Jaunumi:

Atpakaļ
Karlīna Mikne | Sabiedrisko attiecību daļa, 15.12.2014 00:00

Meistarklasē iepazīst mičošanas rituāla tradīcijas

Projekta "Latviešu godi Lejaskurzemē - vedību tradīcijas no senatnes līdz mūsdienām" trešā meistarklase "Mičošanas rituāls senatnē un mūsdienās” notika pagājušajā nedēļā bērnu bibliotēkā "Vecliepājas rūķis". Meistarklasi vadīja Gunta Klievēna un Bārtas etnogrāfiskais ansamblis.


Bārtas etnogrāfiskais ansamblis izdziedāja gan pūra darināšanas vakarus, ko Bārtas pusē sauc par vakarēšanu, gan kāzinieku ierašanos sētā, gan dažādas dziesmas, ko kāzās dzied pie galda.


Ansambļa vadītāja Gunta Klievēna pamācīja jaunās meitenes par seno latviešu zīlēšanas paradumiem, kā paredzēt, kad precinieks sētā brauks.


Līgavas pušķošana un izdošana pie vīra Bārtas novadā notika skumju dziesmu pavadīta. Bārtas etnogrāfiskais ansamblis demonstrēja līgavas pušķošanas rituālu, kurā līgava tika ietērpta greznajā Bārtas novada svētku tērpā, ar izšuvumiem darinātā villainē, vainagā, saktās un smalkā plīvurā, ko Bārta sauc par uzkubekli.


Pēc nerātno latviešu tautas dainu izdziedāšanas meistarklases noslēgumā Bārtas etnogrāfiskais ansamblis izpildīja atvadu dziesmu līgavai un samierināšanas dziesmu, ko dziedāja pēc viesu apdziedāšanās savā starpā.


Gunta Klievēna atzīst, ka mūsdienās seno latviešu kāzu tradīcijas tiek interpretēt dažādi, bet nezūd jauno pāru vēlme arī mūsdienās pildīt mičošanas rituālu pēc senlatviešu tradīcijām. Viņa arī uzsver: „Ļoti svarīgi ir dziedāt latviešu tautas dziesmas. Ja mēs katrs kaut vienu tautas dziesmu iemācītos un dziedātu, būtu vieglāk izdzīvot visus grūtos laikus. Mēs būsim! Bērni dziedās, mazbērni dziedās, visi dziedās.”


Līdz 2015. gada martam Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārais institūts piedalās projekta “Latviešu godi Lejaskurzemē – vedību tradīcijas no senatnes līdz mūsdienām” īstenošanā. Pavisam projekta laikā tiks realizētas 5 meistarklases par latviešu kāzu tradīcijām, piedaloties Lejaskurzemes etnogrāfiskajiem ansambļiem un folkloras kopām. Mērķauditorija – vecāko klašu skolēni, studenti, folkloras interesenti.


Projekts tiek realizēts ar Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūras pārvalde” finansiālu atbalstu.