Jaunumi:

Atpakaļ
Māra Zeltiņa, 30.03.2020 15:46

Bibliotēkas e-resursi noslēguma darbu izstrādei

LiepU bibliotēkas un starptautisko izdevēju e-resursi noslēguma

(bakalaura, maģistra, diploma un kvalifikācijas) darbu izstrādei

Lai organizētu noslēguma (bakalaura, maģistra, diploma un kvalifikācijas) darbu izstrādi attālināti, studentu un mācībspēku rīcībā ir Liepājas Universitātes (LiepU) bibliotēkas veidotie un abonētie elektroniskie resursi (ar VPN klientu*), kā arī Latvijas lielāko augstskolu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) un starptautisko izdevēju piedāvātie brīvpieejas – bezmaksas elektroniskie resursi:

  1. EBSCO platforma (pieejams ar VPN klientu šeit: https://e-biblioteka.liepu.lv/). EBSCO datubāze Academic Search Complete ir viens no vērtīgākajiem zinātniskās informācijas resursiem: tajā pieejama informācija no vairāk nekā 12 500 pilnteksta publikācijām, to skaitā 7 300 zinātniski recenzētiem žurnāliem. Tā piedāvā iespēju apskatīt kopsavilkumus no 12 500 žurnāliem un 13 200 grāmatām, ziņojumiem un konferenču materiāliem. EBSCO datubāzē eBook Academic Collection ir pieejamas aptuveni 78 000 e-grāmatas dažādās zinātņu nozarēs, kuras ir iespējams lasīt tiešsaistē, kā arī izdrukāt vai nosūtīt uz e-pastu daļu no grāmatas teksta.
  2. Letonika.lv platforma (pieejams ar VPN klientu šeit: https://e-biblioteka.liepu.lv/). Platformā ir uzziņu un tulkošanas sistēma, kura piedāvā meklēt un strādāt ar informāciju, kas atrodama 11 enciklopēdijās u.c. uzziņu resursos, 13 vārdnīcās (tulkojošās, skaidrojošās, terminoloģijas), kā arī kolekcijās ar 10 000 attēliem, audioierakstiem un video materiāliem. Platformā pieejama arī latviešu literatūras bibliotēka ar 200 pilnteksta literārajiem darbiem un valodas atbalsta krātuve ar palīgmateriāliem latviešu valodai.
  3. Cambridge Journals Online (pieejams ar VPN klientu šeit: https://e-biblioteka.liepu.lv/). Datubāzē ir vērtīga un noderīga akadēmiskā informācija – vairāk nekā 1,6 miljoni žurnālu rakstu dažādās zinātņu nozarēs.
  4. Izdevniecības „Dienas Bizness” izdevumi „Mārketinga rokasgrāmata” un „Uzņēmuma vadītāja rokasgrāmata” (piekļuve ar VPN klientu no šejienes: https://www.liepu.lv/lv/1168/abonetas-datubazes). Šie izdevumi palīdzēs orientēties mārketingā, lai palielinātu uzņēmuma pārdošanas apjomus un izstrādātu jaunus produktus vai pakalpojumus, kā arī uzņēmējdarbībā un komerctiesībās, publicējot ekspertu komentārus un skaidrojumus, piemēram, par Komerclikumu un ar to saistīto normatīvo aktu juridiskiem un finansiāliem aspektiem.
  5. LiepU e-bibliotēkas sadaļas „Laikraksti un žurnāli” (pieejams šeit – pie katra nosaukuma izvēlēties Visi žurnāli: https://e-biblioteka.liepu.lv/magazine) un „Grāmatas” (pieejamas šeit: https://e-biblioteka.liepu.lv/books). Sadaļā „Laikraksti un žurnāli” ir lasāmi tādi elektroniskie izdevumi kā „Skolas Vārds”, „Pirmsskolā” u. c. Sadaļā „Grāmatas” ir LiepU izdevumi valodniecībā (izloksnes) un logopēdijā (balss ergonomika).
  6. LiepU bibliotēkas veidotā Noslēguma darbu datubāze, kurā pieejami LiepU studējošo aizstāvētie noslēguma darbi. Darbu meklēšana notiek, izmantojot LiepU bibliotēkas elektronisko katalogu (pieejams šeit: https://alise.liepu.lv/Alise/lv/home.aspx: sadaļā katalogi atzīmējot tikai „Noslēguma darbi”). Lielākajai daļai noslēguma darbu ir pievienoti pilnteksti. Darbu pilntekstus iespējams apskatīt, sekojot kataloga aprakstā norādītājai saitei un izmantojot LAIS lietotāja vārdu un paroli.
  7. Latvijas Universitātes bibliotēkas vietnē (pieejams šeit: https://www.biblioteka.lu.lv/resursi/e-resursi-nozares/) apkopota informācija ne tikai par 35 pilntekstu abonētajām datubāzēm (piekļuve tikai LU autorizētiem lietotājiem), bet arī par pārbaudītām 122 atvērtās piekļuves datubāzēm (piekļuve jebkuram interesentam). Resursi sakārtoti pa zinātņu nozarēm. Atvērtās piekļuves datubāzu vidū ir arī multiformāta materiālu datubāzes, e-repozitoriji un digitālie arhīvi. Atvērtās piekļuves datubāzes apzīmētas ar zaļu atslēgu.
  8. Latvijas zinātnieku pētnieciskās publikācijas dažādās nozarēs var meklēt tādos repozitorijos kā LU e-resursu repozitorijs (pieejams šeit: https://dspace.lu.lv/dspace/), RTU publikāciju repozitorijs (pieejams šeit: https://ortus.rtu.lv/science/lv/publications/search), RSU e-resursu repozitorijs (pieejams šeit: https://www.rsu.lv/dspace), repozitorijs “Academia” (pieejams šeit: https://academia.lndb.lv/), kā arī citos publikāciju un datu repozitorijos Eiropā un plašāk pasaulē. OpenAIRE platforma sniedz iespēju meklēt vienlaicīgi lielākajā daļā publikāciju un datu repozitoriju Eiropā: https://explore.openaire.eu/.
  9. Latvijas Nacionālā bibliotēka piedāvā attālināti izmantot digitālos resursus no Nacionālās Digitālās bibliotēkas kolekcijām (pieejamas šeit: https://lndb.lv/), Nacionālo enciklopēdiju (https://enciklopedija.lv/) un cita veida audio un video saturu LNB sociālajos tīklos. MK izsludinātās valsts ārkārtas situācijas laikā LNB reģistrētiem lietotājiem** piedāvā attālināti izmantot šādus digitālos resursus: EBSO, ScienceDirect, Scopus, Proquest Dissertation and Thesis Online, Bibliorossica, Cambridge Journals Online, Credo Reference, Emerald, Encyclopaedia Britannica Academic Edition, Dawsonera e-grāmatas (pieejams šeit: https://ej.uz/LNB_datubazes).
  10. Starptautiskā zinātniskā atvērtās piekļuves (bezmaksas) satura meklēšana vai pārlūkošana pēc konkrētām zinātņu nozarēm iespējama Atvērtās pētniecības bibliotēkas platformā (pieejams šeit: https://openresearchlibrary.org/home).
  11. Reaģējot uz pandēmijas situāciju pasaulē, daži komercizdevēji uz laiku paplašina piekļuvi saviem elektroniskajiem resursiem. Paplašinātu piekļuvi piedāvā:

