Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 24.05.2023 12:10

Panākta gala vienošanās par LiepU attīstību sadarbībā ar RTU

Pirmdien, 22. maijā, Liepājas Universitātes (LiepU) padome vienbalsīgi nobalsoja par LiepU konsolidāciju ar RTU, un pēc tikšanās ar RTU vadību 2023. gada 23. maijā, šodien konsolidāciju ar RTU vienbalsīgi atbalstīja arī LiepU senāts.

Diskusijas par LiepU reorganizāciju aizsākās jau 2022. gada sākumā, parakstot nodomu protokolu par kopīgu darbu pie LiepU reorganizācijas modeļa izstrādes.

2022. gada novembrī pēc IZM pieprasījuma izvēlēties konsolidācijas vadošo juridisko partneri, Liepājas Universitātes padome lēma par to noteikt RTU, ko konsekventi atbalstīja arī IZM, savukārt universitātes Satversme un senāts lēma par LiepU attīstību juridiskā partnerībā ar LU. Būtisks nosacījums šajā sarunu procesā bija trīs zinātnes universitāšu iesaiste LiepU attīstībā, izprotot, ka juridiskais partneris var būt tikai viena zinātnes universitāte, kam LiepU tiktu nodota struktūrvienības vai iestādes statusā, savukārt citas zinātnes universitātes iesaistītos LiepU pārvaldībā uz līguma pamata.

Liepājas Universitātes padome priekšsēdētājs Andris Grafs: “Pēc attiecīgo lēmumu pieņemšanas 2022. gada novembrī, turpinājās aktīvas diskusijas starp visām iesaistītajām pusēm, kā arī notika sarunu process ar IZM par nosacījumiem, kas ietverami Ministru kabineta rīkojuma projektā, lai LiepU reorganizācijas jautājumu virzītu uz valdību. 2023. gada aprīlī, mainoties sarunu partneru pozīcijām, iepriekšējo apņemšanos LiepU reorganizācijā kā partnerus iesaistīt trīs zinātnes universitātes vairs nebija iespējams īstenot”.

2023. gada 17. aprīlī Latvijas Universitātes Padome informēja, ka neatbalsta IZM virzīto MK rīkojuma projektu, kas paredz LiepU pievienošanu RTU, jo LU un LiepU stratēģiskās specializācijas ir savstarpēji visatbilstošākās. Savukārt 2023. gada 25. aprīlī RTU padome informēja, ka, ņemot vērā neviennozīmīgo konsolidācijas procesā iesaistīto partneru redzējumu par LiepU attīstību, neredz iespēju turpināt atbalstīt ieceri LiepU pievienot struktūrvienības statusā. Šajā kontekstā LiepU padome 2023. gada 28. aprīļa sēdē atbalstīja LiepU turpmāko attīstību sadarbībā ar LU, attīstot un saglabājot LiepU nesadalītu studiju programmu un zinātnes darbības īstenošanā. Savukārt sarunās šī gada 9. maijā IZM pauda kategorisku viedokli, iebilstot pret LiepU reorganizāciju sadarbībā ar LU.

Ņemot vērā IZM kategorisko nostāju, tika izvērtēti potenciālie scenāriji, tajā skaitā atgriezties pie sarunām ar RTU. RTU publiski informēja par savu nostāju, ka ir iespējams diskutēt par jaunu sadarbības variantu, kas paredz LiepU integrāciju struktūrvienības statusā RTU bez LU iesaistes pie nosacījuma, ja to atbalsta LiepU padome un senāts. Attiecīgi pirmdien, 2023. gada 22. maijā, LiepU padome lēma atcelt 2023. gada 28. aprīļa sēdē pieņemto lēmumu un atbalstīja LiepU reorganizāciju, nododot to RTU struktūrvienības statusā. Savukārt šodien, 2023. gada 24. maijā, par LiepU konsolidāciju ar RTU vienbalsīgi nobalsoja arī LiepU senāts.

Liepājas Universitātes padome priekšsēdētājs Andris Grafs atzīst: “Esam beidzot panākuši kopīgu vienošanos par uz izcilību vērstu risinājumu, kas paredz visu LiepU studiju virzienu attīstību, tajā skaitā inženierzinātņu, humanitāro un sociālo zinātņu jomā. Tas nozīmē, ka LiepU sadarbībā ar RTU veicinās kvalitatīvas, konkurētspējīgas un mūsdienīgas augstākās izglītības un mūžizglītības īstenošanu, kā arī zinātniskās darbības attīstību Kurzemes reģionā. Šobrīd ir būtiski, lai tiktu pabeigts darbs pie valdības lēmuma projekta par LiepU reorganizāciju un IZM to nekavējoties virzītu uz valdību”.