Jaunumi:

Atpakaļ
Antra Rekmane, 26.03.2019 16:33

Noslēgušies zinātniski pētniecisko darbu lasījumi dabas un inženierzinātņu jomā

Aizvadītajā piektdienā ar studentu konferenci noslēdzās Studentu zinātnes un radošuma dienas Dabas un inženierzinātņu fakultātē.

Konferenci atklāja matemātikas doktors, Emeritus goda rektors K.Dobelis, kurš klātesošos iepazīstināja ar matemātikas vēstures attīstību, vēlāk akcentējot arī tehnoloģiju ienākšanu LiepU. Zinātnisko pētījumu sekciju turpināja gan skolēnu un studentu veiktie pētījumi, gan uzņēmēju prezentācijas par aktualitātēm nozarē.

Sadarbībā ar LiepU lektoru U. Žaimi, klātesošie iepazinās ar Liepājas pilsētas skolēnu zinātniski pētnieciskajiem darbiem, kuri tikuši virzīti tālāk uz valsts konkursu. Savukārt studentu zinātnisko pētījumu lasījumi tika aizvadīti visas nedēļas garumā apskatot tādas tēmas, kā “Čatboti”, “ Elektrokartings”, “Lāzertaga papildekipējuma izveide”, “Personāla vadības sistēmas izveide”, “Testēšanas labā prakse IT uzņēmumos”, “Matricu pielietojums mūsdienās”, “Bambusu audzēšana” u.c. Programmas “Informācijas tehnoloģijas” 2. kursa studenti ar stendu referātu palīdzību prezentēja savus izstrādātos projektus “Studentu lekciju apmeklējuma sistēma” un “”Operācija R” – sensoru datu uzglabāšanas un apstrādes sistēma”, abi šie projekti ir fakultātes pasūtījums.

Par vienu no pētījumiem programmas direktors Viesturs Kalniņš stāsta: “LiepU Zinātnes un radošuma dienu ietvaros prezentēts unikāls pētījums  - studiju programmas "Vides un atjaunojamo energoresursu pārvaldība un inženierija" 3. kursa studenta Matīsa Terbeta topošais bakalaura darbs "Bambusa kā videi draudzīga materiāla audzēšana Latvijā". Visā pasaulē un arī Latvijā arvien aktuālāki kļūst videi draudzīgi materiāli un viens no tiem ir bambuss - savu mehānisko īpašību dēļ, tā ir izcila izvēle visur, kur nepieciešama izturība un mazs svars - sākot no vides dizaina objektu konstrukcijām, velosipēdu rāmjiem un beidzot ar dažādiem ikdienā lietojamiem produktiem. Tomēr šī unikālā materiāla pieejamību mazajiem uzņēmējiem apgrūtina dārgā un sarežģītā piegāde no reģioniem, kur tas aug dabīgos apstākļos. Šajā pētījumā tiek apskatīta iespēja audzēt industriālās bambusa šķirnes šeit pat Latvijā. Tas jau veiksmīgi tiek darīts Lielbritānijā un uzsākti pētījumi pat daudz aukstākā klimatā - Somijā, bet Latvijā līdz šim nekas tāds nav darīts. Pēc darba autora teiktā, jau ir identificēta konkrēta šķirne un tuvāko mēnešu laikā tiks uzsākti praktiskie pētījumi.”

Atsaucoties uz izveidoto sadarbību “Zinātnes un radošuma dienu” programmu papildināja pārstāvji no “IT Waffle Meetup”, “TestDevLab”, “Liepājas Enerģija”, “Acceture Latvia”, “Giraffe360”, “Emergn”. Kopumā aptvertas tēmas kā mākslīgais intelekts, mašīnmācīšanās, testēšanas daudzpusīgās šķautnes, tehnoloģiju procesu pārvaldība un robotizācija, kā arī IT aktualitātes, veidojot Liepāju kā IT pilsētu.

Pasākuma noslēgumā DIF dekāne A.Jansone pateicās klātesošajiem par ieguldīto darbu un aicināja uz svinīgu fakultātes sadarbības partneru galerijas atklāšanu Universitātes 4. stāvā.

 

Foto ŠEIT.