Projekti

Atpakaļ
Gunta Dejus, 30.11.2023

Noslēdzas projekta “Liepājas Universitātes personāla akadēmiskā karjera: kvalitāte un ilgtspēja doktora studijās” īstenošana

2021.gada 20.jūlijā tika parakstīta Vienošanās starp Centrālo finanšu un līgumu aģentūru un Liepājas Universitāti par Eiropas Sociālā fonda projekta “Liepājas Universitātes personāla akadēmiskā karjera: kvalitāte un ilgtspēja doktora studijās” Nr. 8.2.2.0/20/I/007 īstenošanu. Kopējais finansējums: 214 960,00 euro (Eiropas Sociālā fonda finansējums – 182 716,00 euro, valsts budžeta līdzfinansējums – 32 244,00 euro). Projekta īstenošanas periods – 27 mēneši: no 2021. gada 1. septembra līdz 2023. gada 30.novembrim. 

Projekta mērķis ir stiprināt Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla kompetenci, kvalitāti un ilgtspēju doktora studiju programmu zinātniskās darbības jomās: sociālās zinātnes, humanitārās zinātnes un māksla, inženierzinātnes un tehnoloģijas, veicinot sabiedrības izpratni par zinātni.

Projektā piedalījās seši vecāko kursu doktoranti un/vai zinātniskā grāda pretendenti: tika segtas pētniecības izmaksas, lai veicinātu promocijas darbu izstrādi un iesaisti LiepU akadēmiskajā un zinātniskajā darbā. 2021. gada 1. decembrī uz divpadsmit mēnešiem projektā darbu uzsāka četri doktoranti, pārstāvot divas doktora studiju programmu zinātniskās darbības jomas – sociālās zinātnes (Ivita Pelnēna, Dace Stieģele) un  inženierzinātnes un tehnoloģijas (Uldis Žaimis, Jeļena Turlisova). Savukārt 2022. gada 1. februārī darbu uzsāka divas doktorantes humanitāro un mākslas zinātņu jomā (Agata Babina, Elīna Peina). 2023. gada 30. novembrī Liepājas Universitātes Valodniecības un literatūrzinātnes promocijas padomē promocijas darbus sekmīgi aizstāvēja Agata Babina un Elīna Peina, pārējie projektā iesaistītie doktoranti turpina savu promoijas darbu izstrādi.

Abas jaunās zinātnieces atzinīgi novērtēja projekta sniegto atbalstu, kas palīdzēja segt izdevumus par zinātnisko publikāciju izstrādi, publicēšanu starptautiski recenzētos zinātniskajos izdevumos, kā arī piedalīties starptautiskajās konferencēs, lai prezentētu savu veikumu, satiktos ar citiem pētniekiem un radītu idejas nākotnes pētniecības projektiem. Projekts motivēja pētījumu novest līdz sekmīgai aizstāvēšanai.

Ar projekta finansējumu Liepājas Universitāte uzņēma divus viesprofesorus. Viesprofesors Dariušs Alimuhameds no Irānas pārstāvēja stratēģisko specializācijas jomu „inženierzinātnes un tehnoloģijas”, bet LiepU viņš strādāja starpdisciplināri, sadarbojoties ar citu doktorantūras jomu pārstāvjiem. Viņš veidoja starpdisciplināru doktora studiju kursu par zinātnisko metodoloģiju izstrādi un docēšanu, veica kopīgu pētniecību ar LiepU mācībspēkiem un pētniekiem, bija viens no 7. starptautiskās konferences „Inovācijas un radošums” organizētājiem. Viesprofesore no Ukrainas Valentīna Podšivalkina pārstāvēja stratēģisko specializācijas jomu „sociālās zinātnes”, bet arī viņas darbs LiepU bija starpdisciplinārs, vadot lekcijas doktorantiem, iesaistoties pētniecības darbā un doktora studiju programmu attīstībā, sekmējot pāreju uz jaunu doktorantūras studiju modeļa izveidi. Viesprofesoru zināšanas un sadarbība ar Liepājas Universitātes pētniekiem ir devusi nozīmīgu ieguldījumu LiepU doktorantūras attīstībā.