Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 21.04.2015 00:00

Latviešu valoda nav maza valoda

No piedalīšanās zinātniskajā sociolingvistu konferencē J. Gūtenberga Universitātē Maincā (Vācija) ir atgriezusies Liepājas Universitātes profesore Linda Lauze. Profesore konferencē piedalījās ar referātu „Multilingvisms un valodas ideoloģija televīzijā Latvijā”, kas balstīts uz Latviešu valodas aģentūras pētījumu „Valodas ideoloģija un plašsaziņas līdzekļi. Televīzija”, kurā viena no autorēm ir Linda Lauze.

Klausītāji tika iepazīstināti ar šī pētījuma rezultātiem. Valodas ideoloģija sasaucas ar valsts ideoloģiju, tā ir pārliecība, kuru valodu lietotājs izvēlas, atbalsta un stiprina. Latvijā valodas ideoloģija ir jauns jēdziens, bet citās valstīs pēta, piemēram, valodas ideoloģiju ģimenē, īpaši jauktajās ģimenēs – kuru valodu ģimene izvēlas saziņā, bērnu izglītībā utt.

Linda Lauze atgādina: „Mums ir jānostiprina latviešu valodas lietojums, jo līdzās pastāv krievu un angļu valoda. Latviešu valoda no sociolingvistiskā viedokļa nav maza valoda, jo tai ir vismaz 2 miljoni lietotāju, taču līdzās pastāv tādas milzīgas valodas kā krievu un angļu valodas un tas rada grūtības. Piemēram, viesnīcā, kurā paliku Maincā, bija 22 televīzijas kanāli, no tiem 18 vācu valodā, 2 angļu, pa vienam franču un arābu valodā. Savukārt ēdienkartes – tikai vācu valodā. Vācu valoda ir liela, bet pat tā tiek sargāta.”

Konferencē iegūto pieredzi profesorei būs iespēja izmantot sociolingvistikas studiju kursos dažādu līmeņu studentiem.