Jaunumi:

Atpakaļ
Agnija Birule, 14.09.2023 09:54

Aicinām uz lekciju “Kā izmantot publiskos datus, meklējot korupciju”

Ceturtdien, 21. septembrī, no pulksten 13.00 līdz 14.00 225. auditorijā mācībspēki, darbinieki un studenti tiek aicināti uz lekciju “Kā izmantot publiskos datus, meklējot korupciju”. Lekciju vadīs Sabiedrības par atklātību “Delna” pētnieks un pretkorupcijas eksperts Olafs Grigus. Par lekcijas noklausīšanos tiks izsniegts sertifikāts.

Lekcijā tiks raksturoti piemēri un pazīmes aizdomīgām darbībām, uzvedībai vai finanšu darījumiem, kas var liecināt par iespējamu negodprātīgu rīcību un korupciju gan ikdienas situācijās, gan augsta līmeņa jeb politiskajā jomā.

Iepazīstināsim ar galvenajiem terminiem, runājot par negodprātīgu rīcību un korupciju. Apskatīsim, kādi dati ir pieejami, lai atklātu negodprātīgu rīcību, kur tos meklēt, kā tiem piekļūt. Kam pievērst uzmanību, skatoties datos un informācijā, kādi ir “sarkanie karogi”, kurus pārbaudīt. Dalīsimies ar Delnas īstenotajiem projektiem, pieredzi un piemēriem datu izmantošanā, meklējot “sarkanos karogus” un korupciju.

Katrs cilvēks, vai viņš būtu skolotājs, students, pensionārs, deputāts, uzņēmējs, žurnālists, šoferis, muitnieks vai policists, korupcijas atklāšanā un apkarošanā var paveikt neatsverami daudz. 2023. gada Eirobarometra aptauja rāda, ka 74% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka korupcija ir izplatīta problēma mūsu valstī, un 27 % uzskata, ka korupcija pēdējos 3 gados ir tikai pieaugusi. Šie dati liek aizdomāties par to, ko katrs no mums var darīt, lai laicīgi atpazītu iespējamu negodprātīgu rīcību un atbilstoši rīkotos, lai to novērstu un mazinātu. Taču bieži mums trūkst zināšanu un prasmju, lai to atpazītu, kā arī informācijas, ko un kā darīt, lai to novērstu.