Jaunumi:

Atpakaļ
Karlīna Mikne | Sabiedrisko attiecību daļa, 06.11.2014 00:00

LiepU KHI realizē pirmo meistarklasi par vedību tradīcijām

Šodien folkloras centrā „Namīns” notika 1. meistarklase „Vedību tradīcijas senatnē un mūsdienās”, kas tika organizēta projekta „Latviešu godi Lejaskurzemē – vedību tradīcijas no senatnes līdz mūsdienām” ietvaros. Meistarklasi vadīja Ināra Kalnarāja un sieviešu folkloras kopa „Atštaukas”.


Folkloras centra „Namīns” telpas piepildīja gandrīz sešdesmit skolēni, studenti un folkloras interesentu, kuriem bija iespēja gūt ieskatu par latviešu vedību tradīcijām un rituāliem. Lai saprotamāk parādītu latviešu vedību tradīcijas un imitētu to rituālus, no dalībnieku vidus tika izvēlēts puisis un meitenes, kuri arī tika apdziedāti, laulāti, mičoti, guldīti un modināti. Pāris jaunieši iejutās arī dižvedēja un dižvedējas lomā, kā arī dziedāja un dejoja kopā ar folkloras kopu „Atštaukas”.


Gatavojoties vedībām jeb kāzām, latviešiem būtu jāvadās pēc latviešu tradīcijām, kā stāsta folkloras kopas „Atštaukas” vadītāja Ināra Kalnarāja: „Tradīcijas ir dažādas, tās nav sastingušas, kā arī nav stingri noteikts, kā tās tiek izpildītas, bet svarīgi ir ievērot un mācīties tieši no savas dzimtas tradīcijām.”


Projekta ietvaros tiks realizētas vēl 4 meistarklases par latviešu kāzu tradīcijām, piedaloties Lejaskurzemes etnogrāfiskajiem ansambļiem un folkloras kopām.


Projekts “Latviešu godi Lejaskurzemē – vedību tradīcijas no senatnes līdz mūsdienām” ir turpinājums LiepU KHI realizētajam projektam 2013.–2014. gadā par latviešu krustabu tradīcijām.


Projekts tiek realizēts ar Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūras pārvalde” finansiālu atbalstu.


Plašāka informācija: Daiga Straupeniece, tālr. 26485926, e-pasts: daiga.straupeniece@inbox.lv.