Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 16.02.2018 00:00

Rīgā notiek jau otrie Letonikas lasījumi

Ceturtdien, 15. februārī, Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā notika otrie Letonikas lasījumi “Pētniecības fokusā Kurzeme”, kuros savus pētījumus prezentēja Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta pētnieki.


Lasījumus ar svinīgām uzrunām atklāja LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere un Liepājas Universitātes rektore Dace Markus, kuras atzina, ka ir nenovērtējami, ka Liepāja savu veikumu parāda arī Rīgā.


Priekšlasījumos uzstājās KHI pētnieces Ieva Ančevska ar referātu par dabas līdzekļu izmantošanu dziedināšanā un Vēsma Lēvalde ar stāstījumu par Operu Liepājā.


Pēc priekšlasījumiem notika KHI vadošā pētnieka, Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes profesora Edgara Lāma monogrāfijas “Friča Bārdas dzīves un dzejas gadalaiki” atvēršana. Autors neslēpa: “Fricis Bārda ir viens no izcilākajiem latviešu romantiķiem, par kuru ir daudz pētījumu. Mans kritērijs bija – kas ir atšķirīgs. Gribēju parādīt Frici Bārdu kā daudzpusīgu autoru, pievērst uzmanību viņa ārpusmākslas aktivitātēm, uzsverot, ka Fricis Bārda līdzās rakstniecībai bija viens no tautskolotājiem, literatūras kritiķis un recenzents, romantisma teorētiķis.”


Monogrāfijas atklāšana Liepājā notiks pirmdien, 19. februārī, pulksten 16.00  Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas telpās, un uz to tiek aicināti visi interesenti.


Otro Letonikas lasījumu noslēgumā notika Kurzemes dzejnieka Olafa Gūtmaņa fotoportretu izstādes atklāšana. Tajā klāt bija arī viens no fotogrāfiju autoriem fotogrāfs Uldis Briedis un Olafa Gūtmaņa līdzgaitnieks Ēriks Hānbergs. Abi kungi dalījās atmiņās par laiku, kas pavadīts kopā ar Olafu Gūtmani braucienos uz Baikālu, Tuvu un Krasnojarsku, vai tepat – Jūrmalciemā.


Fotoizstāde LU Akadēmiskajā bibliotēkā Rīgā būs apskatāma līdz marta beigām.


Foto ŠEIT.