Projekti

Atpakaļ
Elīna Ērkšķe, 14.02.2022

Noslēdzies projekta “Kurzemes inovāciju granti studentiem” 5.cikls

Janvāra nogalē veiksmīgi aizritēja noslēgums ES līdzfinansētā jauniešu uzņēmējdarbības projekta (Nr.1.1.1.3/18/A/004) “Kurzemes inovāciju granti studentiem” jeb KInGS piektajam ciklam. Labākās studentu komandas sadalīja 4.7 tūkstošus eiro lielo balvu fondu sabiedrībai svarīgo jautājumu risināšanai un biznesa ideju attīstīšanai.

Projektā studenti varēja darboties divos virzienos: Start-up skolā, kur jaunieši strādā pie savām biznesa idejām, un Studentu laboratorijā, kur attīsta risinājumus jau definētām problēmā, ar kurām saskaras komersanti. Projekta 5.ciklā par naudas balvām cīnījās 21 komanda no Ventspils un Liepājas, no tām 10 komandas strādāja Studentu laboratorijā, savukārt 11 komandas piedāvāja savas biznesa idejas Start-up skolā. Studenti pārstāvēja dažādas Latvijas izglītības iestādes, bet galvenokārt Ventspils Augstskolu un Liepājas Universitāti.

Vērtēšana un balvas tika sadalītas atsevišķi Ventspils un Liepājas reģionam. Par godalgotām vietām Liepājā cīnījās astoņas studentu komandas, savukārt Ventspilī - 13 studentu komandas. Komandas vērtēja KInGS atlases komisija, kuras sastāvā bija projekta partneru pārstāvji no Ventspils Augstskolas, Liepājas Universitātes, Kurzemes Biznesa inkubatora, Ventspils Augsto tehnoloģiju parka un Ventspils Augstskolas Attīstības fonda, kā arī pieaicinātie nozares eksperti.

Liepājas reģiona uzvarētāji

Start-up skola:

1.vieta un naudas balva 350 EUR – “Bionics” studentu komanda, kas attīstīja rokas protēzes sistēmu, kas padarītu tās lietošanu efektīvāku un patīkamāku pašam lietotājam.

2.vieta un naudas balva 300 EUR – “J.A.B” studentu komanda, kas īstenoja inteliģentu un modernu augļu žāvēšanas iekārtu, kas palīdzētu ražotājiem un privātpersonām ietaupīt finanšu resursus, palielināt produktivitāti un uzlabotu produkta kvalitāti.

 

Studentu laboratorija:

1. vieta un naudas balva 350 EUR – “Grāmatvedības procesu automatizācija” studentu komanda, kas attīstīja risinājumu vienkāršās grāmatvedības un lietvedības dokumentācijas un uzskaites digitalizēšanai.

Ventspils reģiona uzvarētāji:

Start-up skola:

1.vieta un naudas balva 1000 EUR – “We do shirts” studentu komanda, kas attīstīja unikālu produktu, kas ar savu dizainisko un funkcionālo risinājumu rada papildu aizsardzību, saglabājot profesijai, personības individualitātei atbilstošu izskatu.

2. vieta un naudas balva 700 EUR – “LaserLAb” studentu komanda, kas attīstīja ideju par ikdienā lietojamiem organizatoriem, kas būtu ne tikai funkcionāli, bet apvienotu arī estētiku un videi draudzīgāku materiālu izmantošanu.

Studentu laboratorija:

1.vieta un naudas balva 1000 EUR – “Follow me” studentu komanda, kas attīstīja sauszemes bezpilota transporta navigācijas un vadības principus.

2. vieta un naudas balva 600 EUR – “Natrix” studentu komanda, kas attīstīja sauszemes bezpilota transportu platformas modifikācijas veidu un tehniskos mezglus nestuvēm, kas risinātu ievainoto transportēšanu gan militārā jomā, gan, iespēju robežās, civilajā sfērā.

3. vieta un naudas balva 400 EUR – “CryoControl” studentu komanda, kas attīstīja algoritmu un iegultās sistēmas programmējumu temperatūras noteikšanai (pielietojot Čebiševa polinomu); releju vadības programmējumu He kompresora, elektromagnētiskā vakuumvārsta un vakuumsūkņa darbināšanai izstrādi.

Atzinīgi tika novērtētas arī pārējās komandas, kuras ieguldījušas savu darbu sešu mēnešu garumā, lai attīstītu savas idejas.

Projektu realizē Ventspils Augstskola sadarbībā ar Liepājas Universitāti, Ventspils Augsto tehnoloģiju parku, Kurzemes Biznesa inkubatoru un Ventspils Augstskolas Attīstības fondu. Projekta kopējais ilgums ir trīs gaidi, t.i. līdz 2022.gada rudenim. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 3 318 318.00 EUR.75% no projekta finansējuma nodrošina ERAF. Projekta mērķis ir veicināt, lai jaunieši pēc iespējas agrāk apzina savas spējas un prasmes iesaistīties reālas dzīves problēmu risināšanā, radot jaunas inovācijas.