Projekti

Atpakaļ
Anna Priedola, 26.04.2023

Liepājas Universitātes vides un tehnoloģiju eksperti vada nodarbības pedagogiem projektā “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā”

            Pagājušonedēļ, 18. un 19. aprīlī, Liepājas Zinātnes un izglītības inovāciju centrā (ZIIC) un koprades telpā Dabas māja projektā “Inovācijas centra attīstība Liepājas pilsētā” norisinājās jau trešās un noslēdzošās pedagogu apmācības neformālās vides un tehnoloģiju izglītības metodoloģijā, lai veicinātu zināšanu attīstību un izglītojamo karjeras izvēli STEM un vides zinātņu jomā, kurā lekcijas un praktiskas nodarbības vadīja Liepājas Universitātes (LiepU) eksperti, kā arī norvēģu Jaermuseet reģionālā muzeja un Liepājas ZIIC darbinieki.

            Programmas “Ekotehnoloģijas mācību procesa pilnveidei” nodarbības norisinājās ZIIC Dabas mājā. Dabas zinātņu laborante Sintija Ozoliņa, kas darbojas papīra reciklēšanas laboratorijā pedagogiem demonstrēja, kā pārstrādāt papīru, kā papīra pārstrādē ievērot ilgtspējas principus, veidojot kompozītmateriālus un papīram pievienojot aļģu masu. Dr.biol. Ieva Roze papildināja praktiskās nodarbības ar teorētisku lekciju par aļģēm bioloģijā, plastīdām, kas piešķir augiem krāsu u.c. aizraujošiem fenomeniem dabā. Nodarbības apmeklējušie pedagogi augstu novērtēja padziļināto informāciju par bioloģiskiem procesiem, ko sniedza Liepājas Universitātes akadēmiskais personāls. Skolotāji ieinteresēti vaicāja pēc avotiem, literatūras, ko izmantot, gatavojot nodarbības saviem audzēkņiem.

            Savukārt ZIIC Tehnoloģiju kooprades telpās norisinājās nodarbības pedagogu neformālās izglītības programmā “Digitālā ražošana izglītībā”, kuras vadīja LiepU, ZIIC un Jaermuseet pārstāvji. Liepājas Universitātes eksperti no mākslas un tehnoloģiju jomas – Maija Demitere un Rohīrs Jupains – sniedza ieskatu un dalījās pieredzē, kā arī teorijā par radošas ieceres sagatavošanu izstrādei ar automatizētajiem digitālās ražošanas rīkiem, sākotnēji izplānojot trīsdimensionālā objekta izklājumu divās dimensijās, objekta detaļas modelējot atbilstošās datorprogrammās, lai varētu tās izgriezt ar automatizētu lāzergriezēju, tādējādi iegūstot augstas precizitātes, viegli reproducējamu gala produktu. Dizaina un tehnoloģiju pedagogi īpaši novērtēja kompetento ieskatu dažādās aktuālās datorprogrammās un tiešsaistes rīkos, kas var noderēt nodarbībās, veidojot objektu rasējumus un plānojot to izstrādi. Maija Demitere dalījās pieredzē, cik veiksmīgi skolas vidē dažādu sarežģītu procesu izpratnes veicināšanai var izmantot ne vien inženierzinātņu, bet arī mākslas pētniecības metodes – lauka ierakstus, datu vizualizāciju, kartēšanu un foto un video dokumentāciju. No LiepU ekspertiem mācīties metodes, kā veiksmīgi pasniegt komplicētu tehnoloģiju lietošanu un sarežģītu koncepciju izpratni, varēja ne tikai Latvijas skolu pedagogi, bet arī ZIIC darbinieki, atzina LiepU absolvente, ZIIC vadītājas pienākumu izpildītāja Kitija Kuduma.

A picture containing text, yellow, tool

Description automatically generated

            Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmā “Pētniecība un izglītība” realizētais projekts “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” tuvojas noslēgumam, un pedagogu mācības klātienē vairs netiks organizētas, taču sagatavotā informācija un nodarbību apraksti tiks apkopoti un publicēti digitālā izdevumā, kas bez maksas būs pieejams ikvienam interesentam un skolu pedagogam ZIIC mājas lapā www.ziic.liepaja.edu.lv aizraujošu nodarbību sagatavošanai, lai rosinātu skolēnu interesi par vides un STEM izglītību.

Dabas mājas ekspozīcijas izveidošana norit projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” NFI/IC/VIAA/2020/2 ietvaros, kuru finansē Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programma “Pētniecība un izglītība”. Tā kopējās izmaksas ir 986 049 eiro, no kurām 754 327,4 eiro ir Norvēģijas grantu līdzfinansējums, 133 116,6 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumus, bet 98 605 eiro Liepājas valstpilsētas pašvaldības līdzfinansējumu.