Jaunumi:

Atpakaļ
-, 20.01.2015 00:00

LiepU ekopadome aicina lifta vietā biežāk izmantot kāpnes

Šonedēļ Liepājas Universitātes (LiepU) ēkā, Lielā iela 14, LiepU ekopadome uzsāk informatīvu kampaņu “Kāpnes uz panākumiem”, kas ilgs līdz februāra beigām. Kampaņas mērķis ir popularizēt kāpņu izmantošanas pozitīvos aspektus uz fizisko veselību.


Kopā ar topošajiem sporta skolotājiem tika precizēta metodika un veikti eksperimenti, lai noskaidrotu vidējo kaloriju daudzumu, kuru cilvēks patērē, kāpjot pa LiepU kāpnēm. Šādas informācijas popularizēšana, pēc ekopadomes dalībnieku domām, ikvienu papildus motivēs ikdienā vairāk izvēlēties kāpnes, nevis liftu.


Kaloriju daudzums tika aprēķināts, izmantojot šādam mērķim paredzētu interneta vietni “StepJockey.com”, kurā, ievadot ēkas kāpņu parametrus, ieskaitot pakāpienu skaitu, augstumu un dziļumu, tiek aprēķināts aptuvenais kaloriju daudzums, kuru ķermenis sadedzina, gan pieveicot vienu stāvu, gan veicot kustību līdz ceturtajam stāvam un atpakaļ. Jāatzīmē, ka ikviens var individuāli sekot līdzi savām sadedzinātajām kalorijām, noskenējot QR kodu savā viedtelefonā un lejupielādējot bezmaksas aplikāciju.


Akadēmiskā gada sākumā ekopadomes izstrādātajā vides novērtējumā tika veikts arī neliels lifta ietekmes uz vidi novērtējums, kura ietvaros tika noskaidrots tā elektrības patēriņš un aptuvenais izmantošanas biežums. LiepU Saimniecības daļas vadītāja, ekopadomes dalībniece Gunta Atiķe informēja, ka lifta elektrības patēriņš ir aptuveni 10 kW/dienā. Savukārt eksperimentālā lifta izmantotāju uzskaitē tika secināts, ka vairums LiepU iemītnieku izmanto kāpnes, tomēr aptuveni katrs 20. LiepU apmeklētājs labprāt izmanto arī liftu.


“Lifts ir tiešām lielisks, tiem, kuriem tas nepieciešams, bet bieži vien, ja esam pie labas veselības un slinkuma dēļ pat uz ēkas otro stāvu izvēlamies braukt ar liftu, paši sevi aplaupām, neļaujot sev papildus izkustēties”, skaidro ekopadomes koordinatore Lelde Jagmina. LiepU ekopadomes aicinājumam rūpēties par savu fizisko formu, lifta vietā izmantojot kāpnes, pievienojas arī otra Liepājas ekoskola – Liepājas pilsētas Ezerkrasta sākumskola. Sadarbībā ar LiepU izveidotas īpašas lapiņas, kurās Ezerkrasta sākumskolas 4.b klases skolēni sniedz dažādus motivējošus iemeslus un atbild uz jautājumu „Kāpēc labāk izmantot kāpnes?”. Lapiņas līdz februāra beigām tiks izvietotas LiepU liftā un pie kāpnēm.


LiepU ekopadomē uzsver, ka kāpņu izmantošana ikdienā ietaupa enerģiju, kas nepieciešama, lai darbinātu liftu, un arī palīdz vairāk rūpēties par savu veselību.


Uz panākumiem lifts neeksistē.

Tev jākāpj pa kāpnēm. /Z. Ziglars, ekopadome/

 

There is no elevator to success.

You have to take the stairs. /Z. Ziglar, Eco-Committee/