Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 09.06.2014 00:00

Izglītība nepieciešama kā rīks dzīvei

Nedēļas nogalē Rīgā notika Liepājas Universitātes, Latvijas Universitātes un AS „Swedbank” kopīgi rīkotā praktiskā konference „Kvalitatīvas studijas un pētniecība Latvijas izaugsmei: vai augstskolas un uzņēmumi ir motivēti un līdzvērtīgi partneri”. Konference tika organizēta Liepājas Universitātes 60. jubilejas gada pasākumu ietvaros un tajā piedalījās Latvijas vadošo augstskolu rektori, mācībspēki un studenti, kā arī uzņēmēji, Saeimas un LTRK pārstāvji.


Diskusijās un priekšlasījumos dalībnieki centās rast kopsaucēju par to, cik iespējama un vajadzīga ir augstskolu un uzņēmēju sadarbība un kāda ir tās praktiskā nozīme. Savā pieredzē dalījās uzņēmēji, kas redz, kā augstskolā iegūtās zināšanas palīdz biznesa veidošanā un attīstībā, bet augstskolām ir jāzina, kā sagatavot praktiskai dzīvei noderīgu speciālistu. Kā uzsvēra Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece – Ozola: „Svarīga ir augstskolu spēja demonstrēt sasaisti ar tirgu, kā arī augstskolai ir jāspēj darboties kā komersantam.”


Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns uzsver: „Ir jāveido augstākās izglītības un uzņēmēju kopīgas struktūras ar privātas partnerības iezīmēm. Arī no valsts puses ir skaidrs mājiens, ka jāaktivizē saimnieciskā darbība. Šeit liela nozīme būs STEM programmām, jo matemātika kļūst par vadošo pētniecības instrumentu tehnoloģijās un inženierzinātnēs. Nākošā plānošanas periodā uzsvars tiks likts uz kompetences centriem, kas īpaši atbalsta augstskolu sadarbību ar uzņēmējiem tehnoloģisku risinājumu meklēšanai. Paredzēts struktūrfondu programmās veikt līdzekļu ieguldījumu nevis iekārtās, bet cilvēkresursos.”