Jaunumi:

Atpakaļ
-, 11.09.2014 00:00

Jauno mediju mākslai Liepājā – septiņi gadi

20. septembrī pulksten 19:00 spīķera ēkā, Vecā ostmalā 22/24, Liepājā, tiks atklāta mediju mākslas izstāde „Septiņi gadi”. Izstāde iecerēta kā publisks atskats uz Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijas veidoto Jauno mediju mākslas programmu. Izstāde piedāvās ieskatu to mākslinieku darbos, kas septiņu gadu laikā absolvējuši augstskolu un kļuvuši atpazīstami gan Latvijas, gan starptautiskā mērogā.


Organizējot izstādi „Septiņi gadi”, ir īpaši izvēlēti, rekonstruēti un jaunām ekspozīcijas telpām pielāgoti Liepājas Universitātes bijušo un esošo mediju mākslas studentu radītie darbi. Tās ir video un audio instalācijas, kā arī interaktīvi un izglītojoši mākslas darbi, kurus veidojuši tādi mākslinieki, kā Rihards Vītols, Anna Meldrāja, Agnese Bite, Līvija Daudze, Maija Demitere, Valters Grišāns, Odrija Heinrihsone, Jānis Jankevics, Pēteris Riekstiņš, Katrīna Rožkalne, Paula Vītola, apvienība “Lāčplēsis Technology” (Andris Vētra, Artis Kuprišs) u.c. autori.


Viens no izstādes kuratoriem Kristaps Grundšteins atklāj: “Septiņu gadu laikā ir izaugusi pirmā Liepājā izglītotā jauno mediju mākslinieku paaudze, kas sevi jau ir apliecinājusi ne vien Latvijas, bet arī Eiropas mērogā. Lai to atzīmētu un pozicionētu Liepāju kā nozīmīgu izglītības centru, laikmetīgās un mediju mākslas scēnā nozīmīgu spēlētāju, 2014. un 2015. gadā organizējam ceļojošu izstādi „Septiņi gadi”. Tās ietvaros norisināsies dažādas aktivitātes, tai skaitā mākslinieka, kuratora un RIXC dibinātāja Raita Šmita lekcija, izstādes mākslinieku prezentācijas un diskusijas. Īpaša programma paredzēta ģimenēm ar bērniem.”


Izstāde „Septiņi gadi” ikvienam interesentam sniegs plašāku ieskatu jauno mediju mākslas darbos, veicinot izpratni par to, kas ir mediju māksla. Jauniešiem tā būs arī iespēja saprast, kādi ir rezultāti un profesionālās darbības iespējas, iegūstot mediju mākslinieka izglītību. Liepājā izstāde būs apskatāma līdz 13. oktobrim, pēc tam tā ceļos uz Nīderlandes pilsētā Lēvārdenā notiekošo festivālu "Media Art Friesland", kur būs skatāma no 1. līdz 23. novembrim. Savukārt 2015. gada pavasarī izstāde norisināsies Rīgā.


„Izstādes norise Nīderlandē ir jauns izaicinājums. Vairāku gadu garumā rīkotie projekti, pasākumi undažāda veida radošās un profesionālās apmaiņas programmas ir ļāvušas izveidot stabilas attiecības arvienu no tehnoloģiju lielvalstīm - Nīderlandi. Esam saņēmuši uzaicinājumu festivāla ietvaros, veidotLiepājas Jauno mediju mākslas darbu izstādi, kas būs viena no festivāla centrālajām norisēm,” stāsta izstādes kuratore projekta vadītāja Anna Trapenciere.

 

Izstādes kuratori:

Mākslinieks, kurators, pētnieks un pasniedzējs, RIXC dibinātājs Raitis Šmits;

Māksliniece, E-lab un MPLab pasākumu kuratore, producente, pasniedzēja Anna Trapenciere;

Dizainers, pētnieks un pasniedzējs Kristaps Grundšteins.

 

Izstādi rīko:

Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija;

Elektroniskās mākslas un mediju centrs „E-LAB”.


Izstādes organizēšanu atbalsta:

Valsts Kultūrkapitāla fonds;

Latvijas Valsts meži finansētā “Kurzemes kultūras programma”;

SIA "Baltijas projekts".

 

Uzziņai:           

 2007. gada 1. septembrī svinīgi tika atklāta Mākslas pētījumu laboratorijas un tās vadītājas AijasDruvaskalnes-Urdzes jaunizveidotā studiju programma “Jauno mediju māksla”. Sadarbībā ar Jauno mediju kultūras centru RIXC un Kultūras un informācijas centru K@2, pirmo reizi Latvijā tika piedāvāta iespēja iegūt pilna cikla jauno mediju mākslas izglītību un radīta vide inovatīvu, starpdisciplināru pētījumu un mākslinieciskās jaunrades attīstīšanai. Tā bija pirmā un joprojām ir vienīgā jauno mediju mākslas izglītības programma Latvijā, kas balstīta moduļu sistēmā un orientēta uz pētniecību.

 

Papildus informācija:

https://www.mplab.lv

https://www.rixc.lv

https://www.liepu.lv

 

https://www.facebook.com/MPLaboratorija

https://www.facebook.com/rixcriga

 

https://twitter.com/MPLaboratorija

https://twitter.com/rixcriga





 

 

Sagatavoja: Krista Kalnarāja

 

Sabiedrisko attiecību speciāliste