Projekti

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 16.12.2021

Projekta noslēguma konferencē runā par pārvaldību un akadēmisko godīgumu

Ceturtdien, 16. decembrī, koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē notika Liepājas Universitātes projekta SAM 8.2.3.0/18/A/017 noslēguma konference “Augstākās izglītības ekosistēma un pārvaldība Kurzemes reģiona attīstības kontekstā”.

Tās pirmajā daļā “Augstākās izglītības ekosistēma Kurzemes reģionā” Liepājas Universitātes rektore Dace Markus norādīja un Liepājas Universitātes stiprajām pusēm, salīdzināja atšķirīgās augstākās izglītības sistēmas Baltijas valstīs. Rektore uzsvēra, ka Liepājas Universitāte ir gatava pārmaiņām, bet, izvirzot objektīvi neiespējamo, attīstība tiek bremzēta, nevis sekmēta. Svarīga ir politiskā griba, juridiskais pamatojums un atbilstošs finansējums.

Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Deksnis uzsvēra sadarbības nozīmi, aicināja kopīgi meklēt nākotnes attīstības ceļus, tostarp arī finanšu plānošanā. Savukārt Dienvidkurzemes novada domes priekšsēdētājs Aivars Priedols, novērtējot izglītības lomu, analizēja to un novēlēja būt gataviem izaicinājumiem. Paneļdiskusijā, kurā piedalījās zinātnes prorektore Ieva Ozola, studiju prorektore Māra Zeltiņa, attīstības direktors Uldis Zupa, Ventspils augstskolas rektors Kārlis Krēsliņš un Studentu padomes priekšsēdētāja Anna Margreta Vērdiņa, tās dalībnieki runāja par universitātes statusa nozīmi Liepājai, par īpašajām universitātes vērtībām un sadarbības vērtībām, par jaunveidojamo universitāšu padomju lomu. Konferences atraktīvā moderatora Anša Bogustova vadībā sarunas dalībnieki meklēja un atrada Liepājas Universitātes stiprās puses, runāja, kā noķert studentu, diskutēja par Liepājas Universitātes lomas redzējumu Latvijā ar saknēm Kurzemē un dalību Eiropas universitāšu aliansē.

Konferences otrajā daļā “Akadēmiskais godīgums – augstākās izglītības pārvaldības instruments” Latvijas Universitātes emeritētā profesore Skaidrīte Lasmane skaidroja ētikas un akadēmiskā godīguma jēdzienus teorijā un praksē, uzsverot – neētiskumam nav noilguma. LiepU attīstības direktors Uldis Zupa iepazīstināja ar LiepU maģistrantes Džeinas Kleinas akadēmisko pētījumu par akadēmisko godīgumu, bet HMZF lektore Linda Zulmane runāja par akadēmiskā godīguma pārnesi uz vispārējās izglītības iestādēm, mēģinot atšifrēt, kā ar plaģiātu grēko skolēni un kā skolotāji, kā notiek darbu pasūtīšana un pirkšana un ko ar to darīt, kā ar plaģiātu cīnīties skolā un augstskolā.

Pasākumā noslēgumā klātesošie tika iepazīstināti ar projektā realizēto studentu radio SWH Spin darbību, par kuru stāstīja LiepU absolvente, studentu radio dīdžejs Signe Blumberga.

Foto ŠEIT.

Konference tika organizēta SAM 8.2.3. projekta "Labākas pārvaldības nodrošināšana Liepājas Universitātē" ietvaros