Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Milberga | Sabiedrisko attiecību daļa, 27.05.2014 00:00

Liepājā notiks "Skaņas dienas" koncerts un izstāde

Šonedēļ, 29. un 30. maijā, Liepājā norisinās jau otrās jauno mediju mākslinieku organizētās “Skaņu dienas”, kas turpmāk paredzēts kā ikgadējs pasākums.


Piektdien, 30. maijā, plkst. 17.00 Liepājas Raiņa 6. vidusskolā (Ganību ielā 106) ikviens aicināts uz "Skaņas dienas" koncertu,kā ietvaros jaunie un jau pieredzējušie mediju mākslinieki piedāvās apskatīt un klausīties savus oriģināldarbus. Koncertā tiks atskaņoti Liepājas Universitātes (LiepU) Jauno mediju mākslas studentu skaņas kompozīcijas un eksperimenti, kuros izmantoti lauka skaņu ieraksti, datorģenerētas skaņas ainavas, samplēšanas tehnikas, kā arī akusmātiskas kompozīcijas, kas radītas izmantojot modulāro sintezatoru. Improvizētas kompozīcijas no ierakstiem un datora ģenerētiem skaņu viļņiem radīs viesis un Jauno mediju mākslas programmas pasniedzējs – kanādiešu elektroakustiskās mūzikas komponists un performanču mākslinieks Šons Pinčbeks (Shawn Pinchbeck).


Savukārt 29. un 30. maijā turpat 6. vidusskolā no plkst. 10.00 līdz 18.00 būs apskatāma jauno mediju mākslinieku skaņas instalāciju izstāde.


Vai mainās uztvere par objektu, ja tas tiek atdzīvināts ar skaņu? Vairāku veidoto radošo darbu pamatā dominē sadzīvē izmantojamo lietu atdzīvināšana, uzsverot to nozīmību. Piemēram, maģistra studiju programmas „Jauno mediju māksla” studente Paula Vītola darbā „Paškontrole” atgādinās un uzsvērs ikdienā nepieciešamas lietas, kas, pēc autores domām, jātur tuvumā gandrīz visur un vienmēr, pretējā gadījumā var rasties problēmas. Darbs ir veidots kā zaudēto lietu radīto seku vizualizēšana.


Līdzīgi Jauno mediju mākslas bakalaura līmeņa students Ojārs Saulītis savā instalācijā uzsver lietu nozīmību: „Darbā tiek veikta personisku attiecību ar lietām sonificēšana. Lai uzsvērtu šo priekšmetu nozīmību, tie paši priekšmeti arī tiek izmantoti kā rezonejošas virmas jeb panākts tas, ka tie darbojas kā skaļruņi.” Bet šīs pašas programmas students Artura Kalvāna  skaņas instalācijā izmantota atgriezeniskā saite, tās intensitāti kontrolē dators un ietekmē cilvēku atrašanās telpā.


Savukārt Jauno mediju mākslas maģistrante un šī gada „Skaņas dienas” organizatore Maija Demitere pievēršas dažādu pārtikas produktu krāsai un struktūrai, taču šīs studiju programma bakalaura students Reinis Anziķis pievērsīs uzmanību krāsai, ļaujot ieklausīties to skanējumā.


Bez iepriekš minētajām instalācijām izstādes apmeklētāji varēs aplūkot arī citas.


Koncertu papildinās audiovizuālas performances – pašmāju konceptuālā apvienība ▼OID (VOID), kā pamatā ir analogi sintezēta skaņa un video signāla atbildes cilpas manipulācija un datorgrupa „Trihars”, kas ir uzstājies Rīgā, Ungārijā un pat Īslandē.


Būs iespējams apskatīt „Skaņas dienas” ietvaros notiekošo darbnīcu rezultātus.


Ieeja izstādē un koncertā – bez maksas. Iriespēja pieteikt izstādes ekskursiju uz vietas vai rakstot uz e-pastu: maija.demitere@gmail.com


Nākamajā nedēļā “Skaņas dienas” izstāde ceļos uz Rīgu, kur ceturtdien, 5. maijā, plkst. 18.00 RIXC Mediju telpā (11. novembra krastmalā 35, ieeja no Minsterejas ielas) notiks plaša atklāšanas programma ar mākslinieku prezentācijām un koncertu.


Plašāka informācija – http://skana.mplab.lv, http://facebook.com/rixcriga,e-pasts:maija.demitere@gmail.com, tālr. 29948430.

“Skaņas dienas” organizē Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija (MPLab.lv) un Jauno mediju mākslas studiju programma (MPLab) sadarbībā ar Elektroniskās mākslas un mediju centru E-Lab un Jauno mediju kultūras centru RIXC.

„Skaņas dienas” norisinās festivāla „LIEPĀJAS VASARA dzintara zīmē” ietvaros. Plašāka informācija apskatāma šeit: https://www.facebook.com/greatamber.

 

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, ES programma "Kultūra", Liepājas Kultūras pārvalde, Liepājas Universitāte, Liepājas Raiņa 6. vidusskola,  Liepājas Dizaina un mākslas vidusskola.