Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Milberga | Sabiedrisko attiecību daļa, 06.05.2014 00:00

Arodbiedrības valde aicina mācībspēkus, darbiniekus un studentus piedalīties protesta akcijā

12. maijā plkst. 14.00 Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina izglītības un zinātnes darbiniekus aktīvi piedalīties protesta gājienā un mītiņā, lai kopīgi iestātos par papildus valsts finansējumu efektīvām pārmaiņām, nodrošinot izglītībā un zinātnē strādājošo cienīgu darba samaksu.


Arodbiedrība aicina Latvijas pašvaldības, darba devējus, vecākus, skolēnus un studentus paust atbalstu izglītības un zinātnes darbinieku protestam, jo esošais finansēšanas modelis „Nauda seko skolēnam” nenodrošina taisnīgu, motivējošu atalgojumu pedagogiem un vienādas iespējas uz kvalitatīvu izglītību ikvienam skolēnam, bet jauna pedagogu darba samaksas finansēšanas modeļa aprobācijai, ieviešanai un pedagogu darba samaksas paaugstināšanai šobrīd 2015. – 2017.gada valsts budžetā papildus līdzekļi nav paredzēti.

 

Arodbiedrība valsts augstākajām amatpersonām pieprasa, lai visi pedagogu un akadēmiskā personāla darba pienākumi būtu apmaksāti. Šobrīd valsts pedagogiem neapmaksā vidēji 18 stundas nedēļā, par padarīto paliekot parādā vidēji 341,28 eiro mēnesī, ko pierāda LIZDA pētījums.

 

LIZDA nav atkāpusies no prasības valdībai – kopā ar sociālajiem partneriem izstrādāt visu līmeņu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, katru gadu nodrošinot 10% pieaugumu nozarei, līdz tiek sasniegts vidējais Eiropas Savienības atalgojums.

 

Latvijā dzīves dārdzība paaugstinās un izglītības, zinātnes darbinieku darba samaksa turpina būt viena no zemākajām Eiropas Savienībā. Tāpat valdība joprojām nepilda Augstskolu likuma 78.panta 7.daļu un Zinātniskās darbības likuma 33.2.pantu, kas paredz ikgadēju finansējuma pieaugumu.


Liepājas Universitātes Arodbiedrības valde aicina mācībspēkus, darbiniekus un studentus neatkarīgi no piederības arodbiedrībai piedalīties rīkotajā akcijā. Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns ir akceptējis dalību pasākumā.

Plašāka informācija: Rita Ozola, tālr. 22031824, e-pasts: rita.ozola@liepu.lvLatvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības Sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs, tālr. 22017920, e-pasts: edgars@lizda.lv.


Protesta akcijas dalībniekus aicinām iepazīties ar praktisko informāciju http://ej.uz/protestiem



Foto: www.kasjauns.lv