Projekti

Atpakaļ
Ērika Lauberga, 22.02.2022

LiepU studenti novērtē iespēju apmeklēt viesprofesores Daivas Kairienes lekcijas

Darbu Liepājas Universitātē, kurš tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda projekta “Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla pilnveide stratēģiskās specializācijas jomās – logopēdija, pirmsskolas izglītība un sākumizglītība” (Nr. 8.2.2.0/18/I/003) līdzekļiem, 2022. gada februārī noslēdz viesprofesore Daiva Kairiene no Vītauta Dižā Universitātes Lietuvā. Viesprofesore LiepU projekta ietvaros strādāja no 2021. gada 1. septembra. Ārzemju akadēmiskā personāla iesaiste LiepU akadēmiskajā darbā un zinātniskajā pētniecībā stratēģiskās specializācijas jomās ir viens no projekta mērķiem, kas ļauj LiepU pilnveidot šo jomu saturisko kvalitāti un paplašināt starptautiskās partnerības tīklu.

Viesprofesore Daiva Kairiene lekcijas LiepU lasīja bakalaura studiju programmas “Logopēdija” 1. kursa studentiem studiju kursā „Ievads logopēdijā un logopēdijas vēsture” un 2. kursa studentiem studiju kursā „Skaņu izrunas traucējumi”.

LiepU studenti ļoti atzinīgi novērtē Daivas Kairienes piedāvātās lekcijas un praktiskās darbošanās, kā arī izsaka vēlmi arī nākotnē dzirdēt citu valstu pasniedzēju lekcijas tepat LiepU. 1. kursa studiju programmas “Logopēdija” studente Anna Elizabete Ķēniņa savā un kursa biedru vārdā saka: “Paldies par sniegto iespēju sadarboties ar pasniedzēju Daivu Kairieni! Daivas Kairienes lekcijas bija kvalitatīvi un interesanti sastādītas gan ar teorētisko daļu, gan praktiskiem uzdevumiem un patstāvīgiem darbiem. Pasniedzējas galvenā valoda bija angļu valoda, un sākotnēji bija grūti saprast, jo angļu valodas pamati profesionālā valodā mums vēl nebija bijuši. Bet pasniedzēja bija pretimnākoša un paskaidroja vairākas reizes, ja redzēja, ka neizprotam. Šāda starptautiska pieredze mums dod ieskatu ne tikai Latvijā notiekošajā, bet arī ārpus tās robežām.”

LiepU 2. kursa studiju programmas “Logopēdija” studente Daiga Kurme piekrīt, ka noteikti vēl izmantotu šādu iespēju, jo ieguvumu bijis daudz. Daiga Kurme precizē: “Pirmkārt, Daiva Kairiene kā pieredzējis speciālists logopēdijas jomā, balstoties uz jaunākajiem atklājumiem zinātnē, dalījās ar detalizētu izklāstu par skaņu izrunas traucējumu diferencēšanu, korekcijas iespējām un efektivitāti. Tāpat dāsni dalījās ar materiāliem un resursiem, kas papildināja apgūstamo vielu un būs izmantojami logopēda darbā. Otrkārt, kā citas valsts pārstāvis sniedza ieskatu un redzējumu par skaņu traucējumu klasifikāciju, darba īpatnībām, apmācību un darbā izmantojamiem instrumentiem; par profilakses īstenošanu logopēdijā. Treškārt, tā kā apmācība notika angļu valodā, bija iespēja izprast logopēdijā izmantojamo terminu atšķirības angļu-latviešu valodā, kas turpmāk atvieglos mācību procesu, jo terminu nianses neradīs pārpratumus; pasniedzēja runāja skaidri un it kā vienkārši, bet izmantojot profesionālo terminoloģiju, t.i., rūpējās, lai mācību viela tiktu saprasta un apgūta. Ceturtkārt, uzdotie praktiskie uzdevumi bija lietderīgi, lika iedziļināties apgūtajā vielā, savilkt paralēles un praktiski izmantot teorētiskās zināšanas.” Pozitīvi tiek novērtēta arī mācību atmosfēra, kas bijusi viegla un patīkama, praktiskajās nodarbībās – izaicinoša un radoša. Daiga Kurme piebilst: “Visas grupas vārdā varu teikt, ka novērtējam iespēju gūt zināšanas un pieredzi no pasniedzēja, kura profesionālā darbība nenoris Latvijā. Paldies!”

Visbeidzot viesprofesore Daiva Kairiene, vērtējot darba pieredzi LiepU, stāsta: “Esmu pateicīga par šo man doto iespēju strādāt Liepājas Universitātē un, sadarbojoties ar asociēto profesori Baibu Trinīti un lektori Gundegu Tomeli, apmācīt topošos profesionāļus šajā jomā. Es ļoti ceru, ka manis dotās teorētiskās un praktiskās zināšanas būs noderīgas studentiem un tās tiks liktas lietā nākotnē, strādājot par logopēdiem. LiepU satiku ļoti daudz jauku, entuziasma pilnu nākotnes profesionāļu, kuriem būs nozīmīga loma to cilvēku dzīvēs, kuriem ir valodas traucējumi. Tāpat man ir liels gandarījums, ka līdz ar manu ierašanos Liepājā, ir aktivizēta sadarbība starp LiepU un Vītauta Dižā Universitāti. Kaut arī savas darba gaitas LiepU esmu gandrīz noslēgusi, abu universitāšu pārstāvjiem ir nākotnes plāni tālākai sadarbībai ar mērķi uzlabot logopēdu izglītošanas kvalitāti.”