Projekti

Atpakaļ
Nora Ferebēfa, 06.01.2022

Noslēdzas pētniecības projekts par Covid19 pandēmijas ietekmi uz sabiedrības sociālekonomisko transformāciju

Noslēdzies Fundamentālo un lietišķo pētījumu zinātnieku individuālais projekts – pētījums “COVID-19 ietekme uz ilgtspējīga patēriņa uzvedību un aprites ekonomiku” (Nr. lzp-2020/2-0317). Liepājas Universitāte sadarbībā ar partneriem Banku augstskolu (vadošais partneris) un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju šajā projektā sadarbojās 13 mēnešus. Pētniecības projekta noslēguma fāzē 16. decembrī notika konference – vebinārs:  “Ilgtspējīga patēriņš un aprites ekonomika – COVID-19 radītās pārmaiņas, iespējas un izaicinājumi”.

Konferences laikā pētnieki dalījās ar pētniecības rezultātiem par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz sabiedrības sociālekonomisko transformāciju tādās sfērās kā: aprites ekonomika un ilgtspējīgs patēriņš, videi draudzīga izvēle, kiberdrošība, finanšu pratība, veselīgs dzīves veids un fiziskās aktivitātes.

Liepājas Universitātes, Aprites ekonomikas centra vadītāja, pētniece Lilita Ābele savā prezentācijā “Aprites ekonomika: iespējas pēc COVID-19” dalījās secinājumos:

  • Aprites ekonomikas, zaļās ekonomikas vai bioekonomikas jēdziena izcelsme ir sena, taču īstā sabiedrības transformācija notiek patlaban.
  • Mūsu rokās ir izvēle – īstenot “Kovboja ekonomiku” vai “Kosmosa kuģa ekonomiku”, kurā esam vienā kuģī un tepat ir gan resurss, gan saimniekošanas atkritumi, kā to visu turpmāk gudri izmantot?
  • Globālā interese par aprites ekonomiku ir datējama apmēram ar 2015. gadu, valstis, kuras ir flagmaņi tās izziņā, ieviešanā – Nīderlande, Somija, Centrāleiropa, Čīle un Ķīna.
  • Pandēmija rada vieniem digitālo kompetenču kāpumu, citiem turpretī kritumu, jo pietiekami intensīvi neapgūst jauno, īpaši pietrūkst prasmju datu izmantošanā un analīzē.
  • Ir valstis, kurās ¼  nodarbināto jau spēj strādāt attālināti, LV – tikai 4.5%.
  • Attālināto darbu var veicināt iespējas, t.sk finanšu iespējas, izveidot piemērotu ergonomisku darba vietu atbilstošos apstākļos, uzņēmumu iekšējās kultūras maiņa – vadītāju spējas vadīt šādu kolektīvu, procesu.

Vairāk par konferences prezentācijām skatīt šeit (https://www.ba.lv/augstskola/zina/petniecibas-kopsavilkums-covid19-pandemija-rosina-vesturisku-sabiedribas-socialekonomisko-transformaciju/)