Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Milberga | Sabiedrisko attiecību daļa, 28.04.2014 00:00

LiepU noslēgusies konference „Latvijas augstskolu dažādība kā inovācijas faktors”

25. aprīlī Liepājas Universitāte sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Liepājas pilsētas domi rīkoja zinātniski praktisko konferenci „Latvijas augstskolu dažādība kā inovācijas faktors”, kurā piedalījās vairāk nekā 120 dažādu nozaru eksperti. Viņu vidū - Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Dana Reizniece - Ozola, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka,Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Rektoru Padomes priekšsēdētājs, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Sanda Liepiņa, Rēzeknes Augstskolas rektors Edmunds Teirumnieks, Latvijas Studentu apvienības prezidents Kirils Solovjovs un citi.   

 

Uzsverot šī brīža saspringto situāciju augstākajā izglītībā, Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Juris Ekmanis norādīja: „Latvijas augstākās izglītības pašreizējā realitāte ir tā, ka mēs dzīvojam un strādājam atvērtā pasaulē, kur valda agresīva konkurence ar vienpusīgu mobilitāti - mūsu potenciālo studentu pieaugošo plūsmu rietumu virzienā. Lai risinātu šo akūto problēmu, mums nekavējoties, būtu nepieciešams veidot īpašu augstākās izglītības krīzes stratēģiju. Atgādināšu, ka statistika ir nežēlīga: studentu skaits ir samazinājies - no vairāk nekā 130 000 studējošiem 2004. gadā līdz apmēram 80 000 studentiem 2014. gadā. Desmit gados esam zaudējuši vismaz 50 000 studējošo. Tāpēc tagad ir jāaizmirst par kvantitāti - studentu skaita restaurāciju 2004. gada līmenī. Vidusskolu absolventu skaits Latvijā ir apmēram 10 000 gadā, no kuriem arvien mazāk diemžēl mācās Latvijas augstskolās. Manuprāt, daudzu tūkstošu ārzemju studentu iekļaušana Latvijas augstskolās diez vai ir nepieciešama un tā arī ir maz ticama iespēja. Šobrīd ir vispusīgi jādomā augstākajā izglītībā par kvantitātes pāreju kvalitātē”.


Komentējot konferences temata aktualitāti, Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns atzīst: „Latvijas augstskolām to dažādība ir ļāvusi izdzīvot. Bet mums tagad ir jāspēj izstrādāt arī perspektīvus attīstības scenārijus. Foruma viens no būtiskākajiem secinājumiem - policentriska augstākās izglītības attīstība ir īstenojama sadarbībā starp augstskolām, ārpusrīgas attīstības centros ir svarīgi panākt līdzsvaru starp akadēmiskām un profesionālām studiju programmām, kas nodrošinātu akadēmiskas ievirzes piedāvājumu un risinātu attīstības centru aktuālās vajadzības”.


Informāciju sagatavoja:

Andra Mangale

projekta „Liepājas Universitātei – 60” vadītāja,

tālr. 20010211