Projekti

Atpakaļ
Anna Priedola, 26.07.2023

Liepājas Universitāte projektā “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” izveido interaktīvas instalācijas un mācību materiālus pedagogiem vides un tehnoloģiju izglītības sekmēšanai

Kopš 2020. gada 15. oktobra līdz 2023. gada 26. jūlijam Liepājas Universitāte (LiepU) sadarbībā ar Liepājas pašvaldības iestādes “Izglītības pārvalde” Zinātnes un izglītības inovāciju centru (ZIIC) un norvēģu partneriem piedalās projektā “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā”, ko finansē Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas (EEZ/N) grantu programma “Pētniecība un izglītība”. Projekta mērķis ir veicināt zināšanu attīstību un izglītojamo karjeras izvēli STEM un vides zinātņu jomā, izveidojot un realizējot aizraujošas ekspozīcijas un nodarbības ZIIC Dabas mājā un Tehnoloģiju koprades telpā Liepājā, kas bez maksas pieejamas audzēkņiem un pedagogiem.

            Trīs projekta norises gadu laikā tajā iesaistīti 17 LiepU eksperti – pētnieki un docētāji, kuri konsultēja ZIIC darbiniekus par izglītības programmu satura izstrādi, kā arī vadīja lekcijas pedagogu mācībās, un jauno mediju mākslinieki, kuri veidoja audio, video, 3D animācijas u.c. digitālo mediju saturu inovatīvām instalācijām, kas ilustrē norises Latvijai un Liepājai raksturīgajās ekosistēmās.

LiepU jauno mediju mākslas speciālisti izstrādā instalācijas ZIIC Dabas mājā:

Projekta laikā LiepU jauno mediju mākslas speciālisti izstrādājuši 5 instalācijas ZIIC Dabas  mājā. Instalācija “Kaleidoskops” ar spoguļu un ekrānu palīdzību rada ornamentālu un kustīgu mākslas darbu, kas raksturo cilvēces un dabas mijiedarbību, un Latvijas dabas pastāvīgās pārmaiņas un cikliskumu. Instalāciju veidojis video mākslinieks, LiepU lektors Pēteris Riekstiņš.

Interaktīvos ekrānos ZIIC Dabas mājā skatāmas un “taustāmas” animācijas, ko veidojuši LiepU docētāji Jānis Jankevics, Krista Dintere un Līga Vēliņa, bagātinot instalāciju “Daba un bioloģiskā daudzveidība”, kuras pašā centrā atrodas stilizēts koks – liepa. Ar interaktīvajām animācijām mākslinieki liepas zaros un saknēs attēlojuši dažādus kukaiņus, kas mīt Latvijas dabā, bet cilvēkam ikdienā nav viegli pamanāmi.

Savukārt, “Zemūdens pasaules izpēte” ZIIC apmeklētājiem ļauj iepazīt Liepājas ezera zemūdens pasauli. Ar virtuālās realitātes (VR) palīdzību viņi var iejusties zivs lomā un izprast izaicinājumus, ar ko citas sugas saskaras ikdienā, tostarp cilvēka darbības ietekmē. VR pieredzi veidojuši vairāk LiepU eksperti: pieredzes scenārija autore ir LiepU docente Anna Priedola, studiju programmas “Jauno mediju māksla” direktore. 3D modeļus veidojuši mākslinieki, LiepU studiju programmas absolventi Uldis Hasners un Kaspars Lēvalds. Interaktivitāti šiem tēliem ir piešķīris radošais programmētājs Patriks Boržā, bet skaņu celiņu izstrādāja skaņu māksliniece, LiepU docente Krista Dintere, veicot arī autentiskus zemūdens skaņas ierakstus Liepājas ezerā.

Mākslinieks un mūziķis Uldis Hasners ir izstrādājis arī instalāciju “Putna attīstība”, kas demonstrē meža pīles attīstību olā pa dienām – gan 3D animāciju, gan tās skaņu celiņu. Hologramma rosina saskatīt un aizdomāties par dzīvības rašanos un katras dzīvas būtnes dzīves ciklu.

