Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 21.12.2023 16:52

Jau trešā uzvara hakatonā mēneša laikā

Aizvadītajā nedēļā RTU Zinātnes un inovāciju centrā jau otro gadu norisinājās būvniecības inovāciju hakatons “BIMHack 2023”. Piecu dienu garumā, izveidojot starpdisciplināras komandas, noritēja darbs pie inovatīvu risinājumu izstrādes un pilnveidošanas. Uzvaras laurus hakatonā plūca komanda “MossHub” no Liepājas Universitātes, piedāvājot ideju par par zaļo sūnu sienu ēku fasādēm, kas palīdzētu risināt gaisa piesārņojuma problēmu, tehnoloģijai par pamatu izmantojot utilizējamus saules paneļus.

Fantastisku sniegumu inovāciju radīšanā demonstrēja Liepājas Universitātes maģistra studiju programmas “Ekotehnoloģijas” studenti Juta un Edgars Kārkliņi. Un tas ir paveikts paralēli studijām, darbam un rūpēm par ģimeni.


Edgars dalās iespaidos: "Visu pagājušo nedēļu mēs strādājām pie savas pētniecības idejas attīstības BIMHack būvniecības inovāciju hakatonā, kas rezultējās ar digitālā prototipa izveidi. Kopā ar ekspertiem strādājām pie materiālu izvēles, kas ne tikai iztur dažādus laikapstākļus, bet arī atbilst aprites ekonomikas principiem. Mēs rūpīgi aprēķinājām savu CO2 pēdas nospiedumu un ar prieku atklājām, ka mūsu risinājums pirmo trīs mēnešu laikā sasniedz CO2 negatīvu statusu. Ilgtermiņā mūsu displeja skābekļa konversijas daudzums ievērojami pārsniedz CO2 pēdas nospiedumu, ko rada sūnu audzēšana, displeja konstrukcija un tā apkope 20 gadu laikā. Šī atklāsme mums ir nozīmīgs pavērsiens un svarīgs faktors mūsu produkta nākotnes veidošanā. Izsakām pateicību organizētājiem – RTU Zinātnes un inovāciju centram, WindHackers un visiem ekspertiem, tiesnešiem un konkursa biedriem, kas padarīja šo nedēļu patiesi izcilu, kā arī Liepājas Universitātei. Iegūtā pieredze ir nenovērtējama! Atkal iegūt 1. vietas trofeju šķietsirreāli ceram, ka šis sapnis turpināsies!"