Jaunumi:

Atpakaļ
-, 08.12.2014 00:00

Noslēdzies konkurss „Jaunais talants tulkošanā” par Vinifreda Krauča balvu

Godinot izcilā tulkotāja Vinifreda Krauča piemiņu un atzīmējot viņa 75. jubileju, kā arī pievēršot pastiprinātu uzmanību tulkojumu valodas kvalitātes jautājumiem un akcentējot tulkotāju lomu kultūru apmaiņas laikmetā, biedrība „Sabiedrības attīstības centrs” šogad īstenojusi dažādu piemiņas pasākumu sēriju Kurzemes pilsētās un Rīgā. Sadarbībā ar Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāti un Ventspils Augstskolas Tulkošanas studiju fakultāti tika izsludināts oriģināltulkojumu konkurss augstskolu studentiem „Jaunais talants tulkošanā” par Vinifreda Krauča balvu.


Konkursam pieteicās 19 jaunie tulkotāji no Ventspils, Liepājas un citām Kurzemes pilsētām, kuri bija iemēģinājuši roku gan prozas, gan dzejas tulkošanā no angļu, vācu, franču un norvēģu valodas. Jauno tulkotāju veikumu vērtēja kompetenta žūrija docenta Guntara Dreijera vadībā, komisijas sastāvā bija Ventspils augstskolas un Liepājas universitātes mācībspēki.


Šī gada 11. decembrī plkst. 12.45 notiks konkursa "Jaunais talants tulkošanā" dalībnieku apbalvošana Ventspils Augstskolas bibliotēkā.


Kā pastāstīja Guntars Dreijers: „Konkurss notiek izcilā tulkotāja Vinifreda Krauča zīmē, kura veikumu un devumu literatūras tulkošanā nav iespējams pārvērtēt. Konkursa mērķis bija rosināt studējošos pievērsties tulkošanas radošajiem aspektiem.” Pasākumā piedalīsies konkursa rīkotāja biedrības „Sabiedrības attīstības centrs” valdes priekšsēdētāja Ineta Stadgale, kura pauda gandarījumu par veiksmīgo sadarbību ar Kurzemes augstskolām projekta realizēšanas laikā un cerību, ka šāds konkurss varētu kļūt par tradīciju. „Projekta ideja atbilst Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes aizsāktajam darbam daiļliteratūras tulkošanas prasmju attīstīšanā maģistra studiju programmā „Rakstniecības studijas”, padarītā darba nozīmīgumu savukārt uzsvēra Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne Zanda Gūtmane.


Noslēguma pasākuma gaitā Liepājas Universitātes un Ventspils Augstskolas konkursa žūrijas pārstāvji piedalīsies diskusijā par tulkošanas aspektiem un aktualitātēm. Šī pasākuma īpašais viesis būs Vinifreda Krauča dzīvesbiedre Aina Krauče. Pasākumā klātesošie varēs aplūkot izstādi "Fotomirklības" un videomateriālu, kas atklāj tulkotāja Vinifreda Krauča aizraušanos ar fotogrāfiju.


Projekta aktivitātes atbalstījusi Liepājas Kultūras pārvalde, finansējot Vinifreda Krauča piemiņas izstādes norisi un tulkojumu konkursu, un Kultūkapitāla fonda Kurzemes programma.  Projekts veicina tulkošanas nozares attīstību, pievēršot uzmanību tulkojumu kvalitātei, atbildīgai attieksmei pret tulkotāja darbu un latviešu valodu. 
Konkursa "Jaunais talants tulkošanā"  rīkotāja biedrības „Sabiedrības attīstības centrs”  valdes priekšsēdētāja Ineta Stadgale