Jaunumi:

Atpakaļ
-, 13.11.2014 00:00

Eiropas Globālās izglītības nedēļas ietvaros diskutēs par pārtikas drošību

20. novembrī Eiropas Globālās izglītības nedēļas ietvaros plkst. 9.30 – 11.30 Liepājas Universitātē (Lielā iela 14), 430. telpā, Pedagoģijas un sociālā darba fakultāte aicina studentus un ikvienu interesentu apmeklēt semināru-diskusiju par veselīgu un drošu pārtiku. Diskusiju vadīs Ph.D. Inga Belousa.


Eiropas Globālās izglītības nedēļa šogad notiek no 17. līdz 21. novembrim, šī gada tēma – „Pārtikas drošība”. Šajā nedēļā dažādas institūcijas (valstiskas/nevalstiskas) iesaistās un organizē izglītības pasākumus, aicinot domāt par pārtikas jautājumiem globālā kontekstā.


Eiropas Padomes Ziemeļu – Dienvidu centrs 1999. gadā organizēja pirmo Eiropas Globālās izglītības nedēļu, īpaši aktualizējot nabadzības un sociālās atstumtības jautājumus.


Plašāka informācija: Liepājas Universitātes Pedagoģijas un sociālā darba fakultātes dekāne Ilze Miķelsone, e-pasts: ilze.mikelsone@liepu.lv.

 


Problēmas konteksts:

Tiesības uz pārtiku ir viena no cilvēktiesībām. Tāpēc uz pārtiku nevar skatīties tikai kā uz preci. Par pārtikas drošību ir jādomā plašākā mērogā, ņemot vērā tās būtisko nozīmi cilvēku dzīvē un attīstībā. Planētas nabadzīgākie 2 miljardi iedzīvotāju 50 – 70% ienākumu tērē pārtikai.  Pasaules iedzīvotāju skaits strauji pieaug. Uzskata, ka līdz 2050. gadam uz planētas dzīvos jau 9 miljardi iedzīvotāju. Tāpēc ir jādomā ne tikai, kā pabarot arvien vairāk cilvēku, bet arī, kā to darīt ilgtspējīgi, videi draudzīgi un ņemot vērā klimata pārmaiņas. Intensīva pārtikas ražošana var būtiski kaitēt videi, tā veicina siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas, upju un ezeru ūdens izsīkšanu, bioloģiskās daudzveidības mazināšanos, lauksaimniecībā izmantojamo zemju noplicināšanu, zivsaimniecības izsīkšanu. Šīs pārtikas drošības trūkuma izraisītās sekas veicina arī politisko nestabilitāti pasaulē un neļauj sasniegt citu politiku, tajā skaitā tūkstošgades attīstības mērķus. 


Pārtikas drošība nozīmē, ka visiem cilvēkiem vienmēr ir fiziska un finansiāla pieeja pietiekamai, drošai un uzturvielām bagātai pārtikai, lai nodrošinātu aktīvu un veselīgu dzīvi (Pārtikas un lauksaimniecības organizācija). 


Pieeju pārtikai var ietekmēt klimata pārmaiņas, dabas untumi, nemieri un konflikti, iedzīvotāju skaita pieaugums, tirdzniecības politikas izmaiņas, problēmas ar ūdens apgādi un zemes īpašumtiesībām, sociālais statuss un citi faktori. Būtiski, ka pārtikai jābūt tādā cenā, lai to varētu atļauties iegādāties arī nabadzīgākie iedzīvotāji, un ka tā ir droša veselībai un uzturvielām bagāta. Tie cilvēki, kuri nesaņem šādu pārtiku, cieš no veselības problēmām, bērni nevar attīstīties fiziski un intelektuāli. Tas nozīmīgi ietekmē gan katra indivīda, gan konkrētā reģiona iespēju pilnvērtīgi attīstīties.

Interaktīvās globālās izglītības diskusijas, spēļu pēcpusdienas notiks arī citās Latvijas izglītības iestādēs. Īpaši pateicamies biedrībai “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” (LAPAS), kas nodrošina Latvijas nevalstiskajām organizācijām (NVO) labvēlīgu vidi un iespējas attīstības sadarbībai nacionālajā un starptautiskajā līmenī.  Vairāk informācijas www.lapas.lv