Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 05.09.2023 13:25

Grāmatas atvēršanas svētkos pētnieces godina augšzemnieku dialektu

Kurzemes Humanitārajā institūtā tapusi Vizmas Supes un Daces Markus grāmata “Bārnu dīnas pīminut. Ziemera izloksne”. Šī izloksne pieder pie augšzemnieku dialekta dziļo latgalisko jeb nesēlisko izlokšņu malēniešu varianta, kādu runā Ziemeļaustrumvidzemē.

Grāmatas atklāšanas pasākumā autores stāstīja ar ko atšķiras Maliena un Malēnija, iepazīstināja ar augšzemnieku dialekta niansēm un intonācijām, kopā ar klātesošajiem salīdzināja dažādu izlokšņu izrunas, kā arī runāja par igauņu valodas ietekmi uz augšzemnieku dialektu. Autores ļāva izbaudīt pētīto izloksni, tajā runājot. Vizma Supe atzina: “Manā bērnībā mana ģimene savā starpā runāja izloksnē, bet ar mani literārajā valodā, jo man būs jāiet skolā un jārunā pareizi.”

Dace Markus skaidroja, ka grāmatai ir divas daļas – atvieglinātajā rakstībā visiem un specifiskajā transkripcijā valodniekiem. Pētījums arī parāda, kā izloksne laika gaitā ir mainījusies. Grāmatas atklāšanas pasākumu krāšņu darīja dziedātās dziesmas augšzemnieku dialektā.

Liepājas Universitātes rektore Dace Medne novērtēja pētījumu, sakot: “Paldies, ka ar savu pētījumu saglabājat saknes!” Savukārt Kurzemes Humanitārā institūta direktore Anita Helviga atklāja, ka “Dacei tintnīcā ir nākamā grāmata”.

Foto ŠEIT.