Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 07.10.2014 00:00

Valodai ir jābūt skaistai un pareizai

Liepājas Universitātes mācībspēki studiju procesa kvalitātes uzlabošanai izdod mācību materiālus, kas palīdz studentiem un ir noderīgs mācību materiāls arī skolēniem un citiem interesentiem. Tikko Liepājas Universitātē klajā nākuši divi mācību līdzekļi – Guntas Smiltnieces „Stilistika un morfostilistika” un Lindas Lauzes „Pieturzīmju krustcelēs”.

Lindas Lauzes izdevums māca, kā pareizi lietot pieturzīmes. Autore saka: „Teikumu var pārprast, ja nav pareizas pieturzīmes. Turklāt interneta vide ir īpašs komunikācijas veids, tviteris ierobežo zīmes, un līdz ar to rakstītājs taupa uz pieturzīmju rēķina. Cilvēkiem ir nepieciešama kodu maiņa, un ir jārespektē tas, kā tu raksti. Steigas dēļ pieturzīmju kļūdas ir arī drukātajos tekstos un grāmatās.”

Guntas Smiltnieces studiju materiālu izdevums ir domāts filoloģijas studentiem. Tas palīdz novērtēt izteiksmes līdzekļu atbilstību vai neatbilstību attiecīgajam stilam, kā arī attīsta prasmi labot stila kļūdas. Krājumā atrodami rediģēšanai domāti teksti. Gunta Smiltniece uzsver valodas kultūras aspekta nozīmību: „Drukātie izdevumi atšķiras savā starpā, tajos mēdz būt arī stilistiski noplicināta valoda. Tiem jaunajiem cilvēkiem, kas raksta internetā, iespējams, vainojama ir steiga, un viņu mazā pieredze, kas neļauj ievērot stilistikas normas. Mūsu uzdevums ir iemācīt studentus, lai viņi rakstītu pareizi.”

Tā kā Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes speciālistu izdotie mācību materiāli ir domāti ne tikai studentiem, bet arī citiem interesentiem, tos var atrast Liepājas Universitātes bibliotēkā vai arī iegādāties.