Projekti

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 12.06.2023

Projektā sadarbojas uzņēmēji un akadēmiskie spēki

Sadarbības projekts, kurā Liepājas Universitātes zinātnieki kopā ar Dānijas kolēģiem rada un testē monitoringa ierīci kuģu emisijas mērīšanai, veiksmīgi sadarbojas uzņēmēji un akadēmiskie spēki.

Uzņēmējus projektā pārstāv Latvijas (Liepāja) uzņēmums “InPass” un Dānijas “Instrumatic Marine”, savukārt akadēmisko vidi – Liepājas Universitāte un Dānijas Karaliskās universitātes vienība DFM.

Liepājas Universitātes Dabaszinātņu un inovatīvo tehnoloģiju institūta direktors Uldis Žaimis atzīst: “Šī ir cēla ideja, pie kuras mēs strādājam, jo kontrolēt kuģu radītos izmešus ir nepieciešamas. Ja mēs varam būt līdzdalīgi šīs idejas īstenošanā, mēs esam gandarīti. Turklāt šajā projektā mēs redzam, ka akadēmiskā vide iesaistās ar saviem pētījumiem un resursiem, bet uzņēmēji ir tie, kuru interesē gala produkts.”

Atgādinām, ka projekta rezultātā taps mērierīce kuģu radīto izmešu monitorēšanai. Liepājas Universitātes pētnieki piedalīsies šīs ierīces testēšanā, tāpēc top gan vibrācijas, gan termisko testu ierīces. Kā apgalvo paši pētnieki – šajā procesā gūtās iemaņas un prasmes noderēs nākotnes pētījumos citos projektos, kā arī jauno pētnieku izaugsmes veicināšanai.

Projekts: EUREKA E! 113993 UPCEMS - Ultra Portable Continuous Emission Monitoring System.