Projekti

Atpakaļ
Sintija Leigute, 07.04.2022

LiepU spāņu valodas pasniedzēja atgriezusies no Erasmus+ docēšanas Verakrusas Universitātē Meksikā

Liepājas Universitātes (LiepU) spāņu valodas pasniedzēja Agata Babina un Starptautisko attiecību daļas vecākā referente Sintija Leigute nesen atgriezušās no Verakrusas Universitātes (VU) Meksikā, Halapas pilsētā, kur divu nedēļu garumā iepazina šīs LiepU partneruniversitātes starptautisko studiju vidi valodu jomā Erasmus+ programmas starptautiskās apmaiņas projekta KA107 (Nr.2019-1-LV01-KA107-060331) ietvaros. Pasniedzēja Agata Babina divas nedēļas pasniedza lekcijas bakalaura  svešvalodu studentiem par mikrostāstu izmantošanu spāņu valodas lingvodidaktikā. Lai arī mikrostāsts ir ļoti izplatīts literatūras žanrs Latīņamerikā, Meksikā nav prakses tā izmantošanā valodu apguvē. Lekciju rezultātā saņemtā atgriezeniskā saite apliecina, ka pasniedzējas A. Babinas sagatavotais prezentētais materiāls bijis interesants un motivējis pārdomām par plašāku mikrostāstu izmantošanu ne tikai svešvalodu apguvē, bet arī spāņu dzimtās valodas un literatūras apguvē, jo šie teksti ir īsi, viegli pārlasāmi un mudina lasītāju uz  pārdomām, diskusijām, kā arī tas ir lielisks rīks radošās rakstniecības veicināšanā.

 Savukārt Sintija Leigute, kura ir minētā Erasmus+ projekta vadītāja, apzināja veidus, kā abas universitātes varētu starptautiski ciešāk sadarboties gan valodu jomā, gan citās līdzīgās studiju jomās, kā arī sniedza prezentāciju valodu un biznesa studentiem, stāstot par Latvijas kultūru un motivējot studentus pieteikties Erasmus+ studiju apmaiņai Latvijā. Abas LiepU pārstāves arī piedalījās kopīgā VU un LiepU studentu konferencē, kura 31. martā tika rīkota Studentu radošuma un zinātnes dienu ietvaros.

Agata Babina dalās savos iespaidos par lekciju norisi VU: „Man personīgi tā bija atgriešanās manas karjeras sākumpunktā. Tieši Verakrusas Universitātē 2000./2001. mācību gadā apguvu savus pirmos soļus spāņu valodā un Halapas pilsēta ir viena no manām mājvietām. Toreiz neapzinājos, ka turpmāk mana dzīve tiks saistīta ar spāņu valodu - kur nu vēl ar darbu mūsu universitātē. Otrs man personīgi ļoti būtisks aspekts ir darīt lietas, kurām ir jēga. No akadēmiskā viedokļa mans mērķis bija izdarīt kaut ko saistībā ar savu šobrīd aktuālo promocijas darba rakstīšanu. Tāpēc VU studentiem piedāvāju ieskatu tajā, kā es izmantoju mikrostāstus (ļoti īsa apjoma prozas stāstus, kas nepārsniedz vienu lappaspusi) spāņu valodas kā svešvalodas apguvē. Pie tam prezentēju arī līdz šim gūtos rezultātus un to, ko Liepājas studenti veikuši teksta analīzes studiju kursā, un kā ar šādu tekstos balstītu didaktisko uzdevumu izmantošanu ir iespējams panākt, ka jau valodas apguves iesācēja līmenī students spēj domāt un radoši rakstīt mērķvalodā. Par to paldies maniem LiepU studentiem, kas ļaujas tiem izaicinājumiem, ko viņiem piedāvāju. Prezentētā materiāla noslēgumā jautāju meksikāņu auditorijai, ko viņi domā par šīm manām metodēm un izvēlētajiem tekstiem. Patiesībā es negaidīju, ka tas būtu kaut kas jauns un inovatīvs spāniski runājošā vidē. Tomēr mani pārsteidza tas, ka gan pasniedzēji, gan studenti izteica atzinību par to, ka es strādāju radoši un motivējoši un ka, viņuprāt, tas ir iedvesmojošs materiāls, ko noteikti varētu izmantot arī dzimtās valodas apguvē. Otrs pārsteigums bija arī atziņa, ka arī viņu meksikāņu studenti ir noslēgti un pasīvi studiju procesā. Lasīšana nekad nav bijusi iecienīta nodarbe valstī, kur lielāko daļu sadzīves nosaka cīņa par izdzīvošanu un jo vairāk mūsdienās, kad ikdienu pārņēmušas tehnoloģijas studenti vairs nav spējīgi iedziļināties un koncentrēties uz liela apjoma tekstiem un ilgstošu lasīšanu. Tāpēc mikrostāsti varētu būt veids, kā studentus mudināt uz lasīšanu, tekstu analīzi un radošo rakstīšanu. Un visbeidzot grupai, ar kuru man bija iespējas tikties divas reizes un kuri ir angļu valodas studenti, uzdevu atlasīt interesantus meksikāņu autoru mikrostāstus un piedāvāt iespējamos didaktiskos risinājumus, kas veicinātu valodas apguvi caur šiem tekstiem. Studenti man šos tekstus prezentēja, iesūtīja un mans mērķis ir ar tiem strādāt šeit Liepājā un pēc tam sniegt atgriezenisko saiti tiem studentiem, kas man šos tekstus iesūtīja. Iespējams, kāds no tiem iekļūs mana promocijas darba pielikuma daļā, kas ir didaktiskā materiāla piedāvājums.”

