Jaunumi:

Atpakaļ
-, 10.06.2014 00:00

Iznākusi RIXC grāmata – “RUNĀ AR MANI. Pētot cilvēku – augu komunikāciju”

Iznākusi jauna Jauno mediju kultūras centra RIXC grāmata “RUNĀ AR MANI. Pētot cilvēku – augu komunikāciju”, kuras autori ir mākslinieki – Rasa Šmite, Raitis Šmits un Mārtiņš Ratniks. Grāmatas atvēršanas svētki – 13. jūnijā plkst. 19.00 RIXC Mediju telpā (11. novembra krastmalā 35, ieeja no Minsterejas ielas).


Grāmata iepazīstina ar pārsteidzošā mākslas pētījuma “Runā ar mani – pētot cilvēku-augu komunikāciju” rezultātiem. Vai senajiem latviešiem tāpat kā princim Čārlzam (kurš 1986. gada televīzijā pirmo reizi publiski pateica, ka runājoties ar saviem augiem) būs izrādījusies taisnība, ka runāšana ar augiem veicina to augšanu? Mūsdienu zinātniskie pētījumi arī to pierāda, tādēļ  māksliniekiem no RIXC radās interese pārbaudīt šo pieņēmumu, izveidojot “Runā ar mani” – tiešsaistes interfeisu, kurš ļauj cilvēkiem runāties ar augiem.


Dzīvo, augošo pupiņu instalāciju tīklā tika ietverti Helsinki, Rīga, Ventspils, Bāzele, Līneburga un Stavangere. Projekta autori aicināja cilvēkus sūtīt uzmundrinošus vēstījumus augošajām pupiņām, kas divas vasaras pēc kārtas (2011-2012) tika izstādītas Rīgā, Ventspilī, Tallinā un Bāzelē. Kamēr pupiņas auga un nogatavojās, tās saņēma vairāk nekā 13 000 tiešsaistes vēstījumu dažādās valodās. Ko projekta norises laikā atklāja mākslinieki – grāmatas autori, varēs uzzināt, izlasot grāmatu.


Piektdien, 13. jūnijā, plkst. 19.00 RIXC Mediju telpā (11. novembra krastmalā 35, ieeja no Minsterejas ielas) notiks grāmatas “Runā ar mani. Pētot cilvēku-augu komunikāciju” atvēršanas svētki un Jaunās skaņas dienas izstādes atklāšana. Grāmatas recenzents, filozofs Ainārs Kamoliņš sniegs īsu ieskatu mākslas un bioloģijas attiecību vēsturē, bet grāmatas autori – mākslinieki Rasa Šmite, Raitis Šmits un Mārtiņš Ratniks – iepazīstinās ar sava pārsteidzošā mākslas pētījuma rezultātiem. Ieeja – bez maksas.


Plašāk par projektu var uzzināt, izlasot interviju ar grāmatas autoriem “Dienas” žurnāla “Sestdiena” tiešsaistē: http://www.diena.lv/dienas-zurnali/sestdiena/runa-ar-vinu-ar-tomatu-14051076. Video stāsts par projektu ir apskatāms RIXC Vimeo lapā: http://vimeo.com/38419738(angļu val.) Projekta mājaslapa: http://talktome.rixc.lv


Grāmatas izdevējs: Jauno mediju kultūras centrs RIXC (Rīga) un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija (Liepāja).


Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un ES programma "Kultūra 2007-2013” atbalstu.


Plašāka informācija: tālr. 26546776, e-pasts: rixc@rixc.lv.