Projekti

Atpakaļ
Diāna Laiveniece, 08.11.2023

Pabeigts pētījums "Izglītības terminu skaidrojošā tiešsaistes vārdnīca”

Eiropas Sociālā fonda projekta „Izglītības kvalitātes monitoringa sistēmas izveide un īstenošana” (Nr. 8.3.6.2/17/I/001) pētījums „Izglītības terminu skaidrojošā tiešsaistes vārdnīca” (vadītāja Diāna Laiveniece) pēc divu gadu saspringta darba ir pabeigts. Pētījuma materiāls ir iesniegts digitalizēšanai Latvijas nacionālajā terminoloģijas portālā, lai pavisam drīz jau vārdnīca nonāktu lietotāju rīcībā.

Pētnieki no Liepājas Universitātes, Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes izstrādāja 3000 izglītības terminu skaidrojumus ar piemēriem un ekvivalentiem četrās svešvalodās – angļu, franču, vācu un krievu, kā arī uzrakstīja pētījuma ziņojumu 70 lappušu apjomā, kurā izklāstīta vārdnīcas koncepcija, pētījuma metodoloģija, izstrāde un aprobācija, kā arī sniegti priekšlikumi Izglītības un zinātnes ministrijas rīcībpolitikai vārdnīcas uzturēšanā un aktualizēšanā, sadarbojoties ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju.

Diāna Laiveniece stāsta: „Tas bija maratons un sprints vienlaikus, turklāt ar daudziem, bieži pat liekiem pitstopiem. Esam gandarītas par paveikto, bet tajā pašā laikā apzināmies, ka vārdnīca varēja būt vēl mūsdienīgāka, vēl vairāk varējām izmantot to, ka vārdnīca paredzēta lietošanai tiešsaistē, diemžēl laiks – divi gadi – bija daudz par maz, lai visas ieceres īstenotu. Taču visa pētnieku grupa ir vienisprātis par to, ka tā bija skola, mācīšanās, pieredzes gūšana, lieliska sadarbība un bagātināšanās.”