Projekti

Atpakaļ
Anna Priedola, 10.12.2021

Piešķirta licence interešu izglītības programmai “Vides pārvaldība II” projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” ietvaros

Š.g. 7.decembrī licencēta Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centra (ZIIC) projekta  “Inovāciju  centra  attīstība  Liepājas  pilsētā” ietvaros otrā izstrādātā interešu izglītības programma “Vides pārvaldība II” izglītojamajiem vecuma grupā no 11 līdz 18 gadiem.

Dabas mājas vides eksperte Sniedze Više norāda: “Šī programma no iepriekšējās atšķiras ar to, ka nodarbībās ir vēl vairāk integrētas un izmantotas metodes, kuras ir balstītas uz mūsu sadarbības partneru – Jaermuseet reģionālā muzeja Norvēģijā un Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes – uzkrāto pieredzi un zināšanām. Ļoti iespējams, ka dažas no tām būs jauninājums un vienreizēja pieredze Latvijā, kuru galvenais mērķis ir  izglītojamos rosināt interesi par STEM un vides zinātņu jomu. Galvenais uzsvars likts uz skolēnu iespēju praktiski darboties, pētīt un izzināt tādas zinātnes jomas kā hidrobioloģija, entomoloģija, ekotehnoloģija, ģeogrāfija, ģeoloģija, anatomija u.c., tādā veidā teorētiskās zināšanas savienot ar praksē balstītu darbību.”

Šajā programmā ir iekļautas četras dažādas nodarbības – “Cilvēka iekšējie orgāni”, kuras aprobācija šobrīd norisinās tiešsaistē, savukārt nodarbības “Biotehnoloģija”, “Zemes slāņu izpēte” un “Zooloģija zem lupas” skolēniem būs iespēja apgūt 2022. gada laikā.  Katra nodarbība izstrādāta unikāla, interaktīva, ar tehnoloģisko elementu iesaisti, kā arī mācību procesā tiks izmantotas dažādas instalācijas Dabas mājā, lai pievērstu izglītojamo interesi starpdisciplinārai zinātnes nozarei, kas pēta dabas sistēmas un to mijiedarbību ar mūsdienīgo cilvēku vidi.

Liepājas Universitātes Dabaszinātņu un inovatīvo tehnoloģiju institūta pētnieks Dr. Roberts Jūrmalietis norāda, ka ZIIC Dabas mājā skolēniem būs pieejams lielisks aprīkojums, piemēram, mikroskopi, lai iepazītu dabas objektus līdz sīkākajai šūniņai. Ceram, ka atraktīvās nodarbības un rosinošā vide ZIIC Dabas mājā veicinās skolēnu interesi par dabaszinātnēm un attiecīgu studentu un jauno pētnieku pieplūdumu Liepājas Universitātē un Latvijas zinātnē!

Interešu izglītības programma “Vides pārvaldība II” tiek izstrādāta  “Inovāciju  centra  attīstība  Liepājas  pilsētā” īstenošanas ietvaros, kuru  finansē  Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas  grantu  programma  “Pētniecība  un izglītība”.  Tā  kopējās  izmaksas  ir  986  049  eiro,  no  kurām  754  327,4  eiro  ir  Norvēģijas grantu līdzfinansējums, 133 116,6 eiro  Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumus, bet 98 605 eiro  Liepājas  pilsētas  pašvaldības  līdzfinansējums.