Projekti

Atpakaļ
24.08.2020

Otrais KInGS cikls ir noslēdzies

2020. gada 20. augustā noslēdzās ES līdzfinansētā projekta (Nr.1.1.1.3/18/A/004) “Kurzemes inovāciju granti studentiem” jeb “KInGS” otrais cikls ar vairākiem balvu ieguvējiem.

Šajā ciklā 48 studenti sadalījās 9 “Start-up skolas” komandās un 7 “Studentu laboratorijas” komandās. Studenti pārstāvēja dažādas Latvijas izglītības iestādes, bet galvenokārt Ventspils Augstskolu un Liepājas Universitāti..

Noslēguma pasākumā studentu komandas prezentēja “KInGS” atlases komisijai sasniegtos rezultātus un tika noskaidrots katra virziena labākās komandas, kuras saņēma naudas balvas turpmākajai idejas attīstībai. Balvu kopējais fonds ir 7 tūkstoši eiro.

Atlases komisiju deviņu cilvēku sastāvā pārstāvēs projekta visu partneru pārstāvji t.i. Ventspils Augstskolas, Liepājas Universitātes, Kurzemes Biznesa inkubatora, Ventspils Augsto tehnoloģiju parka un Ventspils Augstskolas Attīstības fonda pārstāvji, kā arī vairāki nozares eksperti, t.sk. arī LIAA pārstāvji.

Starp “Start-up skolas” komandām, “KInGS” atlases komisija lēma 1. vietu piešķirt komandai “Beziepakojuma veikals (ZeroPauna)” – nosaukums jau pasaka priekšā, ka jaunatvērtajā veikaliņā Liepājā, ir iespēja preces iegādāties bez iepakojumiem. Šī komanda saņēma 2000 EUR balvu savas idejas turpmākai attīstībai. Toties 2.vietu un naudas balvu 1500 EUR apmērā saņēma studentu komanda “Shone”, kas ražo pie jostas pieliekamas kabatas, kā alternatīvas somām. 3.vietu un 1500 EUR balvu komisija lēma piešķirt komandai “Lonexone”, kas piedāvā uzņēmumiem foto/video/ grafiskos risinājumus. Īpašu uzslavu atlases komisijas locekļi izteica “Tree Future” komandai, kura diemžēl nesaņēma balvu, bet atstāja ļoti labu iespaidu. 

“Studentu laboratoriju” komandu cīņa bija daudz līdzvērtīgāka un 2000 EUR stipendija tika sadalīta vienlīdzīgi četru komandu starpā starp “Energo 1, Energo 2”, kuri projekta ietvaros izstrādāja energoefektīvu automatizētu ģeneratora modeli, “Liepājas Ras”, kas veica izpētī otrreizējai izmantošanai/pārstrādei tekstila atkritumiem, “Giveazy”, kas veica inovatīvas globālas interneta vides platformas testēšanu reālos apstākļos, “FPT 1, FPT 2, FPT 3”, kas veica izpētī un izstrādi instrumentā/iekārtā iebūvējamu mikro iekārtai, kura spēj nosūtīt savu atrašanās vietu.

Jāuzteic arī pārējās komandas, kuras ieguldījušas savu darbu visu sešu mēnešu garumā, lai attīstītu savas idejas: “Toliks Corporation”, “Dark Folklore”, “BIO A.V.A.”, “MedApp”, “O.K. Water”, “Tree Future”, “J.A. Wood Country”, “Ewerta”, “Zevs, Olimps”.

Sākotnēji otrajam ciklam pieteicās un darbu uzsāka 18 komandas. Dažādu objektīvu iemeslu dēļ, no inovāciju pieteikumu realizēšanas atteicās un darbu projektā pārtrauca divas studentu komandas.

Projektu realizē Ventspils Augstskola (VeA) sadarbībā ar Liepājas Universitāti (LiepU), Ventspils Augsto tehnoloģiju parku (VATP), Kurzemes Biznesa inkubatoru (KBI) un Ventspils Augstskolas Attīstības fondu (VAAF).

Projekta kopējais ilgums ir trīs gaidi, t.i. līdz 2022.gada rudenim. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 3 318 318.00 EUR.75% no projekta finansējuma nodrošina ERAF. Tā mērķis ir veicināt, lai jaunieši pēc iespējas agrāk apzina savas spējas un prasmes iesaistīties reālas dzīves problēmu risināšanā, radot jaunas inovācijas.

Foto ŠEIT.