Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Milberga | Sabiedrisko attiecību daļa, 22.05.2014 00:00

Atzinīgi novērtēta LiepU studentu sagatavotā teātra izrāde „Žilijas stāsts”

Pagājušajā nedēļā Liepājas Universitātes (LiepU) studenti devās uz Latvijas Kultūras akadēmiju, kurā ar teātra izrādi franču valodā „Žilijas stāsts” (iestudēta pēc kanādiešu dramaturga Džimmija Dusē (Jimmy Doucet) lugas „Conte de la jeune fille” motīviem) piedalījās Franču teātra vakarā 2014. „Žilijas stāsts” papildizrāde paredzēta 28. maijā plkst. 16.30 Liepājas Universitātē, Lielajā ielā 14.


Franču teātra vakara programmā bija skatāmas trīs teātra izrādes, kuras sagatavojuši Latvijas Kultūras Akadēmijas, Liepājas Universitātes un Daugavpils Universitātes studenti. Vakara noslēgumā notika diskusijas parredzēto, tika uzdoti jautājumi, veidota savstarpēja sadraudzība un domu apmaiņa.


Liepājas Universitātes studentu sagatavotās teātra izrādes sižets ir par jaunietes (Žilijas) personības veidošanos, atklājot tās iekšējo pasauli. Notikumi sākas, kad Žilija, būdama maza meitene, mēģina izsapņot savu dzīvi. Tiek uzsākts dialogs ar sevi, diskutēts ar savām četrām personības daļām – sapņaino, apdomīgo, bravūrīgo un trakulīgo. Galvenā varone, kuru atveido piecas studentes, izrādes laikā izaug gan fiziski, gan morāli, un viņa alkst atrast sevi un būt pati.


Izrāde ir Liepājas Universitātes studentu (galvenokārt studiju programmas „Eiropas valodu un kultūras studijas”) kopdarbs. Idejas autore un režisore ir LiepU lektore Inga Bliska, konsultante – franču valodas skolotāja Vita Rubīna.


"Bija aizraujoši spēlēt teātri un sajust atgriezenisko saiti, kad par izrādē izspēlētiem dialogiem skatītāji skaļi smejas, jo saprot franču valodu. Sajūtas un gandarījums par padarīto darbu ir vārdiem neaprakstāms," ar izrādē piedzīvotajām emocijām dalās viena no galvenās varones lomas atveidotājām izrādē „Žilijas stāsts”, LiepU studente Laura Škuberte. "Pēc pirmizrādes satraukuma Liepājā uz Rīgu braucām daudz mierīgāki, jo apliecinājuši savu varēšanu, guvuši atbalstu un emocionālu pacēlumu,varējām pilnvērtīgi iejusties savās lomās," piebilst LiepU studente Andra Jurgelāne.


Izrādes „Žilijas stāsts” režisore, LiepU lektore Inga Bliska ir patiesi priecīga par studentu 100% atdevi uz skatuves un faktu, ka skatītāji novērtēja ieguldīto darbu iestudējuma sagatavošanā, jauniešu entuziasmu,"kvebekiešu" franču valodas izteiksmi un izteica sajūsmu par sniegumu, ko pat vārdos grūti noformulēt.


Pozitīva atsauksme tika saņemta arī no lugas autora Džimmija Dusē Kanādā:"Iespaidīgi! Vienmēr ir forši redzēt, kā tiek iestudēti lugas teksti. Jūs pat esat saglabājuši kvebekiešu versiju. Bravo visai komandai!"

 


Iepriekšējos gados Franču teātra vakars tika saukts par festivālu Tricotage dramatique”(2012)un „Dégustation théâtrale” (2013). Šogad Latvijas Kultūras akadēmijas Starpkultūru sakaru Latvija - Francija teātra darbnīcas vadītājs un pasākuma organizators Džonatans Dirandens (Jonathan Durandin) pasākumu nosaucis par Teātra vakaru (Soirée Théâtrale), jo uzskata, ka vēl ejams nopietns ceļš, lai to sauktu par teātra festivālu, ko ar viņam raksturīgo apņēmību režisors cer realizēt turpmāko gadu laikā. Nākamajos gados ir paredzēts aicināt trupas arī no kaimiņu valstīm un Francijas, kā arī citām frankofonajāmvalstīm.

 

Iedvesmojoties no skatītāju uzslavām, Liepājas Universitātes franču teātra trupa nolēmusi pieteikt dalību kādā starptautiska mēroga teātra festivālā citās Eiropas valstīs (Polijā, Slovākijā, Francijā), tāpēc ir atvērti jebkāda veida atbalstam, lai iecerētais varētu tikt īstenots.


Visiem interesentiem ir iespēja noskatīties „Žilijas stāsts” papildizrādi trešdien, 28. maijā, plkst. 16:30 Liepājas Universitātes aktu zālē (Lielā iela 14, 4. stāvs).


Plašāka informācija – Inga Bliska, tālr. 26458123, e-pasts: inga.bliska@liepu.lv.