Sintija Leigute stāsta, ka ir ļoti apmierināta ar vizītes iznākumu un priecājas, ka bija beidzot iespēja tikties klātienē ar kolēģiem, iepazīstot universitāti ar tai raksturīgo dažādību un lielo vērienu, jo universitātei pieder gan savs simfoniskais orķestris ar koncertzāli, gan antropoloģijas muzejs un vēl daudz kas cits. Prieks, ka kopīgi varējām rast vairākus līdzīgus interešu kopsaucējus turpmākai sadarbībai ilgtermiņā un ka ir notikušas jau pirmās praktiskās ievirzes to veicināšanai, piemēram, kopīga studentu konference, jo mūsu valodu programmas ir ļoti līdzīgas. 

Vizītes laikā LiepU pārstāves apskatīja VU Valodu fakultāti, tiekoties un pārrunājot turpmāko sadarbību Erasmus+ programmas ietvaros ar šīs fakultātes direktori, spāņu, angļu un franču valodas pasniedzējiem un topošajiem docentiem, Valodas un literatūras pētniecības centru, Ārzemju  studentu departamentu, Mūžizglītības centru, Akadēmisko projektu departamentu un Valodu eksaminācijas centru, utt. Runājām par VU rīkotajām konferencēm un valodu forumiem, kurās abu universitāšu pasniedzēji un studenti varētu piedalīties, LiepU piedalīšanos VU specializētajos sertifikācijas kursos, turpmāku kopīgo Erasmus+ apmaiņu studijās un docēšanā, kā arī VU viespasniedzēju viesošanos ar lekcijām LiepU 2022. gada maija sākumā.

VU ir viena no Meksikas lielākajām universitātēm, kura atrodas Verakrusas štatā ar filiālēm piecās štata pilsētās, piedāvājot studijas 55 fakultātēs 354 studiju programmās. Kopš 2019. gada LiepU kopā ar VU īsteno divus kopīgus Erasmus+ starptautiskās apmaiņas KA107 projektus “Starptautiskās studentu un personāla mobilitātes starp programmas un partnervalstīm”. Kopīgā sadarbība ir veidojusies, LiepU mērķtiecīgi meklējot partneri bakalaura studiju programmas “Eiropas valodu un kultūras studijas” jomas (angļu/spāņu/franču valodā) starptautiskai sadarbībai Erasmus+ KA107 projektā, un, ņemot vērā, ka Agata Babina pirms 21 gada bija mācījusies šajā universitātē un guvusi personīgu kontaktu ar vienu viespasniedzēju, kurš līdz LiepU tā arī diemžēl neatkļuva. VU atsaucās LiepU sadarbības uzaicinājumam un noslēdza kopīgu sadarbības līgumu, kam sekoja apstiprināts starptautisko mobilitāšu projekts.

Šī projekta mobilitāšu mērķis ir nodrošināt inovatīvu metodiku, piesaistīt profesionālus ārvalstu pasniedzējus un akadēmiskā personāla studiju jomu profesionāļus, palielināt studentu un docētāju radošo un zinātnisko potenciālu (akadēmisko kontaktu attīstīšanu starptautiskā mērogā), un veicināt pēc iespējas plašāku starpkultūru pieeju padziļinātākas izpratnes gūšanai par abu valstu izglītības sistēmu angļu un spāņu valodas jomā.

Paredzēts, ka šajā akadēmiskajā pavasara semestrī LiepU viesosies divi pasniedzēji no VU docēšanas mobilitātēs, kuri pasniegs lekcijas spāņu un angļu valodā, taču šobrīd personāla mobilitātē VU atrodas LiepU Dabas un inženierzinātņu fakultātes pasniedzējs Uldis Žaimis.

Skatīt foto: Galerija