Bet instalācija “Akvaponikas sistēma” ir inovatīva metode, kurā zivkopība un dārzkopība viena otru papildina – augi aug bez augsnes un to saknes apūdeņo akvārija ūdens, ko ar organiskajām vielām un slāpekli bagātina tajā mītošās zivis. Video ekrānā var vērot akvaponikā augošo augu attīstības procesu laiklēcienu animācijas izpildījumā. Akvaponikas sistēmu izstrādājusi māksliniece, doktorante Maija Demitere un radošo tehnoloģiju eksperts Rohīrs Jupains. Maija Demitere pēta lēno mediju mākslas fenomenu un vides un mentālās ilgtspējas veicināšanu caur dārzniecības praksi, kas cilvēkā rosina mirkla apzinātību un empātijas veidošanos pret vidi un citām sugām. Instalācijas “Akvaponikas” iekļaušana ZIIC “Dabas mājas” pastāvīgajā ekspozīcijā mākslinieci īpaši priecē, jo ļauj iepazīstināt jauno paaudzi ar augu un zivju bioloģiskajām vajadzībām, un rosināt viņos interesi par vidi un dārzniecību, tādējādi rosinot ilgtspējīgu Liepājas attīstību ilgtermiņā.

Projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” vadītāja Laura Grundmane atzinīgi vērtē sadarbību ar LiepU jauno mediju mākslas ekspertiem, priecājoties, ka ZIIC Dabas mājā radīts unikāls, aizraujošs, īpaši Liepājai raksturīgs vides portretējums, kas atšķiras no citos Eiropas bērnu zinātnes centros redzētā.

 

LiepU pētnieki – konsultanti un lektori STEM neformālās izglītības programmās:

LiepU pētnieki un docētāji no vides, mākslas un tehnoloģiju zinātņu jomām Norvēģijas grantu atbalstītajā projektā “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” darbojušies arī kā eksperti-konsultanti, kopā ar norvēģu Jaermuseet (Jærmuseet) reģionālā muzeja speciālistiem ZIIC darbiniekiem palīdzot izstrādāt Dabas mājas un Tehnoloģiju koprades telpas aprīkojumu un 5 neformālās izglītības programmas STEM jomā gan skolēniem, gan pedagogiem – uzklausot un iesakot tēmu idejas, precizējot faktus un iesakot aktuālus uzziņu avotus. LiepU eksperti arī piedalījās Latvijas pedagogu apmācībās, lasot lekcijas un veidojot praktiskas nodarbības un paraugdemonstrējumus.

No 2023. gada 9. februāra līdz 12.maijam Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centrā (ZIIC) tika īstenota interešu izglītības programma “Vides pārvaldība II”, kuru pilnībā apguva 95 skolēni no tādām Latvijas pilsētām, kā GrobiņaRīga, Kabile u.c. Programma sastāvēja no četrām nodarbībām (“Cilvēka iekšējie orgāni”, “Biotehnoloģija”, “Zemes slāņu izpēte” un “Zooloģija zem lupas”), kurās tika izmantotas Dabas mājā esošās interaktīvās instalācijas un pētniecības aprīkojums, lai praktiskā pieredzē izzinātu dabas procesu daudzveidību, padziļināti apgūtu dabaszinātņu mācību jomu un gūtu priekšstatu par cilvēka ietekmi uz vidi. Caur akvaskopu varēja ielūkoties Liepājas ezera ūdeņos un praktiski darboties ar skrāpi, lai iepazītu bentosa organismu daudzveidību un Liepājas ezera ekosistēmu, bet cilvēka iekšējo orgānu uzbūvi izprast palīdzēja līdzīgu zīdītāju orgānu preparēšana. Savukārt Dabas mājas instalācija “Akvaponikas sistēma” ļāvusi skolēniem izprast zivju, augu un baktēriju mijiedarbību, šādi apgūstot pirmos soļus biotehnoloģijā. Programmu palīdzēja izstrādāt LiepU vides zinātņu un bioloģijas eksperti Ance Elstiņa, Roberts Jūrmalietis, Ieva Roze un Sintija Ozoliņa.

Interešu izglītības programmas “Digitālā ražošana” izstrādē, kas tika realizēta no 2023. gada 8. februāra līdz 26. maijam Robertam Jūrmalietim un Ancei Elstiņai  mācību satura izstrādē kā konsultanti pievienojās arī inženierzinātņu eksperti Uldis Žaimis un Rohīrs Jupains. Programma tika realizēta no 2023. gada 8. februāra līdz 26. maijam un to pilnībā apguva 164 skolēni no dažādām Latvijas pilsētām. Programma ietvēra piecas nodarbības – “Praktisku projektu pārvaldība”, “2D datorizētā projektēšana”, “3D datorizētā projektēšana”, “Iespiedshēmas plates montāža” un “Iekārtu demonstrācijas”. Nodarbību laikā skolēni izmēģināja dažādas digitālās ražošanas iekārtas, piemēram, mazizmēra CNC frēzi, lāzergriezēju un vakuumformēšanas iekārtu, apguva digitālā dizaina veidošanu ar datorprogrammu palīdzību, kā arī arī apguva lodēšanas iemaņas un ģenerēja praktiski realizējamu, inovatīvu produktu idejas, piemēram, prototipējot ūdens pudeli ar sensoru, kas atgādina, ka pienācis laiks padzerties.

