Jaunumi:

Atpakaļ
-, 13.05.2014 00:00

Darba devēji iesaka 32 850 absolventiem ko un kur mācīties

Jau ceturto gadu Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) sadarbībā ar karjeras portālu Prakse.lv un darba devējiem aicina veidot Uzņēmumu ieteiktāko skolu un studiju TOPu. Tā ietvaros ikvienam darba devējam līdz 12. jūnijam ir iespēja portālā Prakse.lv ieteikt, kādas profesijas jauniešiem vērts apgūt un kur to vislabāk darīt, lai kļūtu par darba tirgū pieprasītiem profesionāļiem.

 

Uzņēmumu ieteiktāko skolu un studiju TOPs tiek veidots ar mērķi nodrošināt jauniešiem nepastarpinātu darba tirgus informāciju un palīdzēt turpat 33 tūkstošiem pamatskolu un vidusskolu absolventu šovasar izdarīt pareizo izvēli. „Tā ir darba devēju iespēja palīdzēt jauniešiem izdarīt izvēli, tādejādi iegūstot labākus un kvalificētākus darbiniekus saviem uzņēmumiem nākotnē,” uzsver LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

 

Prakse.lv vadītājs Jānis Logins: „Trīs gadu laikā esam panākuši, ka jaunieši ieklausās darba devējos – to pierāda statistika: Latvijas Universitātes studiju programma Datorzinātnes (TOP 2 darba devēju skatījumā) pērn saņēma 889 pieteikumus, tādējādi pirmo reizi apsteidzot līdz šim populārāko studiju programmu Komunikācijas zinātne (2012. gadā saņēma 973 pieteikumus, 2013.gadā vien 825 pieteikumus). Turklāt gadu iepriekš Datorzinātnes bija tikai piektā populārākā studiju programma Latvijas Universitātē. Kā šī gada TOPa izveides izaicinājumu esam izvirzījuši iesaistīt vairāk darba devēju no reģioniem, lai sniegtu ieskatu jauniešiem, kas ir pieprasītākās profesijas un specialitātes ārpus Rīgas.”

 

Pagājušā gadā darba devēji norādīja uz izteiktu IT speciālistu trūkumu

Pagājušā gadā savu viedokli TOPa izveides laikā izteica vairāk nekā 620 darba devēju, iesakot kopumā 83 mācību iestādes, kurās apgūt dažādas specialitātes. TOP 3 ieteiktākās mācību iestādes 2013.gadā bija Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte un Banku augstskola. Savukārt studiju programmu TOP 3 veidoja Datorsistēmas (RTU), Datorzinātnes (LU) un Ekonomikas un biznesa studiju programma (Rīgas Ekonomikas augstskola).

Darba devēju biežāk minēto profesiju lokā izteikti dominēja informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares specialitātes, par TOPa līderi izvirzot programmētāja profesiju, bet 20 ieteiktāko profesiju lokā bija arī IT speciālists un datortīklu administrators. Tādējādi darba devēji norādījuši uz darbaspēka trūkumu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē. TOPa veidotāji prognozē līdzīgu tendenci arī šogad.

 

Darba devēji novērtē profesionālo studiju programmu kvalitāti

35% no TOP 20 pagājušā gadā ieteiktākajām studiju programmām ir profesionālā bakalaura programmas.  LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone: „Jaunieši un viņu vecāki Latvijā līdz šim nepelnīti zemu vērtējuši profesionālo izglītību, uzskatot, ka akadēmiskā izglītība ir augstāk vērtējama, tomēr TOPa rezultāti parāda, ka daudziem darba devējiem svarīgas ir tieši praktiskās prasmes un izpratne par veicamo darbu, kas, uzskatu, tuvākajos gados kļūs par arvien izplatītāku uzstādījumu.”

 

Ar TOPa pagājušā gada rezultātiem var ieazīties šeit: www.prakse.lv/tops

 

Darba devēj, Tavās rokās arī šogad ir Latvijas jauniešu nākotne – kvalitatīva izglītība un pieprasīta profesija ir profesionāla darbaspēka pamatā, kā arī veicina valsts attīstību un tautsaimniecības izaugsmi. Viedokli var izteikt ikviens darba devējs!

 

Ieteikt, KO un KUR studēt, iespējams izglītības un karjeras portālā www.prakse.lv līdz 12. jūlijam!

Pasākumu informatīvi atbalsta: inbox.lv, apollo.lv, draugiem.lv, ir.lv, kasjauns.lv, 1188, ziemeltavija.lv, CV Market, Rēzeknes pilsētas dome, Iecavas nodava pašvaldība, Gulbenes novada dome, Aizkraukles novada pašvaldība.

 

Par LDDK:

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ir lielākā darba devēju intereses pārstāvošā organizācija Latvijā uzņēmējdarbības vides uzlabošanas, izglītības, nodarbinātības, sociālās drošības, veselības aprūpes, darba tiesību un darba aizsardzības jomās. LDDK ir sociālā dialoga partneris valdībai un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai, ved sarunas ar valsts un pašvaldību institūcijām, apvieno 68 nozaru, profesionālās un reģionālās uzņēmēju biedrības un darba devēju organizācijas, kā arī vadošos uzņēmumus, kuros strādā virs 50 darbiniekiem, - kopumā vairāk nekā 5000 darba devējus. Kopumā LDDK biedri Latvijā nodarbina virs 37% darba ņēmēju.

 

Par Prakse.lv:

Prakse.lv ir lielākais izglītības un karjeras portāls Latvijā. Tā ir platforma, kurā vairāk nekā 64 000 reģistrēto jauniešu sazinās ar uzņēmumiem, valsts iestādēm, nevalstiskajām organizācijām un mācību iestādēm, lai kopēji vienotos par prakses, brīvprātīgā un vasaras darba iespējām. Portālā iespējams iepazīties ar profesijām un mācību iestāžu piedāvātajām studiju programmām, uzdot sev interesējošos jautājumus, pieteikties karjeras pasākumiem un izmantot vēl daudzas citas iespējas. Portāla mērķis ir palīdzēt jauniešiem veidot savu karjeru veiksmīgāk.

 

 

Kontakti:

Annemarī Šperliņa

anne@prakse.lv, 22029481