Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 15.01.2024 13:04

Mūsu pētnieki uzsāk darbu projektā par Latvijas 20.-21. gadsimta vēsturi kultūrtelpā

Liepājas Universitātes pētnieki uzsāk darbu projektā “Latvijas 20.-21. gadsimta vēsture: sociālā morfoģenēze, mantojums un izaicinājumi”. Tā mērķis ir mazināt Latvijas vēstures pētniecības lauka fragmentāciju, sekmēt tā starptautisko redzamību, nostiprināt publiskajā diskursā jaunus kritērijus, kā interpretēt Latvijas 20. gadsimta vēsturi, rosināt jaunas konceptuālas idejas par Latvijas valstiskuma attīstību, kā arī sekmēt jaunas vēstures pētnieku paaudzes sagatavošanu.

Projekta pētniece, Liepājas Universitātes profesore Zanda Gūtmane skaidro: “Mūsu pētnieku grupa šajā projektā iecerējusi izcelt vēstures nesaraujamo saikni ar citām humanitārajām zinātnēm un mākslu, vēsturiskās pieredzes radošas pārneses ietekmi uz nacionālās identitātes un kultūras atmiņas formēšanos, 20.–21. gs. Latvijas vēsturiskās situācijas izpratnes veidošanos nacionālā, reģionālā (Baltijas valstis, Baltijas jūras reģions) un starptautiskā līmenī. Projekta pētījumos iecerēts skaidrot latviešu literatūras, teātra un kino lomu kultūras atmiņas veidošanā, pievēršoties latviešu prozas, dzejas, teātra un kino mākslas procesu analīzei, sākot no 20. gs. 80. gadu beigām (Atmodas un neatkarības atguves laika) līdz mūsdienām.”

Liepājas Universitātes grupas tēma: Latvijas 20. gs. vēstures reprezentācijas mūsdienu kultūrtelpā. Vadītāja Dr.philol. Zanda Gūtmane, pētnieces: Dr. philol. Anda Kuduma, Dr. art. Vēsma Lēvalde, doktora studiju programmas "Valodas un literatūras studijas" studente Paula Sekača, maģistra studiju programmas "Rakstniecības studijas" studente Madara Pakalnīte.