Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 01.10.2018 00:00

Būs meksikāņu kultūras nedēļa Liepājā

No 10. līdz 13. oktobrim Liepājā notiks Meksikas kultūras nedēļa, kuru organizē Liepājas Universitātes Humanitārā fakultāte sadarbībā ar Verakrusas universitāti Meksikā un Meksikas kino institūtu.


10. oktobrī pulksten 14.00 Liepājas Universitātē ar lekciju spāņu valodā uzstāsies  Meksikā praktizējošs sertificēts tulks Karloss Kruss, kurš runās par angļu valodas ietekmi spāņu valodu mūsdienu  tulkojumos.


12. oktobrī pulksten 14.00  studentiem būs iespēja tikties ar Latvijā dzīvojošo un TEX MEX virtuvi iedibinājušo Havjēru Garsiju Mansuru. Stāsts par to, kā Havjērs no Meksikas nokļuvis Latvijā un kā veicas ar latviešu valodas apguvi un dzimtās valodas neaizmiršanu.


          Savukārt 10., 11. un 13. oktobrī Kultūras namā Wiktorija tiks izrādītas 3 meksikāņu filmas, kuras tulkos Liepājas Universitātes spāņu valodas pasniedzēja Agata Babina un 3. kursa studentes Laura Vavilova un Sintija Jagmina.


Pasākuma kuratori ir jau vairāk nekā 20 gadus Latvijā dzīvojošais Havjērs Garsija Mansurs, viņa kolēģis Karloss Kruss, kuri savulaik darbojās Karostas  kultūras centrā K@2  un Liepājas Universitātes spāņu valodas pasniedzēja Agata Babina.


Pasniedzēja Agata Babina filmu tulkošanu redz kā labu tulkošanas praksi studentiem, kuru studiju perspektīva ir tulka darbs vai darbs starptautiskos sadarbības projektos. Ir iztulkotas 6 filmas, kuras tiks izrādītas ne tikai Liepājā, bet arī Rīgā. Filmas izvēlējies un no Meksikas kino institūta iegūt palīdzējis Verakrusas universitātes Kinematogrāfijas nodaļas vadītājs un režisors Rikardo Benets, pasākuma afišu gatavojis Verakrusas universitātes Mākslas institūta vadošais pētnieks Havjērs Kosārs.

 

 

Mūsdienu Meksikas kino cikla PROGRAMMA

Kultūras namā Wiktorija, Graudu ielā 36/38, Liepājā

 

Trešdiena, 10. oktobris plkst. 19:00

Ziņas no tālienes (Noticias lejanas), režisors Rikardo Benets,  2005

17 gadīgs jaunietis, kurš uzaudzis ciematā salpetra līdzenuma vidū, dodas ceļojumā uz pilsētu tādējādi cenšoties lauzt savas ģimenes marginālo loku.  Ar ideju, ka nav iespējams mainīt nākotni, bet iespējams ietekmēt pagātni, viņš atgriežas dzimtajā ciemā, kur apstākļu spiests viņš nogalina savu tēvu un pieliek punktu sadedzinot  savu dzimto māju. Liesmas attīra pagātni un dod liktenim jaunu iespēju.

Ceturtdiena, 11. oktobris plkst. 19:00

Meksikāņu Koferis (La maleta mexicana),  režisorsTriša Sifs, Meksika-Spānija, 2011

Stāsts par trim 1939. gadā Parīzē pazudušām kastēm, kuras atrastas Meksikas galvaspilsētā 2007. gadā. Tās satur Spānijas Pilsoņu kara 4500 fotogrāfiju negatīvus, kurus uzņēmuši Roberts Kapa, Dāvids Seimūrs Čims un Gerda Taro. Stāsts par dzīvi trimdā un brīvībā. Ko viens pazaudēja, otrs meklēja un trešais atrada. Stāsts par pagātnes nozīmi.

Sestdiena, 13. oktobris plkst.17:00

 

Zilie plakstiņi (Párpados azules), režisors Ernesto Kontrerass, Meksika, 2007

Vinnējusi ceļojumu uz kādu paradīzei pielīdzināmu vietu, Marina atklāj, ka viņai nav ar ko dalīt šo balvu, tāpēc viņa nolemj uzaicināt doties sev līdzi pilnīgi nepazīstamo Viktoru. Lai iemīlētos, nav nepieciešami idilliski scenāriji, nedz perfektas situācijas. Bez mīlestībai nepieciešamās nejaušības nav iespējams ielūkoties otra acīs ar mīlestību.

 

Agata Babina

Liepājas Universitātes

Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes spāņu valodas lektore