Jaunumi:

Atpakaļ
-, 15.09.2014 00:00

Notiks preses konference par jubilejas forumu

Liepājas Universitāte sadarbībā ar Liepājas pilsētas domi 2014. gada 17. septembrī plkst.13:00 Liepājas pārstāvniecība Rīgā (Torņa iela 4, 2a-201) rīko preses konferenci par svinīgā jubilejas foruma „Liepājas Universitātei – 60. Vēstures akcenti un nākotnes izaicinājumi”, kurš notiks 19. septembrī Liepājas teātrī galvenajiem mērķiem, būtiskākajām tematiskajām līnijām un norises gaitu.


Preses konferencē savu redzējumu par Liepājas nozīmīgo lomu valsts attīstībā dažādos vēstures posmos, šīsdienas uzstādījumiem un nākotnes izaicinājumiem sniegs Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece – Ozola, Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis, Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, Liepājas Padomnieku konventa loceklis Juris Ekmanis.


Komentējot svētku foruma izvēlētās tematikas aktualitāti, Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete uzsver Liepājas Universitātes stabilo vietu Latvijas augstākās izglītības telpā jau kopš pašiem augstskolas pirmsākumiem, it īpaši matemātikas un valodniecības jomā. “Vai ikvienā Latvijas skolā strādā Liepājas absolventi, kas spēj dziļu nozares pārzināšanu savienot ar spožām pedagoģiskā darba iemaņām. Saglabājot spēcīgu pedagoģijas studiju pamatu, augstskola ir attīstījusi jaunus studiju virzienus. Liepājas Universitāte projekta „Liepājas Universitātei – 60” kontekstā, jau no šī gada pavasara rīkojot vairākas ekspertu diskusijas un konferences par Latvijas augstākajai izglītībai svarīgiem jautājumiem, pulcinot tajās augsta līmeņa dažādu nozaru ekspertus, iezīmējot savas augstskolas pienesumu valsts augstākās izglītības kopīgajā telpā, ir devusi būtisku ieguldījumu augstākās izglītības problēmu risināšanā, vienlaikus pārliecinoši apliecinot savu ieinteresētību un gatavību konsekventi turpināt mūsdienīgas universitātes veidošanas ceļu.”


Raksturojot augstskolas izaugsmes tendences, Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns norāda: „Liepājas Universitāte jau no pirmsākumiem ir pastāvējusi kā viena virziena augstskola, tagad tā veidojas par plaša profila augstākās izglītības institūciju ar studiju un pētniecības jomām eksaktās un inženierzinātņu, humanitārās un mākslas, pedagoģijas un vadības zinātnēs. Pētniecības un studiju vienotība šajās jomās ir viens no svarīgākajiem izaicinājumiem, kura īstenošanai galvenais priekšnosacījums ir akadēmiskā personāla spēja un pieredze darboties mūsdienu izglītības telpā. Sadarbība - atslēgas vārds universitātes pašreizējā personāla izaugsmei un jaunu kolēģu piesaistei.


Mūsu sadarbība izpaužas esošo partnerattiecību uzturēšanā ar Latvijas un ārzemju augstskolām tuvos studiju un pētniecības virzienos. Lielisks izaicinājums ir starptautiskās sadarbības uzsākšana ar Vācijas vadošajām universitātēm mehatronikas jomā. Universitātes pētnieciskā infrastruktūra ar ERAF fondu atbalstu ir papildināta ar modernu nanotehnoloģiju un atjaunojamo energoresursu aprīkojumu, kurš paver plašas iespējas veikt pētījumus un nodrošina studiju īstenošanu tēmās, kuras ir gan Kurzemes reģiona, gan starptautiska mēroga interešu redzeslokā. Studenti no Dienvidkorejas, Indijas, Vācijas un citām Eiropas, Āzijas reģionu valstīm rada stabilu pamatu augošajai internacionālajai sadarbībai, kā arī studējošo un pasniedzēju savstarpējai apmaiņai.


Turpmāk īpašu uzmanību pievērsīsim Liepājas Universitātes un Liepājas pilsētas domes ciešākas sadarbības stiprināšanai. Liepājas Dome ar savu pieredzi, kvalificētu personālu un līdzekļiem sekmēs un atbalstīs universitātes tapšanu par nozīmīgu kultūras un tehnoloģiju attīstības centru.”


Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis, īpaši atzīmē Liepājas Universitātes lomu pilsētas izvirzīto mērķu sasniegšanā: „Liepājas pilsētai ir nozīmīgas tradīcijas, iespējas un arī nopietnas nākotnes ieceres daudzpusīgai pilsētas attīstībai. Ir noteikti mērķi un konkrēti uzdevumi gan izglītības, kultūras, uzņēmējdarbības un sociālās jomās, gan arī citās nozarēs, un Liepājas Universitātei ir liels potenciāls piedalīties šajos procesos. Veiksmīgi darbojoties, tā var piesaistīt aktīvāko sabiedrības daļu, veidot pilsētā akadēmisku vidi un veicināt sabiedrības intelektuālo un akadēmisko potenciālu.”


Informāciju sagatavoja:

Projekta „Liepājas Universitātei – 60” vadītāja

Andra Mangale