Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 25.10.2019 00:00

Valodnieki pierāda, ka “Valoda – tas ir interesanti”

Ceturtdien, 24. oktobrī, Rīgā radošajā telpā “Birojnīcā” notika kārtējais pasākums ciklā “Valodu vakari” – “Par valodu – tas ir interesanti”, kuru rīko Latviešu valodas aģentūra. Diskusijas viesi bija Liepājas Universitātes profesore, daudzu mācību grāmatu autore Diāna Laiveniece un Liepājas Valsts 1.  ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotājs Normunds Dzintars.

Sarunas centrā šoreiz valodas mācīšanās un mācīšana, vienā vārdā – metodika. Abi valodnieki runāja gan par dzimtās valodas, gan svešvalodu, gan latviešu valodas kā svešvalodas mācīšanu un vienojās, ka valodu apguvē viss ir atkarīgs no attieksmes un ieinteresētības, metode nav noteicošā.

Skolotājs Normunds Dzintars stāstīja par metodēm, kādas viņš pielieto savās latviešu valodas un literatūras stundās, par jaunu paņēmienu meklējumiem un skolēnu atsaucību. Profesore Diāna Laiveniece dalījās savā pieredzē, kā pieaugušie apgūst svešvalodas, kādas metodes būtu ieteicamas, kā arī skaidroja, kurā kategorijā atrodas latviešu valoda mācīšanās sarežģītības ziņā. Klātesošie klausītāji – skolotāji, valodnieki un interesenti, uzdodot jautājumus, interesējās kā attīstās projekts “Skola 2030”, kā iemācīt bērniem ar krievu dzimto valodu pareizi lietot garumzīmes, kā pielāgoties videi, kura arvien vairāk kļūst bilingvāla un pat trilingvāla.

Šogad ciklā “Valodu vakari” notiek 7 pasākumi. Tajos jau piedalījās Liepājas Universitātes emeritētā profesore Gunta Smiltniece, bet 7. novembrī sarunā piedalīsies Liepājas Universitātes valodnieces asociētā profesore Ieva Ozola un profesore Benita Laumane, pierādot, ka “valoda – tas ir interesanti”.

Foto ŠEIT.