CORE (COnnecting REpositories – pasaulē lielākais zinātnisko rakstu apkopojums; pieejams šeit: https://core.ac.uk/). Kopš 2020. gada marta tiek nodrošināta piekļuve gandrīz 25 miljoniem zinātnisko rakstu bezmaksas pilntekstu.

Kembridžas Universitātes izdevniecības (Cambridge University Press; pieejams šeit: https://www.cambridge.org/core/what-we-publish/textbooks) žurnālu abonentiem tiek paplašināta satura pieejamība, piedāvājot piekļuvi vairāk nekā 700 mācību grāmatām HTML formātā.

*     Piekļuve LiepU bibliotēkas abonētajiem resursiem ir iespējama ārpus LiepU datortīkla no vienotas saskarnes šeit: https://e-biblioteka.liepu.lv/. Lai nodrošinātu piekļuvi, privātajā datorā ir jāiestata VPN klients (pamācība šeit: https://serviss.liepu.lv/vpn-klienta-iestatisana-datora/).

**   Piekļuve LNB tiešsaistes datubāzēm: 1) LNB lasītājiem (ja piekļuves vēl nav), kuriem ir lasītāja karte, jāaizpilda iesniegums (pieejams šeit: https://ej.uz/LNB_iesniegums) un ieskenētā vai nofotografētā veidā jānosūta uz konsultants@lnb.lv; 2) interesentiem, kuri vēlas saņemt piekļuvi, LNB lasītājus reģistrē attālināti: https://lasitajs.lnb.lv (lasītāja karti varēs saņemt pēc 14. aprīļa, bet ID numurs piekļuvei resursiem tiks nosūtīts uzreiz.

Informācijas meklēšanai aicinām izmantot:

  1. LiepU bibliotēkas elektronisko katalogu: https://alise.liepu.lv/Alise/lv/home.aspx
  2. Latvijas Nacionālās bibliotēkas un citu valsts nozīmes bibliotēku meklēšanas un informācijas piegādes sistēmu Primo Discovery. Informācija par Primo Discovery lietošanu šeit: https://www.lnb.lv/lv/katalogi-un-datubazes/primo.

 

Studiju padomes priekšsēdētāja                      (personiskais paraksts)                        M.Zeltiņa

 

Līga Krūmiņa

Liga.krumina@liepu.lv