Projekti

Atpakaļ
Ērika Lauberga, 09.02.2022

Vieslektore no Lietuvas aktivizē sadarbību ar Vītauta Dižā Universitāti

No 2021. gada 1. septembra darbu Liepājas Universitātē uzsāka viesprofesore, praktizējoša logopēde un mācībspēks Daiva Kairiene no Vītauta Dižā Universitātes Lietuvā. Pasniedzēja Eiropas Sociālā fonda projektā “Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla pilnveide stratēģiskās specializācijas jomās – logopēdija, pirmsskolas izglītība un sākumizglītība” (Nr. 8.2.2.0/18/I/003) LiepU strādās līdz 2022. gada februāra beigām.

Viesprofesore Daiva Kairiene ir no Lietuvas, kur viņa strādā Vītauta Dižā Universitātes (VDU) Izglītības Akadēmijā, gan lasot lekcijas, gan vadot bakalaura studiju programmu “Speciālās izglītības skolotājs (logopēdija)”. Lai aktivizētu un atrastu jaunas sadarbības formas starp Liepājas Universitāti un Vītauta Dižā Universitāti, 2022. gada 24. janvārī LiepU bakalaura studiju programmas “Logopēdija” direktore, lektore Gundega Tomele, kā arī LiepU pētniece, asociētā profesore Baiba Trinīte un projekta studiju virziena koordinatore Ērika Lauberga viesojās Vītauta Dižā Universitātes Izglītības Akadēmijā, kas atrodas Kauņā.

Tikšanās sākumā viesus uzrunāja VDU Izglītības Akadēmijas vadītāja Lina Kaminskiene un vadītājas vietniece Ilona Tandzegolskiene, gan raksturojot strukturālās pārmaiņas, kas ir tikušas īstenotas, veidojot Izglītības Akadēmiju, gan iezīmējot iespējamos savstarpējās sadarbības virzienus.

Vizītei turpinoties, LiepU puse tika iepazīstināta ne tikai ar bakalaura studiju programmas “Speciālās izglītības skolotājs (logopēdija)” saturu un mērķiem, bet arī ar pavisam nesen akreditēto maģistra līmeņa studiju programmu “Logopēdija”, kas tiek realizēta kopā ar Klaipēdas Universitāti. Kā atzina asociētā profesore Baiba Trinīte: “Lietuvieši šajā ziņā mums ir priekšā, jo Latvijā maģistra līmeņa studiju programmas logopēdijā joprojām nav, taču ir visi priekšnosacījumi, lai būtu, tāpēc bija ļoti vērtīgi saprast, kā šī programmas darbojas un kādi studiju kursi tiek docēti.”

Tikšanās noslēgumā asociētā profesore Baiba Trinīte VDU kolēģiem prezentēja LiepU bakalaura studiju programmas “Logopēdija” studiju moduļus, pētniecisko bāzi, kā arī potenciālos sadarbības virzienus starp LiepU un VDU.

Rezumējot vizītes laikā izrunāto, abas puses vienojās par šādām darbībām nākotnē: papildināt Erasmus+ līgumu, iekļaujot tajā logopēdiju kā studiju virzienu; nodrošināt abu universitāšu studentiem prakses vietas Liepājā, Kauņā un Viļņā; aktivizēt pasniedzēju apmaiņu, kā arī 2023. gadā organizēt trīs augstskolu logopēdijas studentiem vasaras skolu Erasmus+ kombinētās intensīvās programmas ietvaros.

Ārzemju akadēmiskā personāla iesaiste LiepU akadēmiskajā darbā un zinātniskajā pētniecībā stratēģiskās specializācijas jomās ir viens no projekta mērķiem, kas uzlabo šo jomu saturisko kvalitāti LiepU un paplašina starptautiskās partnerības tīklu.