Projekti

Atpakaļ
Ieva Ančevska, 05.07.2022

Folkloras un etnogrāfijas ekspedīcija un vasaras skola Pāvilostā

No 28. līdz 30. jūnijam Pāvilostā notika Liepājas Universitātes studentu un Kurzemes Humanitārā institūta pētnieku folkloras un etnogrāfijas ekspedīcija Pāvilostā un Sakas pagastā. Ekspedīcijas centrālā tēma bija dzīvesstāsti, jo tur atrodamas gan dzīvās vēstures liecības, gan pārmantoto tradīciju piemēri un vietējā folklora. 

Ekspedīcijas pirmajā dienā, 28. jūnijā notika vasaras skolas lekcijas, kas tika organizētas kā atvērtas nodarbības, kur piedalījās arī vietējie iedzīvotāji un citi interesenti.

Vasaras skolas nodarbības vadīja mutvārdu vēstures pētniece Ginta Elksne un folkloras pētniece Elīna Gailīte no Latviešu folkloras krātuves.

Ginta Elksne savā priekšlasījumā "Dzīvesstāsti un mutvārdu vēsture. Latvijas Nacionālās mutvārdu vēstures kolekcija: izveidošanās un aktuālie pētījumi" informēja par dzīvesstāstu vākšanu Latvijā, par mutvārdu vēstures kolekcijas veidošanos un tās izmantošanas iespējām pētniecībā.

Elīna Gailīte vadīja praktiskas ievirzes nodarbību "Latviešu folkloras krātuves digitālā arhīva garamantas.lv lietošana un iespējas". Šajā nodarbībā pētnieki, studenti un interesenti saņēma praktiskas norādes, kā labāk atrast informāciju un izmantot digitālos folkloras resursus, kur tagad pieejami arī digitalizētie Liepājas Universitātes materiāli.

28. jūnija pēcpusdiena un pārējās divas ekspedīcijas dienas tika veltītas vietējo iedzīvotāju intervēšanai, apmeklējot vecākās paaudzes cilvēkus Pāvilostā un apkārtnē.

Ekspedīcijas laikā tika intervēti 24 cilvēki, pierakstot viņu dzīvesstāstus un dokumentējot viņu atmiņu stāstus par folkloru un kultūrvēsturi.

Ekspedīcijas dalībnieku uzturēšanās un ceļa izdevumi tika segti no VPP projekta “Humanitāro zinātņu digitālie resursi” līdzekļiem (Nr.VPP-IZM-DH-2020/1-0001).

Ieva Ančevska, ekspedīcijas vadītāja