Projekti

Atpakaļ
Baiba Trinīte, 02.12.2022

Turpinās Liepājas Universitātes Runas un balss izpētes laboratorijas starpdisciplinārais pētniecības projekts

Turpinās Liepājas Universitātes Runas un balss izpētes laboratorijas starpdisciplinārā pētniecības projekta "Afektīvas un traucētas balss stimulu neirālā apstrāde kustību uzdevumu laikā: EEG pētījums" (Nr. lzp-2021/1-0159) otrā daļa.

Pašreiz ir pabeigts darbs ar eksperimenta programmatūras izstrādi afektīvās prosodijas pētījumu sadaļai, nodrošināts eksperimentālo stimulu un EEG pastiprinātāja sinhronizācijas tehniskais risinājums. Veikts arī pirmais šīs eksperimentālās paradigmas izmēģinājums ar ierakstu, kura mērķis bija pārbaudīt stimulu un trigeru atbilstību. Zinātniskajai komandai bija iespēja pārliecināties, ka visu elektrodu darbība ir laba un EEG ieraksta kvalitāte ir atbilstoša, atspoguļojot gan dažādus muskuļu un redzes artefaktus, gan smadzeņu aktivitātes viļņformas.

Šobrīd komandas galvenās iegūtās atziņas, ka eksperimenta dizains ļauj veiksmīgi apvienot nepieciešamību nodrošināt lokālās kustības uzdevuma izpildē, vienlaikus ierobežojot globālo kustību artefaktu apjomu. Zinātniskās grupas pētniece Anita Zdanoviča skaidro, ka pirmais izmēģinājuma ieraksts bija būtisks, lai labāk saprastu pētījuma dalībnieku subjektīvās sajūtas uzdevuma veikšanas laikā un varētu veiksmīgāk plānot eksperimenta bloku ilgumu. Pirmā izmēģinājuma dalībniece –komandas zinātniskā asistente – pēc izmēģinājuma atzīst, ka šis esot bijis interesants paškontroles un uzmanības treniņš.

Lielākie izaicinājumi saistīti ar nepieciešamību padarīt EEG elektrodu uzlikšanas procedūru ātru, efektīvu un pētījuma dalībniekam maksimāli komfortablu, ko var panākt, tikai strādājot ar šo metodi un automatizējot visus posmus. Lai trenētu šīs prasmes, kā arī lai iegūtu derīgu datu kopu EEG ierakstu kvalitātes novērtējumam, drīzumā tiks uzsākts aktīvs pilotpētījumu posms.

Vēl joprojām turpinās pieteikumu pieņemšana pētījuma otrajam posmam. Piesakies

pētījumam šeit: https://voice.liepu.lv/2022/04/08/pieteiksanas-petijumam/

Visām pētījuma aktivitātēm seko līdzi Facebook kontā “ Saproti balsi ”, Instagram

kontā saproti_balsi , kā arī Runas un balss izpētes laboratorijas mājas lapā !

Elektrodi

Viļņformas