Projekti

Atpakaļ
Lilita Ābele, 23.05.2023

Norisinājies seminārs par digitālajiem rīkiem bioekonomikas nozarēs

Sākoties COVID-19 epidēmijai, dažādu digitālu risinājumu izmantošana kļuva ļoti nepieciešama  strādājot,  mācoties, iepērkoties un veicot citus ikdienišķus pienākumus. Šobrīd COVID-19 ierobežojumi mūs vairs neietekmē, tomēr digitalizācijas loma nav mazinājusies.

Piektdien, 19.05. Liepājas Universitātē, DITI Aprites ekonomikas centrs organizēja  semināru Digitalizācija bioekonomikā – tendences patērētājiem un uzņēmējiem.

Semināra lektore Sandija Zēverte-Rivža stāstīja par aktuālajām tendencēm digitalizācijas jomā un to, kā digitalizācija ietekmē Latvijā svarīgās bioekonomikas nozares – lauksaimniecību, pārtikas ražošanu, mežsaimniecību un citas. Kādi digitālie rīki tiek izmantoti šajās nozarēs un kādā veidā tie var tikt izmantoti. Piemēram, šopavasar ļoti noderīgi saimniecībās, kas nodarbojas ar augļkopību bija temperatūras sensori un automātiskās laistīšanas sistēmas, kas sinhronizē datus ar Latvijas Ģeoloģijas un metroloģijas centra laikapstākļu prognozēm, tādā veidā ļaujot noteikt, kad tuvojas salna un uzsākt laistīšanu, lai izglābtu šīs sezonas ražu.

Šādi un līdzīgi digitālie rīki tiek izmantoti arvien biežāk, ļaujot gan uzlabot kontroli pār procesiem uzņēmumos, gan efektīvāk lietot dažādus resursus – ūdeni, augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļus un citus resursus. Digitālajiem rīkiem liela nozīme ir arī pārtikas ražošanā, ļaujot izsekot produkcijai ražošanas un realizācijas procesā, kā arī uzlabojot kvalitātes kontroli. Semināra laikā dalībnieki diskutēja par to, kāda izskatīsies nākotnes lauksaimniecība un kādi ir risinājumi, ko visbiežāk izmanto Kurzemes saimniecībās.

Arī Liepājas Universitātē tiek veikti pētījumi digitālo rīku izmantošanā, piemēram, ir izveidota “gudrā” siltumnīca, kurai attālināti var kontrolēt gaismas, temperatūras un mitruma režīmus, kā arī tiek veikti pētījumi robotikā.

cid:833488682621155829514985

Seminārs tika organizēts darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība"  1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta ‘’Bioekonomikas sektora uzņēmumu digitalizācija konkurētspējas un eksportspējas palielināšanai’’ ietvaros, vienošanās nr.: 1.1.1.2/VIAA/3/19/553