Savukārt  jaunāko klašu audzēkņiem vecuma posmā no 5 līdz 10 gadiem tika 2022. gada rudenī tika realizēta interešu izglītības programma “Vides pārvaldība”. To veidoja septiņas inovatīvas nodarbības – “Skudru pētnieks”, “Aizsargājamās dabas teritorijas”, “Ūdens kvalitāte”, “Jaunais botāniķis”, “Jaunais ekotehnologs”, “Putnu pētnieks” un “Jaunais ģeogrāfs”. Nodarbībās tiksaizmantotas koprades telpas “Dabas māja” instalācijas un interaktīvas metodes, radot izpratni par dzīvību, ekosistēmu, dabā notiekošiem procesiem, tos pētot gan teorētiski, gan praktiski.

LiepU eksperti piedalījās arī kā konsultanti un lektori izglītojošās nodarbībās skolu pedagogiem. Inženierzinātņu un radošo tehnoloģiju speciālisti Uldis Žaimis, Maija Demitere un Rohīrs Jupains dalījās savās zināšanās, pieredzē un idejās ar ZIIC tehnoloģiju koprades telpas personālu, kā arī lasīja lekcijas pedagogiem neformālās izglītības programmā “Digitālā ražošana izglītībā”, tostarp apmācot, kā izmantot datorvadāmu lāzergriezēju skolēnu projektu izstrādē. Nodarbības pedagogiem vides zinībās “Ekotehnoloģija mācību procesa pilnveidei” vadīja LiepU pētnieces un docētājas Ieva Roze un Sintija Ozoliņa, demonstrējot arī vienkāršas materiālu reciklēšanas metodes, ko viegli iesaistīt mācību procesā skolā. Projektā sagatavotā informācija un nodarbību apraksti tiks apkopoti un publicēti digitālā izdevumā, kas bez maksas būs pieejams ikvienam interesentam un skolu pedagogam ZIIC mājas lapā www.ziic.liepaja.edu.lv aizraujošu nodarbību sagatavošanai, lai rosinātu skolēnu interesi par vides un STEM izglītību.

Arī LiepU personāls daudz guva no dalības projektā, veidojot pieredzes apmaiņu ar pedagogiem, kuri pārstāv pamatizglītības posmu, un sagatavo topošos studentus studijām augstskolā. Komentē vides zinātņu pētniece Sintija Ozoliņa: “Strādāju vides zinātņu jomā un nodarbojos ar pētniecību, īpaši specializējoties produktu izgatavošanā no makro aļģēm un aļģu valorizācijā. Projektā ieguvu vērtīgu pieredzi, jo praktiskajās nodarbībās bija iespēja iedibināt kontaktus ar dabaszinātņu skolotājiem kuri izrādīja interesi iesaistīt Universitāti skolēnu izglītošanā, īpaši veicinot skolēnu zinātniski pētniecisko darbu izstrādi, izmantojot  Universitātes resursus, iepazīstinot skolēnus ar zinātnisko darbību, un parādīt ceļu, kā šīs zināšanas var iekļaut savā nākotnes karjerā.”

Projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” koordinatore Liepājas Universitātē Anna Priedola ir gandarīta par projekta rezultātiem un iespēju ar Norvēģijas granta atbalstu līdzdarboties Zinātnes un izglītības inovāciju centra attīstībā Liepājā, kur zinātne un māksla satiekas, lai skolēnos radītu interesi par studijām un darbu vides un tehnoloģiju jomā. “Projekts sniedza iespēju parādīt Liepājas Universitātes sniegumu gan digitālajā mākslā, gan vides un inženierzinātnēs plašākai auditorijai, jaunajai paaudzei. Priecājamies, ka bērnus aizrauj izstrādātās instalācijas ZIIC Dabas mājā un pedagogi varēja pārņemt LiepU pētnieku zināšanas. Ceram, ka daudzi no bērniem, kuri šo gadu laikā apmeklējuši Liepājas Zinātnes un izglītības inovāciju centru, nākotnē turpinās vides pētniecību un jaunu tehnoloģiju izstrādi Liepājā!”

Dabas mājas ekspozīcijas izveidošana norit projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” NFI/IC/VIAA/2020/2 ietvaros, kuru finansē Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programma “Pētniecība un izglītība”. Tā kopējās izmaksas ir 986 049 eiro, no kurām 754 327,4 eiro ir Norvēģijas grantu līdzfinansējums, 133 116,6 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumus, bet 98 605 eiro Liepājas valstpilsētas pašvaldības līdzfinansējumu.