Projekti

Atpakaļ
Anna Priedola, 30.09.2021

ZIIC Dabas māja aicina pieteikties dalībai interešu izglītības nodarbībās, kuru izstrādē piedalījušies Liepājas Universitātes pētnieki

Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centra (ZIIC) koprades telpa Dabas māja oktobra mēnesī piedāvā izglītības iestādēm ar audzēkņiem vecuma posmā no 5 – 10 gadiem piedalīties interešu izglītības programmas nodarbību aprobēšanā. Iespēja pieteikties uz trīs nodarbību tēmām: Putnu pētnieks, Jaunais botāniķis, Aizsargājamās dabas teritorijas.

Putnu pētnieks

Putni ir vieni no tipiskākajiem ezera iemītniekiem, kuri ir bieži gan redzami, gan dzirdami Zirgu salā pie Dabas mājas. Ne jau velti, jo Liepājas ezers ir putniem nozīmīga vieta caurceļojot, metot spalvas, ligzdojot un barojoties.  Nodarbības laikā iespēja uzzināt ne tikai par to, kādiem izgudrojumiem par pamatu un iedvesmu ir bijuši putni, bet arī klausīties putnu balsis, vērot putnus, izmantojot optiskus rīkus un pieredzēt daudz ko citu, iejūtoties putnu pētnieka lomā.

Jaunais botāniķis

Botānika ir plaša zinātne par augiem, ar kuru mēs ikviens ikdienā sastopamies, proti, augi izmantojami pārtikā, mājokļu celšanā, apģērbā, krāsvielās, medicīnā u.c. Nodarbības laikā dalībnieki gūst priekšstatu par to, kas ir un ko dara šīs profesijas pārstāvis. Bērniem ir iespēja iejusties augu pētnieku lomā, izpētīt auga uzbūvi, pētīt un meklēt atšķirības augos, ņemot palīgā lupu un mikroskopu. Kopīgi tiks meklēta atbilde, kur augi ņem krāsas, lai iekrāsotu mūsu dabas pasauli. Šī nodarbība paredzēta 5 – 7 gadu vecuma bērniem.

Aizsargājamās dabas teritorijas

Dažas ģeogrāfiski noteiktas teritorijas tiek īpaši aizsargātas, lai saglabātu tajā esošo dabas daudzveidību. Arī Dabas māja atrodas vienā no tādām – dabas liegums “Liepājas ezers”. Nodarbībā bērniem iespējams iepazīties ar dabā mītošo dzīvnieku un sastopamo augu raksturīgajām iezīmēm, izmantojot dažādas maņas – redzi, dzirdi, tausti, ožu. Kā arī pastaigas laikā uzzināt Zirgu salas un Liepājas ezera ģeogrāfisko un vēsturisko nozīmi.

Informācija, lai pieteiktos nodarbībām

Pieteikšanās anketa ar pieejamiem laikiem un datumiem oktobrī šeit:  https://ej.uz/DMoktobris. Papildu informācija par pieteikšanos pa tālruni: 26644834 vai e‑pastu: dabasmaja@liepaja.edu.lv.

Neformālās un interešu izglītības programmas skolēniem un pedagogiem projekta “Inovāciju  centra  attīstība  Liepājas  pilsētā” ZIIC Dabas mājas darbiniekiem palīdz izstrādāt arī Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes mācībspēki un vides pētnieki Dr. Roberts Jūrmalietis un Ance Elstiņa, projektā darbojoties kā eksperti-konsultanti.

Līdz šim ZIIC Dabas mājā aprobētas nodarbības “Skudru pētnieks”, kurā attālināti bija iespēja iepazīt skudras, to daudzveidību un ikdienas dzīvi. Nodarbībā piedalījās vairāk kā 2 000 skolēni no visas Latvijas

Nodarbības tiek realizētas projekta  “Inovāciju  centra  attīstība  Liepājas  pilsētā” īstenošanas ietvaros, kuru  finansē  Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas  grantu  programma  “Pētniecība  un izglītība”. Tā  kopējās  izmaksas  ir  986  049  eiro,  no  kurām  754  327,4  eiro  ir  Norvēģijas grantu līdzfinansējums, 133 116,6 eiro  Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumus, bet 98 605 eiro  Liepājas  pilsētas  pašvaldības  līdzfinansējums.