātnēs: ģeogrāfiskās informācijas sistēmas (GIS), digitālās iežu fizikas un mikrofluīdus (DRP un MF), skaitļošanas šķidruma dinamiku (CFD) un reaktīvo transporta modelēšanu (RTM). Tāpat programmā tika veikts praktiskais darbs, kas vēl turpināsies attālinātā formātā līdz aprīlim.

Juta Kārkliņa par šo pieredzi saka: "Šīs mācības bija ļoti noderīgas maģistrantūras pētījumam. Tā kā mūsu pētījums ir par gaisa piesārņojumu, tā izplatību un mazināšanas iespējām, bija ļoti vērtīgi apgūt tādas sistēmas kā RTM un GIS. Mēs strādājām ar reāliem datiem un šīs zināšanas turpmāk pielietosim savu modulāciju veidošanai. Mācības nebūt nebija vieglas, patiesībā tā bija ļoti intensīva nedēļa, pēc kuras bija nepieciešama atpūta. Taču iegūtās zināšanas un arī kontakti ar Orleānas Universitātes un pētniecības centra pasniedzējiem un akadēmisko personālu noteikti noderēs arī nākotnē. Izdevās iepazīties arī ar dažādu valstu un kultūru pārstāvjiem, kas pats par sevi bija interesants piedzīvojums un starpkultūru pieredze".

Edgars Kārkliņš piebilst: "Mūsu komandā darbojās maģistrantūras un doktora studenti no Indijas, Ķīnas, Vācijas, Grieķijas un Portugāles. Atšķirīgas kultūras un arī akadēmiskās pieredzes, taču darbs bija patiešām efektīvs un izdevās ātri veikt darba uzdevumus. Tas liek novērtēt diversitāti komandā – man tā bija jauna pieredze. Patika arī programmā iesaistīto mācībspēku daudzums un daudzveidība – kursu vadīja ne tikai Orleānas Universitātes profesori, bet arī pētnieks no Ģentes universitātes Beļģijā, vairāki pētnieki un studenti, kā arī uzņēmumu pārstāvji, kas ikdienā praktiski strādā ar modulācijām pie ievērojamiem projektiem. Piemēram, CO2 noglabāšana pazemē 25km2 zem Orleānas, kas tika prezentēta, ir ievērojams sasniegums un labā prakse klimata pārmaiņu mazināšanai".

Kombinētās intensīvās programmas ir īsas, intensīvas mācību programmas, kurās tiek izmantoti inovatīvi mācīšanas un mācīšanās veidi, tai skaitā tiešsaistes sadarbība. LiepU studenti var saņemt stipendiju dalībai šādās programmās no 100-70 EUR/dienā. Vairāk informācijas par šo iespēju: Kombinētās intensīvās programmas (BIP) | Liepājas Universitāte (liepu.lv)