Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 12.01.2021 09:17

Studenti rod gudrus risinājumus interesantā projektā

Lai arī studijas šobrīd notiek attālināti, tas netraucē studentiem kvalitatīvi turpināt savus pētījumus.

Liepājas Universitātes studiju programmas “Informācijas tehnoloģija” 4. kursa students Andrejs Kukuškins pasniedzēja Ulda Žaimja vadībā strādā pie bakalaura darba, kurā tiek izstrādāta monitoringa sistēma rūgšanas procesu parametru fiksēšanai un vadīšanai. Lai darbs ritētu raiti, tajā iesaistīti arī fakultātes laboranti un studiju programmas “Vides un atjaunojamo energoresursu pārvaldība un inženierija” studenti, kuri uzrauga procesu un pēta bioloģiskos procesus.

Pamatā rūgšanas procesu uzraudzībai ir ņemta vīna ražošana, un tiek programmēta sistēma, kas uzrauga procesu – tas nozīmē, ka nav nepieciešama cilvēka klātbūtne, uzraudzību veic aparatūra. Pētījuma autors Andrejs Kukuškins saka: “Man vienkārši patīk programmēt! Ir jāsaprot process un jāzina, kas sanāks galā. Darbu iesāku, studējot trešajā kursā, pa starpu bija vēl viens projekts, un nu jau no septembra atkal esmu pievērsies šim darbam.”

Darba vadītājs Uldis Žaimis atzīst, ka sistēma ir pietiekami sarežģīta: “Sistēmā izmantojam gudrus risinājumus, liekam iekšā gudras lietas – izmantoti vairāki mākslīgā intelekta elementi, attēla atpazīšanas sistēma. Praktiski sistēma pilda arī apsarga funkcijas. Iekārtas uzdevums ir uzturēt mikroklimatu, nolasīt vajadzīgos datus, saglabāt datus universitātes serverī un veikt datu statistisko analīzi. Turklāt speciāls programmatūras modulis brīdinās par procesa virzību nevēlamā virzienā un izstrādās rekomendācijas parametru maiņai –  tā ir šī darba novitāte.”

Procesa blakusprodukts, kā saka paši studenti, tiek izmantots kolektīva gara uzturēšanai.

Foto ŠEIT.