Projekti

Atpakaļ
Ieva Maisiņa, 19.12.2022

Uzsākts programmas "Apvārsnis 2020"  projekts TED4LAT

2022. gada oktobrī sākās Eiropas Savienības Pētniecības un inovāciju programmas "Apvārsnis 2020" (HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-03) projekts “Sadarbība vides datu un dinamisku sistēmu modelēšanā Latvijai – TED4LAT), kurā piedalās Rīgas Tehniskā universitāte, Liepājas Universitāte, Vidzemes Augstskola, TED4LAT projektā tās stiprinās kapacitāti lielo datu un dinamiskās modelēšanas jomā. Ar savu ekspertīzi piedalīsies Francijas Nacionālais lauksaimniecības, pārtikas un vides pētniecības institūts (Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement  - INRAE) un Turīnas Politehniskais institūts (Politecnico di Torino – POLITO) Itālijā. Latvijas privāto sektoru projektā pārstāvēs SIA “Baltic Open Solutions Center”.

Šī gada 3. novembrī Rīgā tika aizvadīta projekta uzsākšanas sanāksme, kur visas iesaistītās puses prezentēja projekta plānus un izdarīto, kā arī doktora studiju studenti prezentēja savas pētījumu tēmas. TED4LAT  projekts ilgs 36 mēnešus, projekta partneri piedalīsies stratēģiskās pētniecības programmas izstrādē datu zinātnēs un dinamisko sistēmu modelēšanas daudznozaru jomā, lai risinātu steidzamas vides un sociālekonomiskās problēmas. Pamatojoties uz INRAE un POLITO pieredzi vides inženierijās, sociāli tehniskās digitālās sistēmās, statistikas datu jomās, kā arī materiālzinātnē, zaļajā enerģijā un finansēs, papildus  tiks īstenoti tādi pasākumi kā skaitļošanas infrastruktūras uzlabošana, doktorantūras skolas, semināri, pieredzes apmaiņas vizītes un semināri. Aktivitātes notiks ne tikai projekta darbības laikā, bet turpināsies arī pēc projekta beigām. Rezultāti būs nozīmīgi, lai palielinātu Latvijas augstskolu spēju un kapacitāti veikt liela mēroga un kvalitatīvus pētījumus minētajās jomās.

Projekta TED4LAT kopējās izmaksas ir 1 194 500.00 EUR, kuras 100% finansē Eiropas Savienība, granta līgums Nr. 101079206

Finansē Eiropas Savienība. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus un viedokli, un ne obligāti Eiropas Savienības vai Eiropas Pētniecības izpildaģentūras viedokli. Ne Eiropas Savienība, ne Eiropas Pētniecības izpildaģentūra nevar būt par tiem atbildīga.