Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 10.01.2019 11:13

LiepU studenti varēs strādāt ar jaunu radona mērītāju

Liepājas Universitātes studiju programmas “Vides un atjaunojamo energoresursu pārvaldība un inženierija” vajadzībām iegādāts Norvēģijas uzņēmuma "Corentium" radona mērītājs. Šis uzņēmums ir viens no vadošajiem savā jomā, un to ir dibinājuši CERN (European Organization for Nuclear Research) zinātnieki.

Studiju programmas direktors Viesturs Kalniņš skaidro: “Redzam pašreizējo mērīšanas metožu trūkumus – ir nepieciešami mērījumi laboratorijā, kas ir dārgi un laikietilpīgi. Šī uzņēmuma ražotās ierīces ļauj mērījumus veikt uz vietas un tam nav nepieciešams nekāds cits papildus aprīkojums.”

Radons ir radioaktīva gāze, kas izdalās no zemes garozu veidojošajiem iežiem un caur spraugām ēku pamatos iekļūst tajās un ir cēlonis dažādu audzēju attīstībai. Šī problēma ir aktuāla visā pasaulē, bet pārsvarā vietās kur ir atbilstošas ģeoloģiskās struktūras, tāpēc "ģeoloģiskā radona" problēma ir pietiekami apzināta un tiek kontrolēta. Radons izdalās arī no būvmateriāliem – sarkanajiem ķieģeļiem, granīta apdares un citiem materiāliem. Tas ir viens no iemesliem tā sauktajam "slimo ēku sindromam", kad noteiktās ēkās cilvēki gandrīz vai mistiskā kārtā slimo daudz vairāk kā citur.


Iegādātā iekārta ļaus studiju programmas “Vides un atjaunojamo energoresursu pārvaldība un inženierija” studentiem ērti un vienkārši pētīt šo maz apzināto, bet ļoti bīstamo piesārņotāju Latvijā.